Ministrul de Interne vine cu lamuriri despre buletinul electronic: Oamenii nu pot fi urmariti pe baza cipului

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a oferit, luni, cateva explicatii vizavi de punerea in circulatie a cartii electronice de identitate.

"Va fi un document imposibil de falsisficat", a spus ministrul Carmen Dan, precizand ca proiectul de lege pus in dezbatere publica duminica este "o initiativa care treneaza de multi ani".

"Ne-am asumat simplificarea procedurilor de obtinere a dcumentelor. E un proiect extrem de important. Usuram mult interactiunea cu autoritatile. Se va facilita accesul cetatenilor la servicii electronice. Acest proiect este in conformitate cu masurile pe care ni le-am asumat si care sunt prevazute in programul de guvernare", a punctat Carmen Dan.

Ministrul a precizat ca persoanele care, din motive religioase sau din alte motive, nu vor vrea sa aiba un astfel de document pot opta in continuare pentru o carte de identitate simpla si ca de aceste carti de identitate vor putea beneficia si copiii care nu au implinit 14 ani.

"Este important sa stiti ca persoanele care din motive religioase sau de constiinta refuza obtinerea pot opta pentru o carte de identitate simpla. Vrem ca aceasta carte de identitate electronica sa se poata elibera si pentru copii inainte de implinirea varstei de 14 ani prin solicitatea unuia dintre parinti. Pentru cartea de identitate pentru copiii care nu au 12 ani impliniti nu se va solicita amprentarea", a adaugat Carmen Dan.

Ministrul a vrut sa precizeze ca oamenii nu pot fi urmariti pe baza cipului continut de cartea de identitate electronica, deoarece acest cip este pasiv si comunica doar cu anumite aparate.

In privinta pretului documentului, ministrul a spus ca va fi stabilit de Imprimeria Nationala.

"Proiectul de lege depus dezbaterii este pe site-ul ministerului pentru a fi analizat timp de 10 zile", a spus ministrul adaugand ca toate ideile sunt binevenite si ca vor fi analizate. "Am dorit sa punem acest proiect in transparenta duminica pentru a da mai mult timp mediei sa analizeze, sa dezbata, astfel incat sa nu acoperim cu subiectele", a precizat Carmen Dan.

Amintim ca potrivit proiectului de lege, in cartea electronica de identitate se vor regasi "date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date in format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta":

-datele din formatul tiparit (numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a titularului, imaginea faciala, CNP-ul, adresa de domiciliu), cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
-prenumele parintilor titularului;
-un certificat si, dupa caz, certificate calificate, astfel cum acestea sunt definite deLegea nr. 455/2001;
-datele biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si, dupa caz, imaginile impresiunilor papilare a doua degete.

 

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI