Suspiciune de Pestă Porcină Africană la un porc mistreț găsit la marginea unei păduri din Cordăreni!

Autoritățile au impus restricții la două gospodării, dar s-a dispus și dezinfecţia tractoarelor, a hainelor şi a încălţămintei în cazul a trei cetățeni, precum şi dezinfecţia exploataţiei unde s-a depistat cadavrul porcului mistreț. "Nu este cazul să intrăm în panică", spune șefa SDVSA Botoșani.

Suspiciune de Pestă Porcină Africană la un porc mistreț găsit la marginea unei păduri din Cordăreni!

Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit, luni, în şedinţă extraordinară, cu participarea primarilor comunelor Cordăreni, Cristian Dumitraş, şi Mileanca, Alexandru Azamfirei, pentru aprobarea unui nou plan de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane.

Noile măsuri se impun după apariţia unei suspiciuni de PPA- cadavrul unui porc mistreţ a fost depistat de trei agricultori din comuna Cordăreni pe un teren de la marginea Fondului de Vânătoare.

“Rezultatele analizelor PPA sunt pozitive, ca urmare trebuie să stabilim şi să aprobăm un plan de măsuri pentru perioada imediat următoare pentru ca acest virus al Pestei Porcine Africane să nu se răspândească”, a precizat prefectul Dan Şlincu.

Virusul PPA a fost confirmat de Laboratorul de la Suceava, însă pentru a fi tratat drept o confirmare, este nevoie şi de rezultatul laboratorului de la Bucureşti.

“Este vorba de o suspiciune la un porc mistreţ, găsit la marginea pădurii, pe fondul de vânătoare 43 Cordăreni. În momentul în care a fost găsit acest porc, femelă, oamenii erau la erbicidat. Luând contact cu porcul mistreţ şi pentru faptul că doi dintre ei au porci acasă, s-au luat nişte măsuri suplimentare faţă de măsurile care s-ar fi luat dacă porcul era găsit în pădure. Şi anume, vor fi restricţii la cele două gospodării, s-a făcut dezinfecţia tractoarelor, a hainelor şi a încălţămintei celor trei şi dezinfecţia exploataţiei. Nu este cazul să intrăm în panică, este doar un caz de suspiciune de PPA la mistreţ”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
120

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
69

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
232

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...