Botoşani, un judeţ cucerit de secetă! Ce se întâmplă cu agricultura?

Încă din luna iunie, măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie indicau apariţia secetei pe teritoriul judeţului, deşi precipitaţiile erau frecvente. Acum însă aproape tot arealul este pe deficit de apă în sol.

Botoşani, un judeţ cucerit de secetă! Ce se întâmplă cu agricultura?

Monitorizarea nivelului apei în sol arată că din luna iunie (grafic stânga) fenomenul de secetă se manifestă în judeţ. A început cu areale restrânse, în nordul judeţului, pe zona Darabani- Rădăuţi Prut. S-a extins apoi către centrul judeţului, spre vest şi spre est.

Autorităţile din agricultură spuneau că situaţia nu este îngrijorătoare şi că măsurătorile ANM se referă la cantitatea de precipitaţii înregistrată, nicidecum nu era vorba de analize pe profile de sol. Iar cum culturile se dezvoltau normal, nu era cazul să ne panicăm. Şi pe bună dreptate: Oficiul de Studii Pedologice nu a mai avut fonduri pentru analize temeinice asupra stării solului.

Am trecut ulterior prin câteva episoare de caniculă, însoţite şi de vânt iute, care a uscat pământul. Comparaţiile cu situaţiile de anul trecut, când mugeau vitele pe câmp de sete, ţăranii băgau piciorul cu tot cu cizmă în cratele formate în pământ iar fântânile secau erau inerente.

Acum însă seceta s-a instalat de tot în judeţ, aceleaşi măsurători ale ANM indicând o secetă pedologică extremă (grafic jos, dreapta). Nu e totul pierdut, însă, pentru că mai toate culturile au depăşit faza critică, în care aveau nevoie de apă.

"Seceta există la nivelul judeţului Botoşani, chiar pe areale extinse, dar având în vedere că am intrat la recoltat floarea soarelui, la porumb- sămânţă se recoltează, în momentul de faţă aşteptăm precipitaţii pentru începerea noii campanii, pentru noile culturi, pentru rapiţă şi pentru pregătirea patului germinativ. Până în prezent, toate semnalele pe care le avem de la producători şi chiar monitorăznd porumbul, sfecta şi floarea soarelui şi alte culturi, am putea spune că avem probleme la soia, dar porumbul şi floarea soarelui şi-au încheiat starea de vegetaţie, sfecla mai asimilează, iar la soia problema e că nu mai poate umble boabele din păstăi dar sperăm că vor fi precipitaţii în perioada următoare şi poate se salvează. La viţa de vie a fost, este şi va fi nevoie de apă pentru că e mai pretenţioasă, dar ne referim la bazinul viticol de la Frumuşica", explică directorul Direcţiei Agricole, Cristian Delibaş.

Oficialul admite însă că s-au înregistrat pierderi, dar nicidecum de nivelul celor din anii anteriori.

"Dacă am discuta acum cu o sută de agricultori, măcar unul ne va spune că în cultura lui e potopul, dar cea mai mare parte a agricultorilor trag linie în prezent şi văd cu ce se aleg după acest an agricol. În prezent, din cauza lipsei apei, nu există o pierdere economică atât de mare ca în anii anteriori. Nu vorbim de pierderi totale de producţie sau de pierderi mari de producţie. Vor fi pierderi, dar nu într-atât încât să-i ducă pe agricultori la deficit economic. Porumbul a avut umiditate la momentul fructificării însă acum cea mai mare parte a porumbului este deja uscată. Eu nu spun că e foarte bine, dar nici dramatic nu e, este mai bine decât în ceilalţi ani", susţine Cristian Delibaş.

Poate va fi şi mai bine anul viitor, dacă până atunci asociaţiile udătorilor din judeţ se vor constitui şi vor reuşi să încheie contracte pentru a folosi apa pusă la dispoziţie gratuit. Eforturile se canalizează în prezent pe organizarea lor în asociaţii- dat fiind că documentaţiile sunt dificil de elaborat-, urmând ca ulterior să se ajungă la faza de investiţii în infrastructura secundară de irigaţii, cea prin care apa să fie colectată din canalele de irigaţii şi să ajungă în culturi.

Nici din punct de vedere hidrologic situaţia nu este dramatică, după cum spun oficialii Administraţiei Bazinale de Apă Prut- Bârlad.

"În ultimele luni, temperaturile au fost extreme, alternând precipitaţiile cu vremea caniculară. Astfel, pentru judeţul Botoşani nu se poate discuta de instaurarea fenomenului de secetă hidrologică. Până în acest moment, ABA Prut- Bârlad nu a aplicat restricţii de apă. În această perioadă, pe cursurile de apă din judeţul Botoşani sunt debite mai scăzute, situate sub media lunară multianuală. Fenomenul de secare, însă, nu este prezent pe niciun curs de apă din judeţul Botoşani", explică Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut- Bârlad.

Şi tot în comparaţie cu anul trecut, în acest an Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu a cărat un metru cub de apă în judeţ. "Nu au fost solicitări pentru transporturi de apă", spune col. Cristian Amarandei, şeful IJSU.

Probleme însă s-au înregistrat în localităţile în care Nova Apaserv are consumatori. Seceta i-a determinat pe botoşăneni să folosească apa din sistem pentru udarea grădinilor, iar apelurile conducerii operatorului de apă pentru raţionalizarea consumului au fost ignorate. Aşa s-a ajuns ca oamenii care locuiesc la blocuri în oraşul Flămânzi să nu aibă apă zile întregi, pentru că reţeaua mult subdimensionată şi consumul mare de pe traseu nu puteau concura cu cantitatea de apă pompată în bazine de captare. Speranţele botoşănenilor se leagă acum de precipitaţii, însă prognoza pe termen mediu nu le include.

 

Spune-ne opinia ta