Programul de minimis pentru lână atrage tot mai mulţi crescători de ovine botoşăneni

300 de crescători de ovine botoşăneni au acceptat oferta responsabililor din agricultură de a intra în programul prin care sunt stimulaÅ£i financiar să nu mai arunce lâna.

De săptămâni întregi funcÅ£ionarii de la DirecÅ£ia Agricolă bat coclaurii în încercarea de a-i convinge pe crescătorii de oi să intre în programul lansat de Ministerul Agriculturii referitor la acordarea ajutorului de minimis pentru lână. Concret, pentru fiecare kilogram de lână colectat ÅŸi predat la centrele specializate, crescătorul va primi un leu.

"Avem 300 de crescători de ovine care au acceptat să intre în program, cu 70.000 de capete. Mi-aÅŸ dori ca mult mai mulÅ£i să intre în program, dar e în funcÅ£ie de ceea ce îÅŸi doresc ei. E un act normativ care nu obligă, ci oferă. Dacă un crescător are de exemplu zece oiÅ£e, nu ÅŸtiu cât de eficient ar fi acest program (ar câÅŸtiga în jur de 30 de lei, n.r.), însă crescătorul trebuie să-ÅŸi facă acele calcule să vadă eficienÅ£a acestui ajutor. Dacă un om are o singură oaie ÅŸi vrea să intre în program, pe acea oaie ia 3 lei, însă costul tunsului depăşeÅŸte aceÅŸti 3 lei. Eu îi aÅŸtept pe toÅ£i în program, dar ei trebuie să vadă partea economică a programului, nu aÅŸ vrea să mi se reproÅŸeze ulterior că au fost băgaÅ£i în program dar ies în pierdere. Dacă valorifică lâna, cu 1,5 lei, 2 lei, mai primeÅŸte un leu de la Guvernul României, el îÅŸi scoate cheltuiala cu tunsul", explică directorul DirecÅ£iei Agricole, Cristian DelibaÅŸ.

Cât priveÅŸte apariÅ£ia centrelor de colectare ÅŸi valorificare a lânii, oficialul spune că deocamdată sunt discuÅ£ii cu potenÅ£ialii investitori. "Am fost la BistriÅ£a, la Sibiu, la Tulcea unde am discutat acest subiect, la noi e o problemă cu calitatea lânii, este o lână grosieră ÅŸi nu poate fi folosită la fineÅ£uri, dar repet: aÅŸteptăm toÅ£i crescătorii de ovine în acest program", spune Cristian DelibaÅŸ.

 

 

Spune-ne opinia ta