George Enescu şi Casa Regală, un... regal istoric şi cultural la Dorohoi! FOTO, VIDEO

George Enescu şi Casa Regală, un... regal istoric şi cultural la Dorohoi! FOTO, VIDEO
Violonist şi prieten al Casei Regale. Patriot, compozitor de ţinută internatională, un bun comunicator şi mesager cultural, excelent ambasador al muzicii! Personalitatea lui George Enescu este greu de cuprins, indiferent de perspectiva auditorului sau a privitorului. Un aspect extrem de important din biografia sa a fost ilustrat la Dorohoi, unde Muzeul închinat vieţii şi activităţii marelui compozitor a dedicat o expoziţie cu tematica "George Enescu şi Casa Regală".     

Vineri, la Muzeul Memorial "George Enescu" Dorohoi a fost vernisată expoziţia “"George Enescu şi Casa Regală", organizată de Muzeul Judeţean Botoşani, în colaborare cu Muzeul Naţional "George Enescu" Bucureşti, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor. Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor în perioada 24 aprilie – 5 mai 2015.

Evenimentul se înscrie într-o serie mai amplă de acţiuni culturale dedicate compozitorului George Enescu în acest an, acţiuni ce vor culmina cu organizarea, pe 5 mai, a unei noi întâlniri, de această dată, Muzeul de la Dorohoi având ca invitaţi instrumentişti ce vor readuce în actualitate acordurile muzicii enesciene şi nu numai.

Tema expoziţiei care a fost vernisată vineri la Dorohoi este nu doar sugestivă, ci şi extrem de generoasă, dar şi bine venită pentru elevii şcolilor dorohoiene şi nu numai, înscriindu-se fericit în categoria evenimentelor educative. Asta întrucât expoziţia aduce în atenţie şi tematica istorică, având în vedere că data de 10 Mai are conotaţii importante legate de istoria Casei Regale în România, urcarea pe tron a lui Carol I, proclamarea Independentei de Stat a României şi Proclamarea Regatului României.

Expoziţia vine în continuarea unui alt eveniment organizat de Muzeul George Enescu la sfârşitul lunii martie, când s-a derulat simpozionul "Armonii enesciene". Ca o punte de legătură între cele două evenimente, istoricul Sergiu Balanovici a redat un citat din Memoriile lui I.Gh.Duca, citat conţinând aprecieri la adresa lui George Enescu.

"Cuvintele marelui om politic şi de cultură I. Gh. Duca vin să sublinieze relaţiile pe care George Enescu le-a avut cu Casa Regală, prin care maestrului i se recunoştea, în ultimă instanţă, valoarea", a menţionat istoricul muzeograf Sergiu Balanovici, de la Muzeul de Istorie din Botoşani.
 


Modalitatea de expunere s-a dovedit a fi practică şi bine structurată, pe teme şi perioade definite din punct de vedere istoric, cuprinzând date importante din biografia lui Enescu, dar şi a membrilor Casei Regale: George Enescu şi Casa Regală a României, Palatul Regal îi deschide porţile tânărului George Enescu, Regina Elisabeta – "Vice-mama" (Scrisori către George Enescu, interviuri cu George Enescu), Un preţios dar al Reginei Elisabeta, Cântece pe versuri de Carmen Sylva, Muzică la Castelul Peleş, George Enescu violonist al Curţii Regale, Regina Elisabeta, susţinătoare a vieţii muzicale româneşti, Regina Maria despre George Enescu, Regina Maria şi Maria Cantacuzino-Enescu (Maruca), George Enescu decorat de Regele Ferdinand, George Enescu decorat de Regele Carol al II-lea, George Enescu decorat de Regele Mihai.

"Această expoziţie ilustrează drumul spre o nouă lume a lui Enescu, cel care a fost ales violonist al Casei Regale şi a continuat o cu prietenie deosebită între Enescu şi Regina Maria. Poema Română a fost aleasă ca Imn al Casei Regale, şi dăinuie până astăzi, de aceea am ales şi noi, pe fundal, această compoziţie a lui George Enescu", a precizat şi muzeograf Lidia Alexie, de la Muzeul George Enescu din Dorohoi.

După vernisajul de vineri, evenimentul Enescu - 60 va continua pe data de 5 mai 2015, când va avea loc un concert susţinut de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, doi pianişti din Bucureşti care au mai concertat la Dorohoi. Ei vor susţine un recital la 4 mâini cu piese compuse de George Enescu.

"Este prima colaborare cu Muzeul George Enescu din Bucureşti, ne dorim să fie un început bun în acest sens. Sperăm ca pe viitor vor fi şi alte colaborări, pe proiecte culturale", a menţionat muzeograf Lidia Alexie. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

"Hyperion" - o revistă care face istorie: Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918

Joi, 15 Martie 2018
364

Literatura română dintre Prut și Nistru, la un secol de la Marea Unire din 1918, este Ancheta revistei Hyperion, dar și Accentul care deschide numărul 1-2-3/2018 al publicației editată de Funda...

FLORIN CONSTANTIN PAVLOVICI împlinește astăzi 82 de ani. Mărturii din infern!

Miercuri, 14 Martie 2018
680

De la agonia deznădejdii la extazul sufletesc, așa se citesc mărturiile unui botoșănean pe care botoșănenii nu îl știu. Trăitor în astă lume, Florin Constantin Pavlovici nu a fos...

"Jurnalul unui țăran de la Dunăre", nevoia de Vintilă Horia. "Toată carnea mea este o memorie deschisă"

Duminică, 11 Martie 2018
616

28 noiembrie, 1960, Paris. Academicienii francezi se întrunesc pentru a delibera asupra celebrului Premiu Goncourt. Românul Vintilă Horia, alături de Henry Thomas, autorul cărții "...