Ieşenii au nevoie de susţinerea botoşănenilor pentru autostrada care ar dezvolta Moldova

2.973 de români au semnat o petiţie pentru autostrada care ar ajuta şi judeţul Botoşani să iasă din conul de umbră către dezvoltare. Dorinţa ca autostrada Ungheni- Iaşi- Târgu Mureş să devină realitate dezmorţeşte societatea civilă din Iaşi, care invită botoşănenii să i se alăture.

Ieşenii au nevoie de susţinerea botoşănenilor pentru autostrada care ar dezvolta Moldova

Ieşenii, însă, au nevoie de ajutor şi din partea botoşănenilor, ca şi de cel al tuturor cetăţenilor din judeţele prin care va trece autostrada A8. "Demararea rapidă, chiar în anul Centenarului, a autostrăzii Ungheni – Iași – Tg. Mureș, este imperativ necesară pentru județele Iași, Neamț, Harghita și Mureș, dar și pentru județele apropiate, Suceava, Botoșani, Vaslui și Bacău, cat și pentru perspectiva europeană a Basarabiei", susţin susţinătorii acestei iniţiative, care pregătesc o acţiune amplă pentru perioada 8- 10 septembrie, prin care să determine responsabilii din Guvern să includă în bugetul pe 2018 a fondurilor necesare demarării autostrăzii.

"Acțiunea este una de anvergură și presupune deplasarea cu mijloace motorizate, în coloană, pe ruta Ungheni – Iași – Tg Mureș, cu opriri în principalele localități de pe traseu și cu organizarea de conferințe de presă la Iași și Tg. Mureș, precum și a unui spectacol artistic în Piața Unirii, în data de 8 septembrie (conform programului anexat). La marș vor lua parte, după estimările prezente, un autocar și un număr însemnat de autoturisme și motociclete", susţin iniţiatorii mişcării.

Cătălin Urtoi, unul dintre membrii comitetului de iniţiativă, spune că se doreşte şi o vizită la Botoşani, chiar în această săptămână, pentru a se cere ajutorul administraţiei locale şi judeţene în susţinerea acestui proiect.

"Demarăm această mişcare amplă pentru că ne-am săturat să tot aşteptăm. Am fost deja într-un traseu de recunoaştere până la Târgu- Mureş şi am fost impresionaţi de disponibilitatea primarilor din localităţile prin care va trece autostrada. Am fost inclusiv la primarul de Târgu Mureş care s-a dovedit receptiv la ceea ce vrem să facem şi şi-a manifestat sprijinul. La Iaşi, însă, am avut surpriza neplăcută de a ni se propune un canal Siret- Bărăgan. Ne dorim ca până la 1 decembrie 2018, când vom sărbători centenarul României, deci peste un an şi ceva de zile, să renunţăm la mici şi bere şi să vedem măcar semnat contractul de lucrări pentru autostrada aceasta, care va duce la dezvoltarea întregii zone. Aşteptăm alături de noi şi botoşănenii", spune Cătălin Urtoi.

Politicienii botoşăneni, despre autostrada A8

La fel ca ieşenii, botoşănenii aşteaptă de ani de zile un drum, dar nu autostradă, ci segmentul cuprins între Botoşani şi Târgu Frumos, promisiunile de reabilitare apărând periodic, dar mai ales în preajma campaniilor electorale.

"Ultima dată când am auzit discuţii despre autostrada A8 a fost când se dezbătea legea bugetului de stat, dar între timp am înţeles că se lucrează la studiul de fezabilitate. Vedem imediat ce începe sesiunea, poate fac o interpelare la ministru. Dar mă îndoiesc că se va întâmpla ceva curând, pentru că l-am auzit cu toţii pe domnul Nicolicea (președintele PSD al Comisiei juridice din Camera Deputaților, n.r.) care a spus că prioritatea Guvernului este plata pensiilor şi salariilor, autostrăzile poate mai încolo. O să luptăm pentru treaba asta ca şi pentru Botoşani- Târgu- Frumos. L-am interpelat pe ministru, am primit un răspuns oficial, studiul de fezabilitate este în revizuire iar ministrul spunea că la sfârşitul lunii august ar putea să se aprobe indicatorii tehnico- economici şi apoi să treacă la licitaţia pentru proiectare şi execuţie. A apărut apoi declaraţia domnului Laicu de la Iaşi care spunea că au fost nevoiţi să refacă nişte intersecţii şi abia la anul ar fi licitaţia asta", susţine deputatul Cristian Achiţei, membru în comisia de tranporturi a Camerei Deputaţilor.

De partea cealaltă, senatorul Doina Federovici spune că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat deja că în acest an vor fi lansaţi 800 de kilometri de autostrăzi, printre care şi autostrada montană Târgu Mureș- Ditrău- Târgu Neamț- Iași- Ungheni.

"Autostrada face parte din Master Planul General de Transport, având o valoare de aproximativ 4 miliarde de euro", spune Doina Federovici.

Licitaţiile pentru refacerea studiilor de fezabilitate la cele trei tronsoane ale Autostrăzii Ungheni- Iaşi – Târgu Mureş (Târgu Mureş – Ditrău, Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi-Ungheni) au fost blocate anul trecut după un raport al Curţii de Conturi.

Petiţia pentru susţinerea Autostrăzii A8 poate fi semnată aici:

SUSŢINEM AUTOSTRADA MOLDOVA - TRANSILVANIA A8

Despre impactul autostrăzii A8 asupra dezvoltării judeţului Botoşani, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Botoşanii ar putea scăpa de sărăcie printr-un mega-proiect de infrastructură! Ce ar însemna o autostradă la doar câţiva kilometri de judeţ?


 

 

Spune-ne opinia ta