Programul de minimis pentru lână atrage tot mai mulţi crescători de ovine botoşăneni

300 de crescători de ovine botoşăneni au acceptat oferta responsabililor din agricultură de a intra în programul prin care sunt stimulaţi financiar să nu mai arunce lâna.

Programul de minimis pentru lână atrage tot mai mulţi crescători de ovine botoşăneni

De săptămâni întregi funcţionarii de la Direcţia Agricolă bat coclaurii în încercarea de a-i convinge pe crescătorii de oi să intre în programul lansat de Ministerul Agriculturii referitor la acordarea ajutorului de minimis pentru lână. Concret, pentru fiecare kilogram de lână colectat şi predat la centrele specializate, crescătorul va primi un leu.

"Avem 300 de crescători de ovine care au acceptat să intre în program, cu 70.000 de capete. Mi-aş dori ca mult mai mulţi să intre în program, dar e în funcţie de ceea ce îşi doresc ei. E un act normativ care nu obligă, ci oferă. Dacă un crescător are de exemplu zece oiţe, nu ştiu cât de eficient ar fi acest program (ar câştiga în jur de 30 de lei, n.r.), însă crescătorul trebuie să-şi facă acele calcule să vadă eficienţa acestui ajutor. Dacă un om are o singură oaie şi vrea să intre în program, pe acea oaie ia 3 lei, însă costul tunsului depăşeşte aceşti 3 lei. Eu îi aştept pe toţi în program, dar ei trebuie să vadă partea economică a programului, nu aş vrea să mi se reproşeze ulterior că au fost băgaţi în program dar ies în pierdere. Dacă valorifică lâna, cu 1,5 lei, 2 lei, mai primeşte un leu de la Guvernul României, el îşi scoate cheltuiala cu tunsul", explică directorul Direcţiei Agricole, Cristian Delibaş.

Cât priveşte apariţia centrelor de colectare şi valorificare a lânii, oficialul spune că deocamdată sunt discuţii cu potenţialii investitori. "Am fost la Bistriţa, la Sibiu, la Tulcea unde am discutat acest subiect, la noi e o problemă cu calitatea lânii, este o lână grosieră şi nu poate fi folosită la fineţuri, dar repet: aşteptăm toţi crescătorii de ovine în acest program", spune Cristian Delibaş.

 

Spune-ne opinia ta