PFA-urile pot fi obligate să plătească impozit specific?

PFA-urile pot fi obligate să plătească impozit specific?

Din 2017, firmele din România care își desfășoară activitatea în domeniul cazării ori în cel al alimentației publice sunt obligate să achite un impozit specific, calculat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea. În plus, acestea trebuie să comunice Fiscului, până la 31 martie 2017, aplicarea noului tip de impozit pentru acest an. În acest context, a apărut întrebarea dacă și entitățile organizate ca persoane fizice autorizate (PFA), care desfășoară una dintre activitățile vizate de impozitul specific, intră sub incidența noilor prevederi, sau aplică în continuare impozitarea pe venit.

Din 2017, la plata impozitului specific sunt obligate entitățile care au avut înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
5590 - ,,Alte servicii de cazare”;
5610 - ,,Restaurante’’;
5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Persoanele vizate de aplicarea forfetarului trebuie să notifice Fiscul asupra aplicării noului sistem de impozitare, prin transmiterea declarației de mențiuni 010, până cel târziu vinerea viitoare - detalii, aici.

În acest context, a apărut întrebarea dacă și PFA-urile care desfășoară activități în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică sunt vizate de aplicarea impozitului specific și, implicit, de obligativitatea depunerii formularului 010.

Răspunsul la această dilemă vine chiar din prevederile Legii nr. 170/2016, cea care a introdus impozitul specific în legislația autohtonă, coroborat cu reglementările din normele pentru aplicarea noului sistem de impozitare, ce trebuie să apară cât de curând în Monitorul Oficial.

Astfel, entitățile constituite ca PFA nu intră sub incidența Legii nr. 170/2016 și nu vor plăti impozit specific, la plata acestuia fiind obligate doar persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit.

"Prin urmare PFA-urile nu sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi, acestea fiind obligate la plata impozitului pe venit", au lămurit și reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală azi, în cadrul sesiunii de asistență online organizate pe pagina de Facebook a instituției.

În egală măsură, prevederile prezentate sunt valabile și pentru celelalte entități fără personalitate juridică, respectiv întreprinderile individuale și cele familiale.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...