Guvernul 113 a cazut intr-o zi de 13!

Guvernul 113 a cazut intr-o zi de 13!
Guvernul Boc este al 113-lea cabinet din istoria României, ultimul, cronologic, dintr-o serie începută în 1862 de către premierul Barbu Catargiu și primul, totodată, care e demis prin motiune de cenzură. În ultimii 20 de ani nicio moțiune nu a avut succes, deși au fost destule, în regimul comunist altfel se făceau jocurile, în timp ce în perioada regală, reglementată prin Constitutiile din 1862, 1923 ori 1938, nu exista sistemul motiunii de cenzură, cabinetele fiind revocate de Rege sau plecînd prin demisie.

Dacă Emil Boc va fi desemnat din nou premier și va primi votul parlamentului, el ar ajunge la al doilea mandat de premier, performanță unică în istoria de șase decenii a Republicii. Cu două mandate, Boc ar intra în galeria figurilor politice precum Manolache Epureanu, P.P. Carp, Gheorghe Cantacuzino sau Gheorghe Tatarascu, premieri în cîte două rînduri, în ultimul secol și jumătate. Campionul absolut rămîne Ion I.C. Bratianu, premier de cinci ori, urmat de Lascar Catargiu și Dimitrie Sturdza, cîte patru mandate.

Alti politicieni ilustri au avut cîte trei mandate, cazul lui Ion Bratianu, Iuliu Maniu, Al. Vaida Voievod sau Nicolae Cretulescu. Două mandate de premier ar fi avut și Theodor Stolojan, dar, cum se știe, el a refuzat în ultimul moment propunerea de a forma un guvern, în decembrie 2008.

Se va ajunge la suspendarea lui Băsescu?

Oricum ar fi, Emil Boc rămîne premier interimar pînă la depunerea jurmămîntului de către noul prim-ministru, lucru care s-ar putea dovedi, însă, problematic. Pe de-o parte, PNL și PSD vor să ceară, cel mai probabil joi, pentru că Băsescu pleacă mîine la Chisinău, presedintelui să ia act de formarea unei noi majorități parlamentare și să desemneze premierul ales de comun acord  de cele două partide.

Dacă seful statului refuză, nu e imposibilă suspendarea sa de către parlament, pentru ca presedintele interimar Mircea Geoană să desemneze el premierul.

La fel de posibil e ca Băsescu să prezinte o versiune proprie de guvern, mizînd pe faptul că două respingeri ale acesteia pot duce la dizolvarea parlamentului imediat după data de 6 decembrie.

Singurul lucru cert, deocamdată, e acela că România se scufundă tot mai tare în criza politică iar finalul de an va fi mai mult decît fierbinte. (Inpolitics)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Memoria zilei: Ionel Bejenaru ar fi împlinit, astăzi, 69 de ani

astăzi, 09:16
103

Născut pe 24 septembrie 1948, Ionel Bejenaru s-a stins din viață pe 7 mai 2013, la Iași.Istoric și publicist, a absolvit Şcoala Primară nr. 3 (1955-1962) şi Liceul "A.T. Laurian"...

Lider sindical al polițiștilor botoșăneni: "La Botoșani s-a instaurat o frică de a reproșa șefilor"

Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
1589

Problemele cu care se confruntă polițiștii și neajunsurile din sistem de multe ori nu sunt transmise mai departe și șefilor.Asta susține Virgil Bordei, lider la nivel local al Confederație...

Poliţiştii şi jandarmii botoşăneni, acuzaţi de lipsă de reacţie în cazul scandalului produs de rromi în curtea Spitalului Mavromati

Sâmbătă, 23 Septembrie 2017
1538

În şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, fostul şef al acestei structuri din mandatul trecut şi fost şef al Poliţiei Rutiere, Dumitru Zmău, şi-a îndemnat foştii colegă să ...