BOTOSANI: Statul va recupera banii cu care primarii si-au cinstit uratorii, dar si cheltuielile de protocol nejustificate!

BOTOSANI: Statul va recupera banii cu care primarii si-au cinstit uratorii, dar si cheltuielile de protocol nejustificate!

   darabaneni.ro

Mai multe primarii din judetul Botosani nu au respectat obligatiile prevazute de lege, de a angaja si utiliza creditele bugetare numai pentru cheltuielile strict legate de activitate institutiilor publice respective. Aceasta concluzie reieze din raportul Curtii de Conturi pe anul 2010.

"S-a constatat că au efectuat cheltuieli care nu au legătură cu activitatea instituţiei şi nu respectă dispoziţiile legale (sume plătite urătorilor şi alte cheltuieli pentru sărbători, cheltuieli de protocol, cheltuieli fără documente justificative, cheltuieli privind achiziţii de la persoane fizice care nu au calitatea de comerciant etc.)", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Primariile unde au fost descoperite astfel de nereguli sunt cea din Darabani, cu suma de 30.345 de lei, si comunele Dersca, Mihai Eminescu, Stiubieni.

Totodata, unele autorităţi ale administraţiei publice locale nu au respectat una dintre măsurile de reducere a cheltuielilor publice, prevăzute de OUG nr. 55/2010, în sensul că nu au redus cu 50% consumul lunar de carburanţi aprobat prin hotărâri ale Guvernului pentru activităţile specifice desfăşurate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi, în consecinţă, au depăşit cu peste 20.000 lei limitele maxime de cheltuieli cu această destinaţie, prevăzute de aceste reglementări legale în vigoare: oraşul Darabani, comunele Frumuşica, Ripiceni, Ştiubieni, Tudora.

"Întrucât, în temeiul art. 14 din Legea privind finanţele publice locale, nr. 273/206, nicio cheltuială nu poate fi efectuată din bugetul local dacă nu există bază legală, prejudiciul cauzat astfel unităţilor administrativ-teritoriale urmează să fie recuperate", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Totodata, in ceea ce priveste platile facute de catre administratiile publice locale, controalele efectuate de Curtea de Conturi au scos la iveala faptul ca s-au platit ajutoare sociale catre persoane care nu aveau acest drept sau care au decedat.
 
Pe baza unor informaţii existente la compartimentele de impozite şi taxe locale s-a stabilit că au fost plătite ajutoare sociale şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei, în mod nelegal către beneficiari care aveau în proprietate autoturisme ori alte bunuri cuprinse în Lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale; pentru perioade după data decesului titularului ajutorului pentru încălzirea locuinţei; prin înscrierea de două ori în statele de plată a unor beneficiari care au acelaşi nume, CNP şi adresă de domiciliu etc.; prin acordarea ajutoarelor unor titulari care nu au declarat veniturile realizate din salarii etc.

Ajutoare sociale şi ajutoare pentru încălzire au fost plătite nelegal de oraşul Darabani (27.805 lei) şi comunele Drăguşeni, Văculeşti, au concluzionat inspectorii Curtii de Conturi.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pericol pe şosea! S-a urcat beat criţă la volan şi a provocat un accident! FOTO

Miercuri, 13 Decembrie 2017
3078

Un bărbat din Botoşani a dat dovadă, miercuri seara, de inconştienţă maximă urcându-se la volan deşi se afla într-o avansată stare de ebrietate.Bărbatul, în vârst...

Coşmarul unei botoşănence: A născut un copil mort, deşi a primit asigurări că totul este în regulă. "Un alt copil a murit în aceeaşi zi"

Miercuri, 13 Decembrie 2017
11042

Cei doi soţi locuiesc într-o localitate din judeţul Botoşani. Aşteptau cu nerăbdare venirea pe lume a primului lor copil. Mama, în vârstă de 40 de ani, era la prima sarcină ş...

Zeci de minori beţi, salvaţi de cadrele medicale! Cel mai mic pacient a avut doar 8 luni!

Miercuri, 13 Decembrie 2017
913

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Mavromati, în primele 11 luni ale acestui an, 47 de minori au fost diagnosticaţi cu intoxicaţie etanolică, după ce au solicitat sprijinul cadr...