DANUT HUTU: "Monumentele nu le poti vedea din birou!"

Reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura Botosani sustin ca salariile angajatilor din cultura sunt cele mai mici din sistemul bugetar, pe langa situatia financiara dramatica, institutia suferind si din cauza deficitului de personal, numarul de angajati ajungand la jumatate fata de anul in care aceasta s-a infiintat.

Totodata, trei posturi sunt vacante, directorul Directiei pentru Cultura, Danut Hutu, precizand ca spera ca acestea sa fie desfiintate, pentru a nu se opera alte disponibilizari.

"Salariile sunt cele mai mici din tot sistemul bugetar. Cel mai mic va fi undeva la 400 lei, media salariilor fiind undeva la 1000 de lei, scazut cu 25% va fi 750-800 lei. Nu mai vorbesc ca in momentul de fata institutia nu are decat 5 angajati, cu mine 6, un singur specialist pe patrimoniu si, bineinteles, avem colaboratori fara de care nu am putea sa lucram. Institutia avea, cand s-a creat, in 2001, 10 angajati, acum am ramas la jumatate. S-au redus posturile, avem 3 posturi vacante care sunt blocate conform ordonantei  34/2009, completata cu ordonanta 32 de anul asta, care spune ca toate posturile vacantate se blocheaza. Deci trebuie sa ai 15% din posturi vacante ca sa poti face concurs, adica 7 posturi, ca sa pot angaja un om. Practic, in urma a ceea ce se intampla acum in sistemul bugetar, vor ramane cele 3 posturi vacante, pe care le avem, sa fie desfiintate. Aceasta e varianta optimista. Varianta pesimista e sa mai cada din ce avem", a precizat Danut Hutu.

Hutu a tinut sa precizeze ca situatia critica din sistemul bugetar, lipsa de personal si scaderea cu 20% a cheltuielilor materiale ingreuneaza activitatea institutiei si sustinerea de activitati culturale in judet.

"La combustibil ni s-a redus la 100 de litri. Sunt sute de km de facut. Monumentele nu le poti vedea din birou. La tot ce inseamna cheltuieli materiale se vor reduce cu 20%. Vom incerca sa supravietuim in conditii foarte grele, de asta faptul ca greu reusim sa mai facem cate ceva credem ca e notabil, practic nu mai putem vorbi in momentele astea de sustinere de actiuni culturale, ceea ce a facut Directia 10 ani de zile", a afirmat Hutu.

In ciuda acestor dificultati, Directia de Cultura a sponsorizat anul acesta, din surse proprii, Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Prima, cu suma de 2500 lei, intrucat nu au existat alti sponsori.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Arta, expresia sufletului”, expoziție a Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, la Muzeul de Etnografie Botoşani (Foto)

astăzi, 19:10
13

Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvi...

Un incendiu provenit de la un scurtcircuit a cuprins subsolul unui bloc din Botoșani!

astăzi, 18:17
96

Panică, în această după-amiază, pe scara unui bloc de pe Aleea Arcului din municipiul Botoșani, după ce la subsol a izbucnit un incendiu.Locatarii au simțit miros de fum și de plasti...

Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

astăzi, 17:49
34

„Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro,...