Zeci de botoşăneni, la "Colţul de râs" al lui Dumitru Monacu!

Zeci de botoşăneni, la "Colţul de râs" al lui Dumitru Monacu!
Zeci de persoane, de la scriitori şi artişti plastici la politicieni, oameni de afaceri şi prieteni s-au delectat, miercuri seara, cu epigrama lui Dumitru Monacu.

Cartea "Colțul de râs" a apărut la editura ieșeană Zona Publishers, beneficiind de o prezentare pe măsură sub semnătura editorului volumului, Paul Gorban, cel care a şi oferit publicului prezent în Sala de marmură a Teatrului Eminescu un discurs bine argumentat, dar şi atent structurat pentru a veni în sprijinul cititorului de epigrame. 

Întâlnirea literară a fost deschisă de amfitrionul evenimentului, Traian Apetrei, acestuia revenindu-i misiunea de a oferi o imagine de ansamblu asupra activităţii literare pe care Dumitru Monacu şi-o asumă în timp, punctând şi colaborările jurnalistice care au avut rolul de a crea "uzura" de care orice epigramist are nevoie pentru a se elibera de sensurile şi de (pre)judecăţile lingvistice şi pentru a nu cădea în manierismul epuizant, autosuficient al versificatorilor de duzină.   

Paul Gorban a atras atenţia, la rândul său, asupra spiritului ludic al epigramei, accentuând zona de umor, fără de care acest gen literar nu şi-ar atinge scopul, şi anume cel de satirizare a moravurilor, caracterelor, faptelor.

"Epigramistul este în foarte bună apropiere cu caricaturistul. Caricaturistul, în câteva minute reuşeşte să scoată la lumină profilul psihologic, la fel şi epigramistul, în câteva cuvinte care iau locul liniilor la caricaturist, reuşeşte să dea la vedere o formulă psiho-socială, psiho-umană a ceea ce urmăreşte. Un epigramist nu îşi permite să vorbească la tonul meta despre iubire, nu îşi permite să vorbească la tonul meta despre prietenie, la tonul meta despre oameni, despre Dumnezeu. Pentru că nu vrea să se pună în ipostaza poetului care, până la urmă, reconstruieşte şi revizualizează universul. Epigramistul nu revizulizează, el îl vede şi îl revede într-un ton mult mai accesibil, mult mai lejer, aproape de zona umorului, astfel încât cel care intră în zona epigramei să nu aibă o întâlnire cu un discurs rece, dur, ci dimpotrivă, cu un discurs al bucuriei. Epigrama este un joc, un ludens al bucuriei. Aveţi în faţă un autor, aveţi în faţă un poet, nu îmi rămâne decât să îl felicit", a rostit Paul Gorban în discursul său.Editorul Zonei Publishers a apreciat, totodată, alăturarea epigramei de caricatură, cel care a completat plastic evenimentul fiind pictorul Florin Grosu. "Autorul nu dansează singur, şi de regulă cel care are bunul simţ al umorului nu dansează singur. De această dată a venit cu un pictor, Florin Grosu. Îi felicit că s-au întâlnit în acest joc, în această prelungire a Colţului de râs", a completat Paul Gorban.

Apreciate au fost şi epigramele oferite de un confrate literar, Gheorghe Hreapcă rostind două texte care s-au încadrat fericit în atmosfera din Sala de marmură.

Lansarea s-a înscris în previzibila notă umoristică, având pe alocuri accente mondene, presărată cu nelipsitele ironii și inevitabilele săgeți politice, gustate și aplaudate de cei prezenți.

Actorii Volin Costin și Cezar Amitroaei au citit din volumul proaspăt lansat, epigramele cu dedicație făcând deliciul publicului, mai ales dacă cei vizați se și aflau în sală (cazul lui Paul Mustiață, directorul adjunct al Finanțelor, sau omul de afaceri Tonino Boldea). Alexandru Dobynciuc, tânăr actor al Teatrului Mihai Eminescu, a oferit momentul-surpriză al serii, pornind de la poeziile umoristice ale lui Dumitru Monacu și finalizând cu un (contra)discurs electoral al cărui scop a fost îndemnul HAI LA VOT!
 
