Legea anti- fumat intră în vigoare joi! Cum s-au pregătit patronii de baruri şi restaurante la Botoşani! FOTO

Apreciată de majoritate ca fiind o măsură ce dă un plus de civilizaţie, contestată de cei care se simt discriminaţi, legea anti-fumat, cum a fost ea generic denumită, agită spiritele şi la Botoşani. Majoritatea localurilor din municipiu s-au pregătit cum au putut pentru a-şi mulţumi clienţii fumători, în condiţiile în care legea este foarte clară în privinţa spaţiilor destinate consumării acestui viciu.

Potrivit Legii nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise (inclusiv baruri, discoteci şi restaurante), precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

În context, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Spaţiul închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare. Mai mult, de joi, fumatul va fi interzis complet în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun.

Cum va fi la noi?

Se pare însă că nu toţi proprietarii de baruri din Botoşani au citit cu atenţie legea, altfel nu se poate explica raţiunea pentru care în faţa unui local din Primăverii, din zona părculeţului de lângă Piaţa Viilor, a apărut un chioşculeţ acoperit, cu patru pereţi şi nişte gemuleţe. Reprezentanţii barului au susţinut că acolo se vor monta şi câteva scaune pentru clienţii fumători.

La câteva zeci de metri, un alt bar din zona Pieţei Centrale îi va lăsa pe clienţi să fumeze pe terasa descoperită de lângă bar.



"Problema pe care mi-o pun eu este cum voi opri un client care îmi intră cu ţigara în bar? Ce să-i fac? Să-l scot afară? Noi avem parte şi de clienţi abţiguiţi care fac scandal imediat ce le atragi atenţia pentru alte lucruri, nu că fumează. În plus, avem doar doamne la bar, le pun în pericol. Şi dacă sun la poliţie şi mă trezesc şi eu cu amendă", se întreba Mona Dumbrăveanu, administratorul barului Inter 2.

Pe de altă parte, administratorul barului admite că legea anti-fumat este bună chiar din perspectiva reducerii investiţiilor în văruitul barului în care se fuma.

"Măcar o dată la doi ani trebuia să dăm cu var aici pentru că indiferent cât ai aerisi, tot se simte fumul de ţigară. Însă mai avem de lucrat la mentalitate, a adăugat Mona Dumbrăveanu.

Pentru administratorii restaurantului Legenda, lucrurile sunt puţin mai simple- clienţii fumători îşi vor consuma viciul pe terasă.


"Avem un perete în spate, din plexiglas, pe care l-am pus din cauza curentului. O să-l scoatem şi vom îndeplini astfel cerinţele legii în privinţa fumatului. Cred că ai noştri clienţi nefumători vor fi foarte fericiţi de noile prevederi legale, spune Dumitru Tatarcan, administratorul Legenda.

De aceeaşi părere este şi Constantin Saucă, administratorul restaurantului Mioriţa.

"O să punem scrumiere afară, pe terasă, şi cine o să vrea să fumeze va putea ieşi afară. Legea trebuie respectată! Eu sfătuiesc pe toată lumea care fumează să renunţe la fumat. Eu am renunţat de 18 ani şi mă simt excelent! Ce să spun? Când se fuma în restaurant, se mai întâmpla să cadă jar pe feţele de masă şi nu făcea consumaţia cât făcea investiţia de după. Acum, asta-i legea, o respectăm, susţine Constantin Saucă.



Restaurantul La Strada încearcă să-şi mulţumească fumătorii cu mese amenajate chiar la limita terasei, pe care sunt amplasate scrumiere.
"Să sperăm că va fi suficient deocamdată. Legea trebuie respectată, să vedem acum cine va aplica amenzile prevăzute. Noi vom apela la bunul simţ al clienţilor să nu intre cu ţigara în restaurant şi să nu şi-o aprindă în interior", spunea Paul Tomescu, administratorul restaurantului.

Amenajarea unor mese cu scrumieră pe terasă a fost soluţia găsită de reprezentanţii Grand Irish Pub.

"Spaţiul pentru fumători va fi amenajat tot pe terasă, pentru că nu avem altă variantă. Mă gândeam să facem o cameră specială dar când am luat legea la buchisit, mi-am dat seama că nu e în regulă. Legea spune că ai voie doi pereţi- dacă ai tavan, mai ai voie un perete. Dacă ai un perete lateral, ai faţada la clădire şi deasupra pui un acoperiş, acela nu mai este considerat spaţiu deschis, ci închis. Eu pun pe terasă mese înalte cu scrumiere şi vom vedea în cât timp să o acoperim cu o folie de tablă, ceva de genul acesta. Eu nu sunt fumător, nu vând ţigări, nu am niciun interes în privinţa asta, aşa că o să respectăm legea", explică Răzvan Baltă, administratorul Grand Irish Pub.

Mai interesant va fi în instituţiile publice. Cristian Achiţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, fumător de altfel, spune că angajaţii CJ vor fuma afară, sau într-un loc special amenajat, exact cum spune legea.

"Am vorbit cu domnul secretar şi o să vorbim şi cu domnul preşedinte pentru a vedea cum amenajăm un loc special, pentru fumători. Nu ştiu exact câţi fumători sunt în CJ, dar vom vedea cum vom face astfel încât să aplicăm legea corect", spune Cristian Achiţei. Tot afară vor fuma şi funcţionarii Instituţiei Prefectului.

Ce spune legea?

Cine nu va respecta legea, va fi atacat la buzunare pentru că sancţiunile prevăzute sunt mari, mai ales pentru agenţii economici. Potrivit legii, vor fi sancţionate: permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos, comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi, comercializarea produselor din tutun prin automate, vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani, comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ şi folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

Concret, dacă un client îşi aprinde ţigara într-un local iar personalul localului nu face nimic să-l împiedice să fumeze, atunci agentul economic va fi amendat cu 5.000 de lei la prima abatere, cu 10.000 de lei la a doua abatere la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei, cu 15.000 de lei şi închiderea unităţii la a treia abatere. În schimb, persoanele fizice vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Cine sancţionează?

Mai mult, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor face de către persoanele împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, precum și de reprezentanţii poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Săptămâna trecută, a apărut în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale.

Astfel, de aceste lucruri se vor ocupa ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov precum şi ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române. "De exemplu, dacă vom avea o sesizare privind faptul că un tânăr fumează la spaţiul de joacă, cu siguranţă vom interveni. La fel, dacă avem o sesizare că într-un restaurant se fumează, iar administratorul nu respectă interdicţia privind fumatul, poate fi sesizată poliţia", explică Daniela Gheorghiescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Conform normelor de tehnică legislativă, termenul de 45 de zile stabilit pentru aplicarea legii se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării actului în Monitorul Oficial, acesta expirând la ora 24:00 a celei de-a 45-a zi de la publicare (16 martie), astfel că intrarea în vigoare se va produce efectiv joi, 17 martie.

 

Spune-ne opinia ta