Poezie, expoziții și pelerinaj de Ziua Culturii Române

Mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale vor avea loc în următoarele zile, atât în ţară, cât şi în diasporă, printre care recitaluri de poezie, expoziții de icoane, șezători literare și chiar pelerinaj la mănăstirea din Vorona. Românii sărbă­toresc în fiecare an Ziua Cul­turii la 15 ianuarie, data naș­terii poetului Mihai Eminescu.

Poezie, expoziții și pelerinaj de Ziua Culturii Române

În țară, manifestările dedicate culturii naționale vor fi concentrate în jurul Zilelor Eminescu şi decernării Premiului naţional de poezie "Mihai Eminescu", evenimente ce vor avea loc la Botoşani, Ipoteşti şi împrejurimi. Printre acţiunile culturale organizate se numără o şezătoare literară la Vorona, urmată de un pelerinaj la mănăstirea din localitate, Te Deum la Biserica Uspenia din Botoşani, lansări de carte, dar şi recitaluri de poezie şi muzică. În acest an, pentru Premiul naţional de poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia au fost nominalizaţi scriitorii Mircea Cărtărescu, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu şi Lucian Vasiliu.

La București, Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de o expoziţie la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", care reuneşte lucrări de artă realizate în tehnici tradiţionale sau moderne: icoană, pictură, grafică, sculptură, planşe pictură murală sau restaurare. La vernisajul programat duminică vor fi prezenţi, potrivit organizatorilor, criticul de artă Marius Tiţa şi părintele consilier patriarhal Florin Șerbăn­escu, de la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române. Tot duminică, cunoscutul rapsod Grigore Leşe va conferenţia în sala mare a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Un alt eveniment prilejuit de această sărbătoare a culturii se va desfăşura mâine, la Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni, unde va fi lansat volumul „Carol I al României. Un monarh devotat”, de Sorin Liviu Damean, apărut la Editura Cetatea de Scaun.

Și în diasporă vor avea loc o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale, prin reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) de la Chişinău, Berlin, Beijing, Bruxelles, Budapesta, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Roma, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena. Astfel, românii din străinătate vor putea participa la concerte, expoziţii, spectacole de teatru, evenimente literare, recitaluri de poezie, proiecţii de film şi conferinţe.

În acest an, manifestările dedicate Zilei Culturii Române se vor împleti cu cele dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti. ICR Tel Aviv organizează, astăzi, o seară literară dedicată poetului Mihai Eminescu, în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, iar scriitorul Ştefan Mitroi va susţine prelegerea "Mihai Eminescu, natura umană a poetului de geniu".

Și la Chişinău se va desfășura mâine un recital poetic-muzical intitulat "Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată", la Teatrul poetic "Alexei Mateevici", în interpretarea actorului Nicolae Jelescu şi a poetului Valeriu Matei, acompaniaţi la chitară de muzicianul Viorel Burlacu.

ICR Bruxelles organizează pe 15 ianuarie un concert de vioară şi pian susţinut de violonistul Remus Azoiţei şi de pianistul Eduard Stan la Conservatorul din Luxemburg.

Lirica eminesciană va fi promovată și la Budapesta, printr-o selecţie de poeme traduse în limba maghiară şi oferite în format tipărit studenţilor de la Universitatea Eötvös Loránd din capitala ungară. La Istanbul, la sediul ICR de acolo, tot pe 15 ianuarie, va avea loc un concert omagial Maria Tănase, susţinut de Trio Jezebel. Pe 14 ianuarie, ICR Londra va inaugura o secţiune de carte românească în cadrul bibliotecii Willesden Green, iar ICR New York va organiza manifestarea "Ziua Culturii Naţionale în Statele Unite ale Americii şi Canada". Oana Nistor
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Oficialii anunţă o nouă fabrică auto în România

astăzi, 17:53
619

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a reluat, vineri, ideea vehiculată deja de câţiva ani potrivit căreia un al treilea producător auto este interesa...

Cercetătorii italieni vin să studieze "Sindromul Italia", depresia care afectează femeile din regiunea Moldovei!

astăzi, 16:34
485

În perioada 21 – 28 ianuarie 2018, specialiști din cadrul Universității din Udine, Italia, vin în România. Aceștia își propun să studieze în profunzime modul ...

Firmele care acceptă plăţi cu cardul pot să acorde avansuri de numerar la cererea clienților!

astăzi, 14:07
156

Societățile care acceptă plăţi cu cardul bancar pot să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată la cererea clienților, spune Marian Grigoraș, din cadrul Comisariatului Regional pt ...