Publicul a fost invitat apoi la "Colţul de râs" unde, în schimbul unei sume de bani introdusă într-o urnă de votare, putea achiziţiona cartea dintr-o găleata electorală. Banii din urnă sunt destinaţi editării unei Antologii a epigramei botoşănene contemporane.

Dumitru Monacu a mai făcut un pas important pe calea literaturii, după primele două volume de proză editate până acum. Drumul rămâne în continuare generos, ofertant, dar şi extrem de ispititor. De aceea este nevoie de multă luciditate şi exerciţiu, pentru a nu cădea în suava promiscuitate literară, în zona prea lejeră a discursului satiric-pamfletar. Elaborarea atentă şi evitarea zonelor facile, împreună cu o politică lingvistică bine gestionată, în sensul obţinerii unui mesaj clar, vor face din Dumitru Monacu un epigramist de forţă, o voce care va conta în literatura de gen.

Epigrame de Dumitru Monacu:

Haltă nedumerire
De droguri nu îi arde ei
Având vreo zece puradei
Şi-atunci, oare din ce pricină
Îi spun toţi mamă... heroină?

Propunerea lui Paul Mustiaţă
(director ANAF) pentru FC Botoşani
Cum atacul nu a prea mers,
Ar trebui ceva modificat,
De pildă-n careul advers
Să fie puse case... de marcat!

În campanie
-Mintea mea-i pentru popor!
Tuna domnul preşedinte,
Iar mulţimea toată-n cor:
-O, ce minte, o, ce minte...

 
Dumitru MONACU s-a născut la 15 ianuarie 1958. Sucevean de origine, termină școala gimnazială în Cotu Băii, din comuna Fântâna Mare, județul Suceava, apoi își continuă studile liceale la "Liceul de Informatică" din Iași. În 1983 absolvă cursurile Facultății de Mecanică, din cadrul Universități Politehnice Iași, iar în 2007 își ia diploma de masterat în Administrația publică – nivel competențe UE. Debutează cu epigramă în 1984, în Clopotul, iar în același an publică pentru prima dată enigmistică, în revista Rebus. De la debut și până astăzi a publicat sute de integrame, câteva zeci de epigrame, dar și câteva schițe umoristice în prestigioase reviste și publicații locale sau regionale: Gazeta de Botoșani, Evenimentul de Botoșani, Monitorul de Botoșani, Curierul, Jurnalul de Botoșani, Revista Expres Magazin, Revista Rebus, Jurnalul Literar, Veghe la fruntarii, Pagini Aurii etc. În 2010 publică volumul de schițe umoristice Culegere de… soluții., iar în 2012 este inclus în Antologia de poezie și epigramă, "Romeo și Julieta la Mizil".

(Florentina Toniţă)

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani, SOFIA VICOVEANCA - "Nu mi-a fost greu să port costumul, pentru că în acest costum eu m-am născut!"

astăzi, 10:47
270

Sofia Vicoveanca s-a născut la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de orașul Cernăuți (astăzi în Ucraina), p...

O masă uriașă de aer arctic va lovi România. Temperaturile scad drastic

astăzi, 09:49
328

O masă de aer polar loveşte cu putere Europa, inclusiv România, şi va aduce atât de mult frig, încât la munte pot apărea primele ninsori. Dar nici în restul ţării n...

Memoria zilei: În urmă cu 130 de ani se năștea la Botoșani Didia Saint-Georges, pianistă și compozitoare

astăzi, 08:54
195

Didia Saint-Georges l-a cunoscut pe George Enescu. "Pe Enescu l-am cunoscut personal la Botoșani, prin 1918 – 1919, în casa lui Cristea Ciomac, frate cu muzicologul Emanoil Ciomac. E...