Matei Vișniec, director onorific al Teatrului "Vasilache" din Botoșani! FOTO, VIDEO

Matei Vișniec, director onorific al Teatrului "Vasilache" din Botoșani! FOTO, VIDEO

Premiera spectacolului "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" a avut loc, duminică, într-un cadru mai puțin obișnuit. Autorul piesei, Matei Vișniec, a urmărit din sală reacțiile copiilor, le-a simțit emoția, bucuria, tristețea.
 
"Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" este povestea care ne întoarce cu adevărat în copilăria dintâi. Are delicatețe, sensibilitate, candoare. Inocență și tandrețe. Dar "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" este și o poveste pentru cei mari. Căci tristețea și bucuria sunt deopotrivă menite să scoată la iveală lecțiile pe care avem a le învăța. Matei Vișniec vorbește nu doar despre prietenie, ci și despre costul ei. Pentru că spectacolul se dezvăluie puțin câte puțin, se construiește în treptele unei inițieri, într-un parcurs sufletesc dureros, chiar dacă bine camuflat în poveste. 

Spectacolul este, din acest punct de vedere, despre sacrificiu mai mult decât despre prietenie. Mai mult despre costul prieteniei decât despre binefacerile ei. Omul de zăpadă oferă ceva în schimbul ajutorului primit. Oferă chiar și atunci când nu mai are ce oferi. Iar când vine vremea să ceară pentru sine salvarea, omulețul își dă seama că prietenii lui au mai multă nevoie de ajutor decât el. 

Nu este de mirare că, întrebați fiind dacă spectacolul li s-a părut a fi fost vesel sau trist, copiii și-au împărțit degețelele: un spectacol vesel, dar parcă mai mult trist. 

Premiera s-a consumat duminică, 26 mai, în sala Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache" din Botoșani. "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", în regia lui Aurelian Bălăiță și scenografia lui Mihai Pastramagiu, este povestea scrisă de Matei Vișniec. 

În distribuție: Omul de zăpadă - Andrei Iurescu; Corbul - Florin Iftode; Rândunica - Andreea-Elena Popovici, Mugurii - Geanina Alecsoaie; Iepurele - Alin Gheorghiu; Lupul - Marius Rusu; Marmota - Aurica Dobrescu; Veveriţa - Anamaria Chelaru; Castorul - Geanina Alecsoaie; Soarele - Marius Rusu

„Spectacolul prezintă călătoria unui Om de Zăpadă în căutarea Soarelui pentru a-l ruga pe acesta să nu-l topească. Drumul prilejuieşte întâlnirea cu o serie  de personaje şi împărtăşirea unor valori umane ca sacrificiul, generozitatea, iubirea, timpul dăruit celorlalţi. Reprezentaţia se adresează deopotrivă celor mici şi celor mari, transpunând în imagini poetice întrebări şi răspunsuri despre viaţă, timp, renaştere”, spune Aurelian Bălăiţă, regizorul spectacolului.

Publicul (mare și mic) a urmărit povestea împreună cu Matei Vișniec, scriitorul fiind însoțit de Aurelian Bălăiță, dar și actori ai celor două teatre din Botoșani. În sală s-a aflat și Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului "Matei Vișniec" din Suceava, dar și criticul de teatru ieșean Călin Ciobotari, proaspăt premiat în Gala UNITER. 

Scriitorul Matei Vișniec a primit aplauzele la scenă deschisă, împreună cu bucuria copiilor și admirația părinților. 

Spectacolul a continuat cu un moment festiv ce a inclus ceremonia de decernare a Titlului de Director onorific al Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache" Botoșani.

“Vă mulțumesc pentru că ați apreciat momentul teatrului nostru de astăzi, premiera spectacolului "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele", scrisă de domnul Matei Vișniec. Teatrele botoșănene au montat opt piese, începând din 1992, împreună cu aceasta, aici la Botoșani. Mi-am permis să enunț, în asentiment cu colegii mei, că astăzi este marele moment teatral al anului 2019, aici, la Botoșani. Am pus la cale întâmplarea de astăzi în urmă cu un an de zile. Mai întâi cu Aurelian Bălăiță, apoi cu domnul Vișniec. Mulțumesc doamnei Steiciuc, directoarea Teateului "Matei Vișniec" din Suceava, președinta Festivalului Internațional de Teatru "Matei Vișniec", care se desfășoară zilele acestea la Suceava. Am foarte mari și profunde emoții", a spus Marius Rogojinschi, directorul Teatrului "Vasilache", care i-a invitat apoi pe scenă pe viceprimarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și pe Anca Dumitrescu, șeful Departamentului de Resurse Umane din cadrul Primariei Botoșani, delegată în acest sens de către primarul Cătălin Flutur.

“Sunt onorată să acord acest premiu din partea domnului primar Cătălin Flutur. Este o diplomă de Excelență în Arte, pe care Primăria Municipiului Botoșani este onorată să v-o acorde. Vă dorim mult succes, ne dorim și vă dorim ca opera dvs. să fie tradusă, citită pe toate continentele lumii. Suntem onorați să vă avem astăzi alături de noi”, a spus Anca Dumitrescu.

Cosmin Andrei a dat citire actului prin care lui Matei Vișniec i-a fost decernat titlul onorific. “Mă gândeam să vă fac o urare, dar după ce am văzut spectacolul nu vă mai spun că vă așteptăm cu căldură la Botoșani, o să vă aștept cu drag la Botoșani. Titlul de director onorific este acordat de Consiliul Local Botoșani, Primăria Botoșani, Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache. Se conferă Titlul de director onorific al Teatrului pentru Copii și Tineret "Vasilache" domnului Matei Vișniec, în semn de prețuire pentru întreaga sa operă dramaturgică, și în special pentru cea adresată copiilor și tinerilor”, a rostit viceprimarul Cosmin Andrei.

Matei Vișniec s-a adresat în special copiilor, nu însă fără a aprecia spectacolul, jocul actorilor, precum și regia semnată de Aurelian Bălăiță. “Eu sunt un scriitor care scrie pentru public, pentru voi, copii. Dar atunci când scriu am nevoie de ajutorul unor actori minunați, de ajutorul unui regizor care este excepțional astăzi, de ajutorul unor oameni care reușesc să creeze niște extraordinare forme de viață care sunt marionetele, păpușile, și am nevoie de copii inteligenți ca voi. Mereu am emoții și spun: o să le placă sau nu copiilor ceea ce scriu eu? Este o piesă tristă sau veselă? (...) E și veselă și tristă? Înseamnă că așa e la teatru. Eu vreau să mai scriu o a doua parte a acestei piese, așa că am nevoie de ajutorul vostru. O scriem pe loc”, le-a spus Matei Visniec celor mici, copiii intrând imediat în jocul propus de autor. “Sunteți atât de frumoși, atât de luminoși! Acest teatru creează magie și adevăr pentru copii și părinți. Ați fost un public minunat!”

























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
3

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
108

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
261

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...