Fermieri lăsaţi fără păşuni din cauza programului naţional de împădurire. Primarul, considerat vinovat pentru încurcătură FOTO
BOTOSANI

Programul naţional de împăduriri, derulat de Ministerul Mediului inclusiv în judeţ, stârneşte furia fermierilor din Ştiubieni, care se văd puşi în situaţia de a-şi căuta alte locuri de păşunat pentru animalele pe care le deţin. Oamenii s-au plâns prefectului, însă oficialul le-a tăiat elanul: o hotărâre de Guvern este mai importantă decât una de Consiliu Local.

Fermieri lăsaţi fără păşuni din cauza programului naţional de împădurire. Primarul, considerat vinovat pentru încurcătură FOTO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Povestea a început în 2009, atunci când comuna Ştiubieni a declanşat demersurile pentru a fi inclusă în programul naţional de împădurire. Numai că, între timp, cum Ministerul Mediului nu dădea semne că declanşează programul, suprafaţa anunţată a fi bună de împădurit a fost transformată în imaş comunal şi concesionată fermierilor. Nimic rău până aici, numai că în momentul în care Ministerul Mediului a organizat licitaţia pentru programul de împădurire, agentul economic câştigător a venit la Ştiubieni cu tot cu puieţi, gata să se apuce de treabă.

Fermierii vor acum ajutor să "scape" de programul guvernamental pentru că, spun ei, comuna numai din creşterea animalelor supravieţuieşte şi că oricum suprafaţa propusă spre împădurire nu s-ar preta la aşa ceva. Însoţiţi de primarul Sebastian Merticariu, un grup de fermieri a venit luni la Instituţia Prefectului pentru a cere soluţii lui Dan Nechifor- reprezentantul Guvernului în teritoriu. I-au înmânat prefectului un memoriu şi o listă de semnături a tuturor cetăţenilor din Ştiubieni care susţin demersul, 61 la număr.

"Problema e că împădurirea nu se face pe suprafeţele degradate, noi asta vrem să transmitem. Noi ne ocupăm cu creşterea animalelor? Nu putem vorbi de 44 de hectare de teren degradat în acelaşi loc, gârlele se lasă. Întrebarea noastră e cum domnul primar a putut să emită în 2009 o hotărâre de CL pentru împădurire şi în 2015 a dat în concesiune pentru păşunat? Acel teren nu trebuia să fie liber de sarcini în momentul în care a fost dat în concesiune sau în arendă? Mai mult, cum s-au primit subvenţii pentru acele suprafeţe ca terenuri de islaz dacă ele apar ca terenuri degradate? Se bat două legi cap în cap sau ce se întâmplă aici? Şi de ce se împădureşte un teren bun şi cele degradate nu se împăduresc? Noi am venit la dumneavoastră pentru sfat şi susţinere", au spus fermierii.

Mai mult, aceştia afirmă că nu au ştiut, în momentul concesionării păşunilor, că acele terenuri sunt propuse spre împădurire prin program guvernamental. Numai că Ştiubienii nu au amenajamente pastorale, aşa cum cere legea, astfel că acele contracte de concesiune oricum sunt nule de drept.

"Domnule primar, dacă este în lucru stabilirea amenajamentului pastoral, nu puteaţi încheia contractele de concesiune, ca urmare noi vom ataca hotărârea de Consiliu Local prin care aţi stabilit concesiunile", i-a transmis prefectul primarului de Ştiubieni.

"Noi din 2009 nu am mai avut niciun semnal vizavi de împădurirea terenului degradat, până anul trecut, noi nu am ştiut că se vor aloca fonduri pentru comună. Am considerat că 45 de hectare se pot da la prorpietarii de animale pentru ca primăria să realizeze un venit la bugetul local. Anul trecut am fost anunţaţi că am fost selectaţi, s-a făcut licitaţia, noi am chemat cetăţenii care erau pe zona respectivă propunându-le să le realoce terenuri în altă parte, dar ei au refuzat. Acum sunt pus în postura de a fi la mijloc, că ei sunt cetăţenii mei şi nu pot să-i las....", a încercat să spună primarul Merticariu, întrerupt însă de concetăţenii săi, care l-au acuzat de ipocrizie.

Prefectul a explicat ce se va întâmpla în continuare: "Avem aşa: interesul local, reprezentat de primar, şi interesul naţional  -eu sunt reprezentantul Guvernului în teritoriu şi spun că, în condiţiile în care avem o contradicţie vizavi de acest lucru, ne vedem în instanţă. Dar până atunci, să vedem actele care există - toate cele trei părţi: primari, fermieri şi prefect. Aveaţi posibilitatea să contestaţi inclusiv organizarea licitaţiei pentru împădurire sau primăria putea contesta atunci. Acum el vine la mine şi spune: am hârtii, solicit sprijinul autorităţilor pentru programul naţional şi guvernamental. Eu nu pot spune decât că-i acord tot sprijinul", a explicat Dan Nechifor.

Valoarea programului de împăduriri este de peste 1,2 milioane de lei.




 

 

Spune-ne opinia ta