Discutii aprinse in CL pe marginea bugetului! "Va jucati cu cifrele ca si cu bostaneii" - FOTO, VIDEO

Discutii aprinse in CL pe marginea bugetului! "Va jucati cu cifrele ca si cu bostaneii" - FOTO, VIDEO

Bugetul Consiliului Local propus de primarul Ovidiu Portariuc a stranit discutii aprinse in Consiliul Local. 

Primarul Ovidiu Portariuc a facut o scurta trecere in revista a bugetului, explicand alesilor municipali ca s-au prins sume pentru continuarea proiectelor incepute, dar si pentru demararea unora noi, cum ar fi realizarea utilitatilor pentru locuintele ce vor fi construite.

"Este un buget construit pentru dezvoltarea municipiului, continuarea proiectelor incepute si deschiderea altora noi, si alocam peste 80 de milioane de lei la partea de investitii. Si in 2013 s-au efectuat lucrari de peste 76 de milioane de lei, s-au facut lucrari in termoficare, asfaltari, lucrari de constructii, reabilitari, parcuri. Propunem in 2014 o suma relativ apropiata cu cea din 2013. Partea de venituri este estimata la 192 de milioane, cu 2,81% mai mare decat bugetul aprobat initial in 2013", a spus Portariuc.

Viceprimarul Catalina Lupascu a propus ca, in acest an, sa fie majorate cu 50% bursele de merit pentru elevi, dar sa fie prinsi mai multi bani si pentru unitatile de invatamant, dat fiind ca sunt institutii care au nevoie stringenta de reparatii.  

"As dori sa va spun ca pentru interventii la unitatile de invatamant exista nevoi si ma refer la Liceul Alexandru cel Bun, Gradinita 23 si la Gradinita Sotron, care necesita reparatii imediate la acoperis avand in vedere ca sunt infiltratii la strazi. Si as veni si un amendament pentru majorarea burselor de merit, sa fie majorate cu 50%" , a spus viceprimarul Catalina Lupascu.

La randul sau, consilierul local Florin Ghiorghita a atras atentia ca bugetul pentru acest an este insuficient pentru cheltuielile de personal, iar suma pentru dezvoltarea municipiului este mult mai mică faţă de anii precedenţi.

"Nu ajung banii pentru salarii, drepturile insotitorilor persoanelor cu handicap, iar domnul Dolineaschi spunea ca domnul Ponta este cel mai bun prim-ministru, prieten al Botosaniului. In acest an suntem obligati sa suportam 25% din plata acestor insotitori, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum, si este o suma destul de consistenta. La cheltuielile sectiunii de dezvoltare scrie negru pe alb ca este suma de 39,4 milioane de lei, si nu 76 de milioane de lei, si este de cel putin patru ori mai mica decat bugetul sectiunii de functionare, dezvoltarea este stagnata si nici nu se intrevede o perioada prea roz pentru acest lucru", a remarcat Florin Ghiorghita.



Acesta a avut obiectii si la capitolul alte servicii publice generale, unde a fost prinsa suma de 2,3 milioane de lei, dar nu a fost defalcata. De asemenea, a criticat suma mica alocata pentru capitolul transporturi.

"Sa imi spuneti de ce la mapa nu gasim defalcarea pentru acest capitol bugetar, pentru ca este o suma importanta si nu stim unde se duc banii acestia, si as vrea sa puneti la dispozitia consilierilor locali. 3,9 milioane lei au fost prinsi la transporturi. Este cea mai mica suma acordata din anul 2000 incoace, undeva la 70 de miliarde de lei vechi se cheltuia in fiecare an, dar acum prevederea bugetara este extrem de mica", a spus Florin Ghiorghita.

Acesta a sustinut si propunerea facuta de viceprimarul Catalina Lupascu, privind majorarea burselor de merit. 

"83.000 de lei ati pus pentru realizarea site-ului Primariei, nu cred ca este normal. Site-ul este, el ar trebui completat eventual, nu stiu daca este absolut corecta aceasta suma. Naste semne de  intrebare si suma de 3 miliarde de lei vechi pentru achizitia casutelor de lemn, avem prea multi clienti la targurile pe care le organizam?", a mai spus consilierul PDL.

Si consilierul local Gheorghe Iavorenciuc a criticat faptul ca pe partea de dezvoltare sumele alocate pentru acest an sunt mici, si a propus ca toate manifestarile organizate de municipalitate, cum ar fi festivaluri, sa se faca cu bani din buget.



Acesta a avut aceeasi pozitie ca si Florin Ghiorghita legat de suma prea mare prinsa pentru achizitia casutelor din lemn.

"Va jucati cu cifrele ca si cu bostaneii, domnule primar. Of, of!", a spus Iavorenciuc, care a spus ca nu va vota bugetul daca nu se va tine cont de solicitarile sale.

Consilierul local Catalin Alexa a catalogat ca fiind total nejustificate anumite cheltuieli prinse in acest an in buget.

"E o mare nelamurire de ce avem bani la alte servicii publice generale, daca pentru echipa de fotbal am alocat cu 33% mai putin. Dam pentru o nocturna care va deveni inutila daca nu vom sustine echipa de fotbal. Cheltuielile de investitii la sectiunea dezvoltare sunt foarte mici. De asemenea, nu imi este clar de ce am alocat cea mai mica suma pentru lucrari de reparatii strazi si trotuare, inseamna ca lucrarile facute in ultimii ani au fost bune, de calitate si nu mai avem nevoie de reparatii. De ce din aceasta economie nu am alocat bani pentru modernizarea altor strazi pentru ca proiecte exista, in schimb sunt tot felul de sume alocate total aiurea si, parerea mea, chiar nejustificat prin buget. Ce inseamna plan de mobilitate urbana, care costa 162.000 de lei?" , a afirmat Alexa.

Volumul prea mare de hartii pe care le primeste fiecare consilier local la sedinte a fost adus in atentie de consilierul Radu Lebada, care a propus achizitionarea de tablete.



"Am primit 300 de pagini printate. Domnule primar, chiar nu se poate sa achizitionam tablete? Nu cred ca e o cheltuiala mare", a spus Lebada, propunerea sa fiind sustinuta si de consilierul local Lidia Bucsinescu.

"Am o recomandare, domnul primar. In ceilalti ani, prin Ministerul Dezvoltarii, Primaria si scolile primeau bani pentru partea de investitii si reparatii. V-as ruga sa faceti un demers ca in acest an sa reprimim acei bani ca de doi ani de zile nu am mai primit si sa mai degrevam bugetul local de plata acestor lucrari, de altfel imperios necesare", a spus Florin Ghiorghita.

Primarul Ovidiu Portariuc a tinut sa le transmita consilierilor locali ca bugetul este fundamentat pe baza unor calcule financiare, si nu pe pareri personale.

"Bugetul a fost construit pe baza unui algoritm foarte exact si a unei legi, nu putem merge cu aproximari si dorinte personale", a conchis edilul sef al municipiului.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
281

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
487

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
144

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...