Şefii Nova Apaserv îşi câştigă în instanţă veniturile din cota variabilă. În acest timp, salariaţii "de jos" nu obţin nici minimum pe economie
BOTOSANI

Deloc surprinzătoare decizia instanţei în cazul acţiunii deschise de întreaga echipă managerială a Nova Apaserv, după ce s-a tăiat cota variabilă. Fostul manager şi actualii directori au de încasat bani, cu dobândă, şi încă repejor.

Şefii Nova Apaserv îşi câştigă în instanţă veniturile din cota variabilă. În acest timp, salariaţii "de jos" nu obţin nici minimum pe economie

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Previzibilă finalitatea acţiunii deschisă în instanţă în vara trecută de echipa de conducere a Nova Apaserv, manageriată la acel moment de Gabriel Cîrlan şi directorii săi: Cristina Ioana Panait, Daniela Jîtăraşu, Ady Petruşcă (care tocmai şi-a încheiat mandatul de manager interimar, n.r.), Cristian Romanovschi şi Cătălin Fetcu.

Şefii Nova Apaserv îşi majorează singuri veniturile

După ce Consiliul Judeţean- acţionarul majoritar al Nova Apaserv şi apoi Adunarea Generală a Acţionarilor Nova Apaserv a decis anul trecut să taie componenta variabilă, reprezentând un procent din cifra de afaceri a societăţii, şefii de la Nova Apaserv au dat societatea în judecată. Trebuie spus însă că tot şefii Nova Apaserv şi-au "blindat" contractele de mandat cu câte 24 de indemnizaţii compensatorii în cazul în care ar fi fost demişi din motive neimputabile lor precum şi cu prevederea referitoare la încasarea cotei variabile din cifra de afaceri. Imorală la acel moment, în condiţiile în care societatea se zbătea să iasă din "ghena" financiară în care se afla- datorii la stat, datorii către Administraţia Apelor, datorii către proprii angajaţi cărora li se tăiaseră salariile din 2010, în semn de solidaritate cu bugetarii.

Dar cum beneficiau atunci de sprijinul Consiliului de Administraţie, format în majoritate de liberali, nimeni nu şi-a mai pus probleme de moralitate.

"Un lucru legal, dar absolut imoral". Şi ce dacă?

După şase termene, instanţa le-a dat dreptate acestora. Nicio surprinză însă, dat fiind că încă de la momentul deschiderii acţiunii, conducerea administrativă a operatorului de apă se aştepta la un asemenea deznodământ. Mai exact, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nova Apaserv, Dan Deleanu, aprecia că plata componentei variabile din remuneraţia lunară, reprezentând o cotă din cifra de afaceri lunară, un lucru absolut legal, dar absolut imoral din punctul de vedere al Consiliului de Administraţie, având în vedere faptul că nivelurile salariale sunt mult peste media pe judeţ.

"Eu voi milita pentru reducerea indemnizaţiilor directorilor la nivelul celor obţinute de vicepreşedinţii Consiliului Judeţean şi a managerului general al Nova Apaserv- având în vedere că răspunderea este mai mare-, la nivelul indemnizaţiei obţinute de preşedintele Consiliului Judeţean", spunea atunci Dan Deleanu. Ba şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, susţinea că trebuie să se "umble" la indemnizaţiile şefilor de la Apă, pentru că sunt prea mari. Nu s-a întâmplat nimic între timp, chiar dacă Gabriel Cîrlan a fost trimis înapoi la postul de şef pe zona Ştefăneşti şi Ady Petruşcă a devenit manager interimar.

Sumele de care vor beneficia directorii

Ce s-a întâmplat însă este apariţia acestei decizii executorii a instanţei care îi atribuie lui Gabriel Cîrlan suma de 18.826 lei brut, reprezentând 0,15625 % din cifra de afaceri lunară a societăţii, pentru perioada 26 mai 2016-19 februarie 2017. Directorul economic Daniel Jîtăraşu şi directorul executiv Cristina Ioana Panait au dreptul la „o parte variabilă la remuneraţia lunară, reprezentând 0,125 din cifra de afaceri lunară, respectiv 4.000 lei brut/lună, ajustată potrivit subpunctului 4 indice 1 alin. 2, începând cu data de 26.05.2016 şi până la data încetării contractului de mandat”. Directorul tehnic Cătălin Fetcu, directorul adjunct operaţional Ady Petruşcă şi directorul comercial Cristian Romanovschi au dreptul la “o parte variabilă la remuneraţia lunară, reprezentând 0,122 din cifra de afaceri lunară, repectiv 3.900 lei brut/lună, ajustată potrivit subpunctului 4 indice 1 alin. 2, începând cu data de 26.05.2016 şi până la data încetării contractului de mandat”.

"Obligă pârâta Nova Apaserv S.A. Botoşani să plătească sumele cuvenite reclamanţilor pentru trecut, ajustate cu rata inflaţiei, precum şi dobânda legală calculată de la data scadenţei fiecărei sume până la plata efectivă. Obligă pârâta Nova Apaserv S.A. Botoşani să plătească reclamanţilor cheltuieli de judecată, după cum urmează: - reclamantului Cîrlan Gabriel suma de 1671,30 lei; - reclamantei Jitaraşu Marcela Daniela suma de 2.670 lei; - reclamantei Panait Cristina Ioana suma de 2.670 lei; - reclamantului Fetcu Petru Cătălin suma de 2.635 lei; - reclamantului Petruşcă Ady suma de 2.635 lei - reclamantului Romanovschi Cristian suma de 2.635 lei", se arată în decizia instanţei care, deşi nu este definitivă, este executorie, la fel ca toate deciziile ce privesc litigiile de muncă.

Muncitorii se pregătesc de proteste

Momentul în care această decizie a instanţei vine este unul de frământări în rândul muncitorilor societăţii, care de patru ani de zile nu au mai beneficiat de majorări salariale, după cum i-a spus reprezentantul sindical al unei părţi a acestora, Cristian Sadovei, ministrului dialogului social, Gabriel Petrea.

Nici măcar salariul minim pe economie nu se respectă, acesta să fie punctul de plecare de la care să se calculeze indicii de salarizare. Doar 190 de salariaţi din totalul celor aproape 600 sunt la nivelul salariului minim, practic fiind plătiţi ca necalificaţi. În schimb, au fost majorări salariale în rândul personalului TESA, despre care nu s-a scos o vorbă şi pe care nimeni nu le recunoaşte.

Impunerea contractului la nivel de ramură, în avantajul celor care muncesc

Un ajutor pentru salaraţii Nova Apaserv ar putea fi revenirea la contractele de muncă la nivel de ramură, pe care dă semne că şi le doreşte actualul Guvern, şi care pentru muncitorii din Servicii Publice de Alimentare cu Apă şi de Canalizare ar însemna că salariul de bază minim brut garantat în plată pentru anul 2017 este de 1.500 de lei, cu posibilităţi de negociere la 1.750 de lei, în funcţie de majorarea salariului minim pe economie.

Numai că acest lucru ar însemna pentru viitorul management al societăţii (în condiţiile în care managementul interimar nu-şi asumă nicio răspundere de negociere cu sindicatele, n.r.) reintrarea în Patronatul Apei din cadrul Asociaţiei Române a Apei, din care a ieşit la finalul lui 2013 tocmai pentru a nu respecta acest contract de muncă la nivel de ramură şi care ar fi însemnat majorări salariale pentru muncitorii Nova Apaserv. "Asta ar fi însemnat falimentul societăţii", spunea la acel moment Gabriel Cîrlan, artizanul acestei "ieşiri" din patronal, la îndemnul conducerii de atunci a Consiliului Judeţean.

Până una alta, însă, directorii vor câştiga mai bine decât câştigă în prezent, timp în care muncitorii din producţie şi exploatare vor aştepta un semn de bunăvoinţă, concretizat într-un câştig decent.

Despre aceste subiecte, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris şi aici:
 

Nemulţumirea dă în clocot! Aproape o sută de salariaţi Nova Apaserv în protest spontan! FOTO, VIDEO 

Directorii Nova Apaserv cer în instanţă mai mulţi bani! 

Performanţa care ne costă - Legi diferite, aplicate în aceeaşi societate botoşăneană! 

Decizia instanţei, aici: 

Link-uri de ajutor: Contractul la nivel de ramură pentru anii 2016- 2017

Actul adiţional la contract

 

Spune-ne opinia ta