BOTOSANI: Statul va recupera banii cu care primarii si-au cinstit uratorii, dar si cheltuielile de protocol nejustificate!

BOTOSANI: Statul va recupera banii cu care primarii si-au cinstit uratorii, dar si cheltuielile de protocol nejustificate!

   darabaneni.ro

Mai multe primarii din judetul Botosani nu au respectat obligatiile prevazute de lege, de a angaja si utiliza creditele bugetare numai pentru cheltuielile strict legate de activitate institutiilor publice respective. Aceasta concluzie reieze din raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.

"S-a constatat că au efectuat cheltuieli care nu au legătură cu activitatea instituţiei şi nu respectă dispoziţiile legale (sume plătite urătorilor şi alte cheltuieli pentru sărbători, cheltuieli de protocol, cheltuieli fără documente justificative, cheltuieli privind achiziţii de la persoane fizice care nu au calitatea de comerciant etc.)", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Primariile unde au fost descoperite astfel de nereguli sunt cea din Darabani, cu suma de 30.345 de lei, si comunele Dersca, Mihai Eminescu, Stiubieni.

Totodata, unele autorităţi ale administraţiei publice locale nu au respectat una dintre măsurile de reducere a cheltuielilor publice, prevăzute de OUG nr. 55/2010, în sensul că nu au redus cu 50% consumul lunar de carburanţi aprobat prin hotărâri ale Guvernului pentru activităţile specifice desfăşurate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi, în consecinţă, au depăşit cu peste 20.000 lei limitele maxime de cheltuieli cu această destinaţie, prevăzute de aceste reglementări legale în vigoare: oraşul Darabani, comunele Frumuşica, Ripiceni, Ştiubieni, Tudora.

"Întrucât, în temeiul art. 14 din Legea privind finanţele publice locale, nr. 273/206, nicio cheltuială nu poate fi efectuată din bugetul local dacă nu există bază legală, prejudiciul cauzat astfel unităţilor administrativ-teritoriale urmează să fie recuperate", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Totodata, in ceea ce priveste platile facute de catre administratiile publice locale, controalele efectuate de Curtea de Conturi au scos la iveala faptul ca s-au platit ajutoare sociale catre persoane care nu aveau acest drept sau care au decedat.
 
Pe baza unor informaţii existente la compartimentele de impozite şi taxe locale s-a stabilit că au fost plătite ajutoare sociale şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei, în mod nelegal către beneficiari care aveau în proprietate autoturisme ori alte bunuri cuprinse în Lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale; pentru perioade după data decesului titularului ajutorului pentru încălzirea locuinţei; prin înscrierea de două ori în statele de plată a unor beneficiari care au acelaşi nume, CNP şi adresă de domiciliu etc.; prin acordarea ajutoarelor unor titulari care nu au declarat veniturile realizate din salarii etc.

Ajutoare sociale şi ajutoare pentru încălzire au fost plătite nelegal de oraşul Darabani (27.805 lei) şi comunele Drăguşeni, Văculeşti, au concluzionat inspectorii Curtii de Conturi.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Se întrerupe apa în centrul orașului. Vezi străzile afectate!

Marţi, 18 Septembrie 2018
1301

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoşani anunţă că miercuri, 19 septembrie 2018, în intervalul orar 9:00-16:00, S.C. Elsaco Electronic S.R.L. are programate lucrări în zona Pietonal Trans...

Adolescent în comă, găsit de o bătrână în scara blocului!

Marţi, 18 Septembrie 2018
481

Spaimă teribilă pentru o bătrână care, vrând să iasă din apartament, a dat pe scara blocului peste un adolescent despre care a crezut inițial că nu mai suflă! Femeia a sunat ...

A crezut că e în România, dar a fost imediat arestată: O româncă beată a făcut scandal într-un spital din Italia!

Marţi, 18 Septembrie 2018
811

O femeie româncă în vârstă de 36 de ani a fost arestată în provincia Padova din Italia, după ce a făcut scandal într-un spital la care a fost transportată în ...