Legea anti-fumat, apărată cu sute de sancţiuni! FOTO
BOTOSANI

Mai uşor, mai greu, dar cu vorbe grele strecurate printre dinţi, a trecut un an de la intrarea în vigoare a Legii anti-fumat, cea care interzice fumatul în locurile publice. Ce s-a întâmplat la Botoşani? Oamenii au fumat în zonele amenajate în acest sens.

Legea anti-fumat, apărată cu sute de sancţiuni! FOTO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

În urmă cu un an, nervii fumătorilor erau puşi la grea încercare- înainte de încălzirea vremii, respectiv deschiderea teraselor, Legea anti-fumat, ce interzice fumatul în locurile publice, cădea ca un bici peste vicioşi. Adaptarea a fost grea, clienţii restaurantelor fiind nevoiţi să îşi consume ţigările în afara localurilor. La fel, pacienţii spitalelor sau aparţinătorii lor nu au mai avut voie să-şi aprindă ţigările în curţile unităţilor sanitare, având de ales între a renunţa, chiar pentru o scurtă perioadă la fumat, ori să iasă în afara curţii. În exteriorul instituţiilor publice s-au amenajat locuri pentru fumat şi toată lumea se conformează legii. Măcar în principiu.

Patronii de localuri au privit partea bună a interzicerii fumatului în restaurante pentru că, odată cu "curăţarea" aerului, părinţii au început să vină cu copiii iar nefumătorii au intrat cu mai mult drag în ele. În cafenele, situaţia a fost acceptată mai greu.

"Mă deranjează legea asta, m-am simţit discriminat pe banii mei. După ce că din pachetul meu de ţigări plătesc o grămadă de taxe, mă mai şi scoate la fumat afară legea. Cel mai greu a fost greu astă- iarnă, când trebuia să ies la uşa barului să-mi fumez ţigara, asta m-a determinat să ies mai rar în oraş la cafea. Nu am înţeles nici acum de ce nu s-au putut face localuri speciale pentru fumători. De acum se încălzeşte, va fi mai uşor", spune clientul unei cafenele.

La mai puţine ieşiri în oraş au apelat mai mulţi clienţi, fapt remarcat de barmani. "Înainte de lege, aveam clienţi care veneau frecvent- ori în timpul zilei, la cafea, ori seara, şi veneau în grup. De când s-a introdus legea, au venit foarte puţin- mai ales pe perioada cât s-a închis terasa. Mulţi colegi au fost nevoiţi să-şi restrângă activitatea pentru că patronii barurilor ori le-au închis de tot, ori numai pe perioada iernii. Au fost zile în care făceam încasări de câteva zeci de lei. Ca să nu mai zic că a trebuit să le explicăm unor clienţi de ce nu mai au voie să fumeze înăuntru", explică barmanul unei cafenele. Multe dintre aceste localuri au intrat în modernizări, s-au primenit, s-au văruit, s-au extins.

Dar cum nu toată lumea înţelege de vorbă bună, a fost nevoie şi de amenzi pentru ca legea să fie respectată. Potrivit normelor, sunt desemnați să constate contravenții și să aplice sancțiuni contravenționale stabilite de Legea nr. 349/2002 ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și inspectoratelor pentru situații de urgență județene precum și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Dacă poliţiştii nu au aplicat nicio amendă la Legea Antifumat, situaţia stă cu totul altfel în cazul jandarmilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, din 19 martie 2016 până acum, jandarmii au aplicat 160 de sancţiuni fumătorilor prinşi consumându-şi viciul în locuri nepermise. "La acestea se adaugă încă 11 sancţiuni în valoare de 700 de lei aplicate săptămâna trecută în curtea Spitalului Judeţean de urgenţă Mavromati unor aparţinători şi pacienţi", explică Dan Izotov. Şi pompierii au aplicat două amenzi în valoare de 200 de lei,

Reamintim că prin Legea antifumat este interzis fumatul în "orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Nu se fumează nici în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis ori în aer liber. Nu se fumează în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, nici în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Singura excepție se referă la celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

 

Spune-ne opinia ta