Memoria zilei - Mihai Munteanu, un poet al pământului!

Memoria zilei - Mihai Munteanu, un poet al pământului!

MIHAI MUNTEANU
Scriitori ?i publici?ti boto??neni. Dic?ionar biobibliografic

La 20 noiembrie 1930 se năștea la Slobozia, comuna Cordăreni, județul Botoșani, poetul Mihai Munteanu. În satul natal a absolvit școala primară, apoi pașii l-au purtat către Şcoala Normală "Al. Vlahuţă" Şendriceni – Dorohoi și mai departe, către Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura română, Universitatea "Al.I. Cuza" Iaşi.

A rămas dedicat vieții satului și oamenilor vrednici alături de care a crescut. În comuna natală a fost învățător, profesor, director de școală. 

În universul rural a simțit forța cuvântului, înțelesurile nealterate ale limbii române. A debutat cu versuri în revista Tânărul scriitor, pe când avea 23 de ani. Au urmat colaborări la publicaţii periodice: Clopotul, Convorbiri literare, Iaşul literar, Luceafărul, Luceafărul (Botoşani), România literară, Tânărul scriitor, Zori noi ş.a.

Nu s-a lăsat doborât de complexul provincialului, nu s-a lăsat cucerit de strălucirile forfotei literare, a creat înlăuntrul ființei și tot dinlăuntrul ființei s-a revărsat în lume prin cuvânt. Poemele lui Mihai Munteanu sunt curate, sincere, pătrunzătoare prin simplitatea trăirii. Poezia lui Mihai Munteanu nu este ostentativă, nici ultimativă. La fel cum aerul zilei învăluie, la fel cum viul respiră în fiecare fir de iarbă, poemele se rostuiesc într-un suflu odihnitor al cuvintelor pure.  

"Busola arată încă nordul. Până/ aici au venit caii vântului/ cu coamele albe si lungi. Aici/ ne oprim. Ultimul act îl joacă/    pentru voi, al vostru pentru/ totdeauna-POETUL".  

A publicat numeroase volume: Cerul în aripi (versuri; Bucureşti: E.P.L., 1969), Proiect de statuie (plachetă; Botoşani: C.J.C.E.S., 1979), Izvoare albastre (versuri; Bucureşti: Litera, 1980), Lumea basmului (versuri pentru copii; Iaşi: Junimea, 1989), Centrifuga ideilor (versuri; Botoşani: Quadrat, 1997), Jurnalul unui elev visător: (1945-1948) (proză; Botoşani: Quadrat, 1998), Apoteoze montane (versuri; Botoşani: Axa, 1999), Manuscrisele de la Şendriceni: (1949-1950) (proză; Botoşani: Quadrat, 2000), Tipare de vânt (versuri; Botoşani: Quadrat, 2001), Sub aura Poeziei (memorialistică; Botoşani: Quadrat, 2002), Rada Triumfului (versuri; Botoşani: Axa, 2003), Pălăria de paie (versuri pentru copii; Botoşani: Quadrat, 2004), Lumina de la Şendriceni (memorialistică; Botoşani: Quadrat, 2004), Poezii (antologie lirică: 1969-2004; Botoşani: Quadrat, 2005), Repere sentimentale: Cordăreni, Ibăneasa, Holm (memorialistică; Botoşani: Quadrat, 2006), Balade (Botoşani: Quadrat, 2007), Clipe de viaţă (însemnările zilnice ale unui dascăl de ţară: 1970-1977; Botoşani: Quadrat, 2008), Sonete (Botoşani: Quadrat, 2009).
S-a stins din viață pe 19 mai 2009, în Cordăreni. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
81

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
104

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
169

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...