Monumente istorice dispărute de zeci de ani, existente încă pe hârtie. "Din motive pur administrative sau de indolenţă a unor funcţionari..."

Monumente istorice dispărute de zeci de ani, existente încă pe hârtie. "Din motive pur administrative sau de indolenţă a unor funcţionari..."

Mai multe obiective din judeţul Botoşani, care au fost încadrate în categoria monumentelor istorice, dar care sunt dispărute fizic de zeci de ani, figurează în continuare pe lista acestui tip de monumente.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu, susţine că această situaţie se datorează indolenţei unor funcţionari din Ministerul Culturii, în condiţiile în care au fost trimise numeroase adrese pentru scoaterea de pe listă a unor obiective care nu mai există.

“În ceea ce priveşte priorităţile în domeniul patriomoniului cultural naţional, începând de anul acesta vom începe demersurile pentru reactualizarea listei monumentelor istorice care se va finaliza în 2020, pentru că este vorba de includerea unor noi obiective sau radiere, fiind vorba de monumente dispărute de 20-30 de ani şi care din motive pur administrative, aş zice chiar de indolenţă a unor funcţionari, nu au fost şterse din lista monumentelor. Este o bisericuţă la Hăneşti care a dispărut şi a rămas un fel de magazie în cimitir şi care a rămas pe lista monumentelor pentru că cei de la Bucureşti nu au şters-o. Am trimis în vreo trei rânduri note de constatare că a dispărut, am arătat fotografii, dar nu a dispărut şi aceste demersuri trebuie finalizate pentru că nu se cuvine ca lucruri care au dispărut din motive obiective sau mai puţin obiective să rămână în continuare. La fel mai este o bucată dintr-un corp dintr-o clădire din Centrul Vechi care a dispărut în anii ‘80”, a precizat Dănuţ Huţu.

La nivel naţional există o propunere să se realizeze un registru electronic care ar însemna o evidenţă mult mai clară a monumentelor istorice şi în care s-ar face mult mai repede modificări. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Covoare asfaltice pe mai multe drumuri judeţene. Unde se va interveni!

Luni, 5 Februarie 2018
1445

Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a transmis către Consiliul Judeţean o situaţie cu lucrările de întreţinere şi reparaţii ce vor fi făcute anul acesta pe tronsoanele de dr...

Modificări în grupul PNL din Consiliul Judeţean

Luni, 5 Februarie 2018
732

Doi consilieri judeţeni aleşi pe listele PNL, în urma scrutinului din 2016, renunţă la mandatele din Consiliului Judeţean, locul acestora urmând a fi luat de supleanţi.Unul dintr...

Consilier local, nemulţumit de funcţionarea iluminatului public din Botoşani: "Suntem defazaţi"

Duminică, 4 Februarie 2018
498

Iluminatul public în municipiul Botoşani este o problemă readusă frecvent în discuţie în cadrul sedinţelor de Consiliu Local.  Aşa s-a întâmplat şi la ultima ...