La mulţi ani, Volin Costin!

La mulţi ani, Volin Costin!
Volin Costin s-a născut pe 12 august 1965, la Botoşani. A absolvit Academia de Arte "George Enescu" din Iaşi, promoţia 1994, la clasa prof. Sergiu Tudose, Geta Angheluţă, Emil Coşeru, Monica Bordeianu. De mai bine de 20 de ani este actor al Teatrului Mihai Eminescu Botoşani, iar din 2006 şi director artistic al Teatrului.

Fiinţa umană, şi cea a actorului cu osebire, este deopotrivă puternică şi fragilă, modestă şi orgolioasă, echilibrată, dar şi răzvrătită. Iar Volin Costin a fost albie primitoare pentru toate manifestările posibile, în viaţa reală sau în cea a personajului întrupat. O lume de valori căreia Volin Costin i-a plătit din plin tributul său.

Fie că a jucat în "Natură moartă cu nepot obez" (regia Ioan Sapdaru) sau în "Steaua fără nume" (regia Alexandru Vasilache), fie că a readus în scenă poveşti pe care le-a aşezat scenic în viziune proprie ("Scuzaţi, doamnă profesoară", adaptare după Ludmila Razumovskaia, sau "Angajare de clovn", de Mihai Vişniec), Volin Costin a intrigat. Simpla sa prezenţă pe afiş ispiteşte ochiul interior, dezvoltă un întreg "conflict între energii" (de la Călinescu zicere: "drama trăieşte din conflictul între energii").

În fapt, nu există nicio viaţă secretă, niciun mister al realului cotidian. Actorul, în viaţă sau pe scenă, s-a manifestat pe sine însuşi, într-un joc al situaţiilor dramatice, intuind direcţii şi schimbări bruşte de perspectivă. Nu a intuit, însă, cel mai important moment al vieţii sale: boala ce avea să îl scoată de pe "scândura" teatrului. Însă şi acolo unde se află, în "viaţa dinlăuntrul gândului", probabil că Volin Costin îşi produce propriul spectacol, cu mistere şi situaţii imprevizibile.

MULŢI ANI luminoşi, Volin Costin! Sănătate trupească şi sufletească, putere de a învinge durerile şi neputinţa, iar celor din preajma ta, răbdare şi încredere. Scena te aşteaptă!

Vezi
VOLIN COSTIN şi viaţa dinlăuntrul gândului. LA MULŢI ANI!





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2246

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
745

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1217

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...