Proiect - Profesorii debutanți, preferați de Ministerul Educației în locul pensionarilor pe catedrele vacante. Ce spun sindicatele!

Sindicaliștii se tem că primii afectați sunt elevii, pentru că vor apărea tot mai multe situații în care o persoană care a picat definitivatul de 4-5 ori la rând va fi preferat la clasă. 
​ 

Proiect - Profesorii debutanți, preferați de Ministerul Educației în locul pensionarilor pe catedrele vacante. Ce spun sindicatele!

​​Ministerul Educației vrea profesori debutanți la materiile unde școala nu găsește cadre calificate. Dacă trec pe poziție secundară pensionarii, dar nu măresc plata acordată debutanților, atunci asta nu este politică de atragere a tinerilor la catedră, ci doar calcul contabil, spune sindicalistul Marius Nistor. El avertizează că primii afectați sunt elevii, pentru că vor apărea tot mai multe situații în care o persoană care a picat definitivatul de 4-5 ori la rând va fi preferat la clasă. 
 
Proiectul prevede că posturile sau catedrele vacante după încadrarea profesorilor titulari “se atribuie cadrelor didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învăţământ repartizate în ultimii 6 ani pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată”.

“În cazuri excepţionale, pentru disciplinele deficitare în personal didactic calificat, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ poate aproba depăşirea numărului maxim de ore pe săptămână pentru o normă de predare-învățare-evaluare şi de instruire practică, în regim de plata cu ora, pentru cadrele didactice titulare şi pensionate, cu asigurarea a minimum 12 ore de odihnă între două perioade de lucru”, se mai arată în același proiect.

În deschiderea proiectului de ordin, Ministerul Educației statuează următoarele: “Numărul de ore pe săptămână aferente planurilor-cadru de învăţământ pentru respectivul an școlar, stabilite între limite minime şi maxime, se hotărăște de consiliul de administraţie al unității de învăţământ, astfel încât să se asigure încadrarea în bugetul alocat”. 

“Asta demonstrează clar care este scopul: economiile realizate la nivelul unităților de învățământ. (…) Dacă nu avem bani, atunci luăm măsuri să reducem cât mai mult din activitățile specifice. Atunci nu mai putem vorbi de calitate, totul se rezumă strict la bani. Degeaba vrem modele finlandeze, nord-americane, japoneze sau din Coreea de Sud”, a declarat pentru HotNews.ro președintele Federației Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.  

Liderul de sindicat a susținut că prevederea nu este o încurajare a tinerilor către sistemul de educație, pentru că asta s-ar face dacă s-ar majora banii pe care îi primesc tinerii la plata cu ora. “Nu sunt decât măsuri contabile, atâta tot, care încearcă să facă să funcționeze sistemul, într-o alocare foarte mică”, susține acesta. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Psalm pentru părinți

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
1828

Bucuraţi-vă seara când în casă este gălăgie şi nu vă puteţi odihni de râsetele pruncilor voştri, băgaţi devreme în pat. Nu-i mai apostofraţi pe copii că ...

PSD merge inainte cu Dragnea

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
468

Social-democratii au transat vineri un nou episod din razboiul intern care macina PSD deja de aproape doi ani, timp in care, rand pe rand, contestatari ai lui Liviu Dragnea i-au reclamat stilul sau de...

Alertă meteo: Un val de ger arctic loveşte Europa săptămâna viitoare şi anunţă sfârşitul verii şi în România

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
2239

Vestul Europei se confruntă în ultima perioadă cu schimbări drastice din punct de vedere al temperaturilor şi fenomenelor meteorologice, potrivit Severe-Weather.În plus, schimbări...