Ce cred parlamentarii botosaneni despre Legea Lustratiei!

Ce cred parlamentarii botosaneni despre Legea Lustratiei!
"Sigur ca am votat impotriva acestei legi pentru ca e tardiva si se ia un drept constitutional celor care au dreptul sa fie alesi", spune un parlamentar botosanean!

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea Lustratiei, decizia fiind luata, prin apel nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri. Legea Lustratiei a fost adoptata de Senat in aprilie 2006, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Legea Lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, potrivit Mediafax.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de legea lustratiei.

Nu toti parlamentarii botosaneni au votat insa in favoarea legii, unii din convingere, altii pentru ca nu s-au aflat in Parlament!

"Trebuie sa recunosc ca atunci cand a trecut aceasta lege prin Senat nu eram senator, nu am intrat pe toate articolele ale legii, dar, ca principiu, spun ca dupa 20 de ani poate nu este atat de nimerit sa ne intoarcem la oameni care au lucrat poate in structura de partid, spun ca poate dupa douazeci de ani ne-am schimbat ca mentalitate. Eu nu sunt afectat in niciun fel, din contra, am facut parte din acea categorie care a iesit in decembrie 1989 pe strazi si am schimbat sistemul in Romania. Suntem intr-un sistem liber, european, si fiecare poate candida pentru functii publice, nu sunt functii numite, ci sunt functii alese, atunci cetatenii pot sa aleaga sau nu respectivele persoane. Era bine daca aceasta lege era in 1990, dar acum, dupa douazeci de ani, mi se pare tardiva aparitia acestei legi. Mi se pare ca este o distragere a atentiei opiniei publice, a cetatenilor care traiesc atat de greu in Romania, dar actuala guvernare incearca sa ne manipuleze", a spus senatorul PSD Gheorghe Marcu.

"Sigur ca am votat impotriva acestei legi pentru ca e tardiva si se ia un drept constitutional celor care au dreptul sa fie alesi. Cred ca legea cu CNSAS a rezolvat problema, in sensul ca cei care au facut politie politica nu au cum sa candideze si cred ca era suficient. Pe mine nu ma afecteaza aceasta lege, ca nu am fost activist PCR, eu sunt activist PSD", a precizat deputatul PSD Costica Macaleti."Probabil ca este utila si acum aceasta lege, dar extraordinar de binevenita ar fi fost daca era aprobata in 1990-1991, atunci ar fi avut efecte cu adevarat si poate tara ar fi avut un alt parcurs. Multi dintre parlamentarii PSD au legaturi personale cu aceasta lege, de aceea nu au votat astazi, sunt multi primari in functie, consilieri locali, judeteni, parlamentari care vor avea de suferit in urma acestei legi, cei mai multi dela PSD si PNL", a declarat senatorul PDL Dan Humelnicu.

"Nu am votat pentru ca sunt la Botosani. Eu am inteles ca liberalii au votat aceasta lege, asta este, s-a votat. Eu nu am nicio problema, nu am fost comunist, nu am avut functii, nu am facut rau, asa ca… Daca liberalii au votat Legea Lustratiei azi, automat o votam si eu", a spus deputatul PNL Florin Turcanu. 

 

 

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O botoșăneancă, sufletul manifestării organizate la Dublin, cu ocazia Zilei Culturii Naționale!

astăzi, 15:14
15

La 15 ianuarie 2018, Ambasada României la Dublin a celebrat Ziua Culturii Naționale și aniversarea nașterii poetului Mihai Eminescu, printr-o manifestare culturală de amploare, cu titlul &qu...

Cel mai scump fobalist român al momentului este un botoşănean. Echipa sa cere 30 de milioane de euro în schimbul său.

astăzi, 14:37
82

Totusi, conducerea celor de la Deportivo nici nu vrea sa auda de o plecare pe bani putini, potrivit Tutto Mercato Web.Sursa citata scrie ca Deportivo il lasa pe Andone sa plece doar pentru 30...

Oile care pun în pericol baza militară de la Deveselu, în presa italiană!

astăzi, 14:30
76

La Stampa a scris intr-un articol de pe 15 ianuarie ca o baza de aparare antiracheta din Europa de Est este pusa la grea incercare de o turma de oi, care declanseaza in mod continuu sistemele de alarm...