De ziua poetului national, un bucătar a încercat să recreeze un prânz al anului 1885. Meniul preferat al lui Eminescu!

De ziua poetului national, un bucătar a încercat să recreeze un prânz al anului 1885. Meniul preferat al lui Eminescu!

Pentru a marca așa cum se cuvine ziua lui Mihai Eminescu, un bucătar pasionat de poezie a vrut să le ofere clienților nu doar un meniu aparte, ci o experiență culinară cu totul deosebită. Și a gătit exact ce mâncau pe la 1885 Mihai Eminescu și cei de la Junimea!

Chef Cătălin Ivanof este cel care a pus în practică ideea meniului junimist. Chiar dacă sloganul vremii era ”Mâncarea e fudulie, băutura temelie!”, preparatele sunt multe și diverse, semn că mâncarea nu era chiar …fudulie. Iar ingredientele sunt la îndemână și azi. La apertitiv, Eminescu și Creangă mâncau, exact ca în copliărie, alivenci, adică plăcinte cu mălai și brânză, scrie Libertatea.

Urmau apoi pârjoalele moldovenești, despre rețeta cărora care chef Ivanof spune că s-a păstrat foarte bine până azi, cu mici accente în funcție de bucătărie. “Unii pun în compoziție morcov ras, alții cartof. Au mărar și pătrunjel și eu le servesc și cu un sos pe bază de muștar, preparat de noi. Carne de vită și de porc, dar unii pun doar porc, alții doar vită”, a detaliat bucătarul pentru Libertatea.

Zeama de găină, acrită cu borș, cu tăiței de casă este următorul preparat al meniului favorit al lui Mihai Eminescu. Găina de curte, tăițeii preparați în casă. Borșul de vițel cu sfeclă, de asemenea, era în meniul restaurantelor ieșene pe care le frecventa poetul. “Acest borș e de origine rusească, dar e delicios. Se prepară cu varză tăiată fin și cu sfeclă, o legume din păcate uitată azi de noi”, mai spune bucătarul.

Ca fel principal, tochitura moldovenească este pe primul loc. Cuprinde carne de porc prăjită, amestecată cu chișcă, un fel de cârnat de casă cu orez. Sarmalele coapte în bostan și fierte în vin sunt și ele în meniu, așa cum erau și pe vremea celor de la Junimea. “Tot de atunci am găsit rețeta de tocăniță de pui cu hrișcă. Hrișca este o cereală comună, care pe vremuri  era la concurență cu grâul. A devenit apoi ceva mai puțin folosită în bucătării și a ajuns hrană pentru animale, pe vremuri o dădeau oamenii la porci. A revenit astăzi însă ca aliment bio, astfel că o găsim din nou frumos ambalată lângă alte delicatese”, spune chef Ivanof.

Din meniu nu lipsește desertul – poale-n brâu. Ca băuturi, țuică fiartă și vin fiert, vin roșu, vin rose.

Potrivit istoricilor, Mihai Eminescu era – fără să fie un împătimit băutor – un client al cîrciumilor bune. Îi plăcea să mănânce și, mai apoi, să fumeze și să bea cafele. Și să cânte cu lăutarii. Istoricul Gheorghe Median spunea: „Eminescu avea o voce blândă, calină şi un zâmbet liniştitor, molipsitor. În ciuda tonului de revoltă din poezia sa, era un om foarte blând, care degaja multă căldură în jurul lui. Avea o voce de aur. Cânta foarte frumos. Se ştie puţin despre acest talent al lui Eminescu. Ar fi putut fi oricând un bun solist vocal. De multe ori îi acompania pe lăutari la câte un chef, dar şi rudele îl rugau să le cânte”, a mai spus  Median.

Chef Cătălin Ivanof a preparat toate aceste bunătăți cu ocazia zilei de 15 ianuarie, data la care toți românii aniversează ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și le-a servit …la un mic chef, așa cum i-ar fi plăcut poetului. Iar la Grădina Vlahiia din Snagov Sat, unde lucrează bucătarul, a avut loc și un eveniment special: un mic spectacol cu titlul „Mihai Eminescu, iubirea de neam  între ieri și mâine”, la care au participat actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, dar și preotul Mihai Andrei Aldea. De preparatele de pe vremea lui Eminescu s-au bucurat zeci de invitați, printre care regizorul Ducu Darie sau fostul campion Ilie Năstase, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...