Atentie! Legea privind reabilitarea fatadelor intra in vigoare!

Atentie! Legea privind reabilitarea fatadelor intra in vigoare!
Refacerea faţadelor distruse ale clădirilor devine, de săptămâna aceasta, o obligaţie a tuturor locatarilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii 153/2011, cunoscută drept “Legea faţadelor".

Cunoscut drept “Legea faţadelor", actul normativ prevede că toţi proprietarii de imobile au obligaţia să reabiliteze faţadele acestora.

Acolo unde nivelul de degradare pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, reabilitarea fatadelor trebuie facuta de urgenta, iar in celelalte cazuri, reabilitarea faţadelor trebuie făcută în 12 luni de la primirea notificării facuta de catre municipalitate.

Legea prevede că în trei luni de la intrarea sa în vigoare, primăriile trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală – dacă sunt sau nu reabilitate În baza legii, primăriile îi pot amenda pe cei care nu respectă această obligaţie cu sume cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei.

Potrivit actului normativ, în trei luni de la intrarea sa în vigoare, primăriile trebuie să facă o bază de date cu toate blocurile şi starea lor actuală, dacă sunt sau nu reabilitate.

“Si inainte era obligatia asociatiilor de proprietari si a proprietarilor sa aiba grija de cladirile lor. Daca este lege va trebui sa facem o inventariere si probabil ca in urma inventarierii, acolo unde constatam ca sunt probleme vom atentiona proprietarii sa isi reabiliteze fatadele", a declarat primarul Catalin Flutur.

Singura facilitate asigurată de Guvernul României este subvenţionarea totală a dobânzii în cazul în care se apelează la un credit bancar pentru executarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor.

Prin exceptie, autoritatile locale pot asigura, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor pentru proprietarii de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

Sunt exceptate de la prevederile acestei legi clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi clădirile clasate ca monumente istorice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plimbare penală cu motoscuterul pe un drum din județ

astăzi, 12:08
77

La data de 19 ianuarie, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 7 Darabani au depistat în trafic un bărbat de 42 de ani, din localitatea Stânca, în timp ce se deplasa cu un motoscuter pe raz...

Hoț prins în flagrant în Piața Centrală din Botoșani!

astăzi, 11:56
130

Un individ care credea că dă lovitura a fost prins în flagrant de polițiști în Piața Centrală.Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Botoşani au depistat, sâmbăt...

Pistoale deținute ilegal, scoase la vânzare de un botoșănean pe o rețea de socializare!

astăzi, 11:53
130

La data de 19 ianuarie, poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au depistat un bărbat de 31 de ani, din loca...