Ce cred parlamentarii botosaneni despre Legea Lustratiei!

Ce cred parlamentarii botosaneni despre Legea Lustratiei!
"Sigur ca am votat impotriva acestei legi pentru ca e tardiva si se ia un drept constitutional celor care au dreptul sa fie alesi", spune un parlamentar botosanean!

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea Lustratiei, decizia fiind luata, prin apel nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri. Legea Lustratiei a fost adoptata de Senat in aprilie 2006, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Legea Lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, potrivit Mediafax.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de legea lustratiei.

Nu toti parlamentarii botosaneni au votat insa in favoarea legii, unii din convingere, altii pentru ca nu s-au aflat in Parlament!

"Trebuie sa recunosc ca atunci cand a trecut aceasta lege prin Senat nu eram senator, nu am intrat pe toate articolele ale legii, dar, ca principiu, spun ca dupa 20 de ani poate nu este atat de nimerit sa ne intoarcem la oameni care au lucrat poate in structura de partid, spun ca poate dupa douazeci de ani ne-am schimbat ca mentalitate. Eu nu sunt afectat in niciun fel, din contra, am facut parte din acea categorie care a iesit in decembrie 1989 pe strazi si am schimbat sistemul in Romania. Suntem intr-un sistem liber, european, si fiecare poate candida pentru functii publice, nu sunt functii numite, ci sunt functii alese, atunci cetatenii pot sa aleaga sau nu respectivele persoane. Era bine daca aceasta lege era in 1990, dar acum, dupa douazeci de ani, mi se pare tardiva aparitia acestei legi. Mi se pare ca este o distragere a atentiei opiniei publice, a cetatenilor care traiesc atat de greu in Romania, dar actuala guvernare incearca sa ne manipuleze", a spus senatorul PSD Gheorghe Marcu.

"Sigur ca am votat impotriva acestei legi pentru ca e tardiva si se ia un drept constitutional celor care au dreptul sa fie alesi. Cred ca legea cu CNSAS a rezolvat problema, in sensul ca cei care au facut politie politica nu au cum sa candideze si cred ca era suficient. Pe mine nu ma afecteaza aceasta lege, ca nu am fost activist PCR, eu sunt activist PSD", a precizat deputatul PSD Costica Macaleti."Probabil ca este utila si acum aceasta lege, dar extraordinar de binevenita ar fi fost daca era aprobata in 1990-1991, atunci ar fi avut efecte cu adevarat si poate tara ar fi avut un alt parcurs. Multi dintre parlamentarii PSD au legaturi personale cu aceasta lege, de aceea nu au votat astazi, sunt multi primari in functie, consilieri locali, judeteni, parlamentari care vor avea de suferit in urma acestei legi, cei mai multi dela PSD si PNL", a declarat senatorul PDL Dan Humelnicu.

"Nu am votat pentru ca sunt la Botosani. Eu am inteles ca liberalii au votat aceasta lege, asta este, s-a votat. Eu nu am nicio problema, nu am fost comunist, nu am avut functii, nu am facut rau, asa ca… Daca liberalii au votat Legea Lustratiei azi, automat o votam si eu", a spus deputatul PNL Florin Turcanu. 

 

 

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

METEO: Cod Galben de ploi și vijelii pentru mai multe localități din județul Botoșani!

Duminică, 15 Iulie 2018
786

Ploi, vânt cu aspect de vijelie, grindină și descărcări electrice anunță Administrația Națională de Meteorologie pentru mai multe localități din județul Botoșani, avertizarea d...

VIDEO - Ce face un șofer după un accident într-un sens giratoriu din Suceava!

Duminică, 15 Iulie 2018
1235

Camerele de supraveghere au surprins un accident spectaculos, într-un sens giratoriu din Suceava, care a avut loc joi, 12 iulie. În imagini se observă cum, la ora 23.35, șoferul unu...

16 accidente de muncă în primul semestru din anul 2018, la Botoșani!

Duminică, 15 Iulie 2018
271

În primul semestru al anului 2018, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 16 accidente de muncă (12 persoane accidentate în anul 2018 şi 4 persoane accidentate î...