Sume propuse spre a fi repartizate primăriilor din judeţ, din cota de TVA şi impozitul pe venit

Consilierii judeţeni au fost convocaţi, marţi, în şedinţă extraordinară pentru a adopta o Hotărâre privind repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit, precum şi a sumelor din impozitul pe venit şi sume defalcate din aplicarea gradului de necolectare a veniturilor proprii propuse pentru anul 2018 şi estimate pentru anii 2019-2020.

Sume propuse spre a fi repartizate primăriilor din judeţ, din cota de TVA şi impozitul pe venit

Aceste sume sunt destinate pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare. Sumele propuse pentru fiecare unitatea administrativ-teritorială vor fi repartizate ţinându-se cont de numprul locuitorilor şi şi suprafaţa din intravilan, se arată în raportul de specialitate.

În urma aprobării acestei Hotărâri, estimările fiind făcute de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, primăriile vor putea să îşi contureze proiectele de buget.

“În baza hotărârii noastre urmează ca fiecare unitate administrativ teritorială să îşi întocmească proiectul bugetului propriu până la data de 29 noiembrie 2017. Repartizarea efectivă a sumelor pentru anul 2018 se va face după adoptarea Legii bugetului de stat”, a precizat Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean.

Pe anul 2018, sumele propuse spre a fi repartizate în mediul urban sunt de 5,9 milioane de lei, cel mai mult pentru municipiul Botoşani, cu 3,1 milioane lei, iar în mediul rural de 14,6 milioane lei.

Consilierul judeţean Gheorghe Sorescu a atras atenţia că bugetele locale ar putea fi insuficiente, în contextul noilor moificări legislative ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.

“Bugetele pe care şi le vor întocmi unităţile administrativ teritoriale vor fi din capul locului viciate. Se va face un buget care nu va reflecta nici pe departe o predictibilitate cât de cât. Discuţiile de la unităţi administrativ teritoriale este că trebuie să se vină cu nişte majorări de cote pentru că vor fi în lipsă de fonduri. Se merge pe vechea structură, dar intrând în 2018 pe noul Cod Fiscal vor avea probleme în sensul că vor avea deficit de fonduri”, a spus consilierul judeţean Gheorghe Sorescu.

Vezi AICI sumele propuse pe fiecare primărie!

 

 

 

 

  

 

Spune-ne opinia ta