La mulți ani, Vasile Ursachi - "Eu sunt un ţăran obişnuit cu lucrurile cuminţi, aşezate!"

Vasile Ursachi, născut pe 30 decembrie 1934, în Havârna, Botoșani, este doctor în științe istorice, arheolog, cercetător științific. Este, cum el însuși spune despre sine, "un om obişnuit, cu mentalităţi păstrate din perioada satului interbelic".

La mulți ani, Vasile Ursachi - "Eu sunt un ţăran obişnuit cu lucrurile cuminţi, aşezate!"

"Cercetarea arheologică este o experienţă fantastică pentru că ai de-a face cu obiectul original, iar interpretarea acestuia este o opţiune individuală. Este o activitate atât de frumoasă pentru că, atunci când te afli pe şantier, uiţi de toate, întrucât pământul îţi oferă posibilitatea să intri în contact direct cu misterele istoriei".

Vasile Ursachi s-a născut pe 30 decembrie 1934, în comuna Havârna, judeţul Botoşani, unde a urmat şi şcoala generală. După 1946 se înscrie la Şcoala Pedagogică Şendriceni-Dorohoi, apoi la Facultatea de Istorie, în cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. În anul 1986 susţine doctoratul şi obţine cu brio titlul de Doctor, sub conducerea academicianului Mircea Petrescu Dâmboviţa.

Este fondatorul Muzeului de Istorie Roman, la conducerea căruia se va afla începând cu 1 septembrie 1957 şi până la 31 decembrie 2004. Este diplomat universitar, cercetător ştiinţific gradul I, expert în arheologie.

Obţine, în anul 1991, Premiul Acadmeiei Române. Este Cetăţean de Onoare al municipiului Roman, deţine Ordinul "Meritul Cultural în grad de Comandor". Vasile Ursachi este membru al Institutului Naţional de Tracologie, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Institutului de Preistorie şi Protoistorie Cluj-Napoca, membru de onoare al Institutului de Arheologie Iaşi al Academiei Române, membru al Adunării Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române - două legislaturi - 2000-2008.

A condus peste 20 de şantiere arheologice, printre care: Văleni, Aldeşti, Săbăoani, Roman - CNR şi Episcopie, Tămăşeni, Brad, Pânceşti, Bozieni. A publicat peste 190 articole de specialitate.

"Eu sunt un ţăran obişnuit cu lucrurile cuminţi, aşezate. Cu timpul, mentalităţile s-au schimbat, nu-mi plac extravaganţele, apreciez respectul şi accept orice gest frumos. Nu-mi plac lucrurile de prost gust, sfidarea normalului. Sunt un om obişnuit, cu mentalităţi păstrate din perioada satului interbelic", spunea Vasile Ursachi într-un interviu.

Este căsătorit cu Minodora Ursachi, născută pe 22 decembrie 1934, care a condus ani la rând Muzeul de Artă din Roman.

Vasile Ursachi s-a îndrăgostit de meseria lui, iar arheologia a devenit un mod de viaţă. Povestea lui începe la Iaşi, când, ca student la Istorie, primeşte misiunea de a monitoriza zona din vecinătatea urbei moldave, acolo unde se construia Fabrica de Antibiotice.  

"Interesul nostru se explică prin localizarea acolo (Fabrica de Antibiotice, nota red.) a uneia dintre cele mai vechi aşezări paleolitice din ţară, dar şi a vestigiilor din epoca eneolitică şi din perioada migraţiilor. Aşa am început să îndrăgesc arheologia. Am făcut parte dintr-o generaţie îndrăgostită de aceasta meserie, iar dragostea a fost atât de mare încât nu am mai părăsit această muncă", mărturiseşte Vasile Ursachi.

Astăzi, are aproape 200 de articole publicate, iar cărţile sale sunt în atenţia tuturor pasionaţilor de arheologie. A făcut cercetări în cel mai mare cimitir dacic din ţară, cel de la Văleni, lucrarea referitoare la această cercetare fiind distinsă cu premiul Academiei Române "Vasile Pârvan", în 1991. De asemenea, descoperirile făcute de Vasile Ursachi la Brad, din perioada eneolitică, sunt obiectul unei expoziţii în Statele Unite ale Americii.

"Îmi plac tinerii care îşi ştiu limitele, cei bine pregătiţi, cei dornici de cunoaştere şi cei care prin intermediul şcolii şi internetului fac distincţia între bine şi rău, putând fi un exemplu şi pentru noi, cei în vârstă, "înceţi" sau "depăşiţi" de noutăţi sau poate mai reticenţi la schimbare".

Citeste VASILE URSACHI, "un om obişnuit, cu mentalităţi păstrate din perioada satului interbelic"

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

"Hyperion" - o revistă care face istorie: Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918

Joi, 15 Martie 2018
353

Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918, este Ancheta revistei Hyperion, dar și Accentul care deschide numărul 1-2-3/2018 al publicației editată de Funda...

FLORIN CONSTANTIN PAVLOVICI împlinește astăzi 82 de ani. Mărturii din infern!

Miercuri, 14 Martie 2018
664

De la agonia deznădejdii la extazul sufletesc, așa se citesc mărturiile unui botoșănean pe care botoșănenii nu îl știu. Trăitor în astă lume, Florin Constantin Pavlovici nu a fos...

"Jurnalul unui țăran de la Dunăre", nevoia de Vintilă Horia. "Toată carnea mea este o memorie deschisă"

Duminică, 11 Martie 2018
609

28 noiembrie, 1960, Paris. Academicienii francezi se întrunesc pentru a delibera asupra celebrului Premiu Goncourt. Românul Vintilă Horia, alături de Henry Thomas, autorul cărții "...