Nemulţumirea dă în clocot! Aproape o sută de salariaţi Nova Apaserv în protest spontan! FOTO, VIDEO
BOTOSANI

De ani de zile cer un tratament echitabil, o salarizare decentă, condiţii de lucru normale, dar nu au fost auziţi sau dacă au fost auziţi au fost ignoraţi. Acum, însă, muncitorii cu cele mai mici salarii de la Nova Apaserv au declanşat o acţiune de protest.

Nemulţumirea dă în clocot! Aproape o sută de salariaţi Nova Apaserv în protest spontan! FOTO, VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

900 de lei, 1.420 de lei după 22 de ani de muncă, 1.500 de lei la o vechime similară. Acestea sunt salariile pe care le câştigă muncitorii Nova Apaserv de la intervenţii Botoşani şi de la secţiile din judeţ. Au comentat în barbă atunci când erau trimişi la intervenţii pe ger, pe viscol, pe caniculă, dar şi-au făcut treaba, suportând şi criticile botoşănenilor care voiau să aibă apă atunci, pe loc.

Acum, însă, au decis că nu mai pot continua aşa şi au declanşat o acţiune de protest. Joi dimineaţă, câteva zeci de angajaţi de la Nova Apaserv s-au adunat la Baza Auto din Zona Industrială într-un protest spontan.

"Au fost creşteri ale salariului minim, date de Guvern, şi care nu au fost respectate. Datorită legii care a stabilit salariul minim la 1.450 de lei, 19 de salariaţi au fost la nivelul minim de 1.450 de lei. Vă daţi seama, ăştia 190 ar trebui să fie necalificaţi, dar ei toţi sunt calificaţi, cu vechime. Dacă se mai dă o mărire, cum se aude, la 1.750 de lei, vor mai fi vreo 400 de salariaţi la salariul minim. Noi o să încercăm la negocieri ceea ce ne-am dorit. Dacă nu se doreşte, aşa cum nu s-a dorit în ultimii doi- trei ani, vom face demersurile legale. Luăm în calcul şi o grevă generală pentru că atunci când au fost tăierile salariale, am fost trataţi drept bugetari şi ni s-au tăiat salariile, dar după aia, n-am mai fost bugetari, nu am primit banii înapoi", spune Radu Fegher, liderul Sindicatului Apă- Canal.

În curtea Bazei Auto o sută de oameni de la Dorohoi, Bucecea, Cătămărăşti, baza auto şi câţiva de la TESA- oamenii din exploatare care duc greul unităţii, atât conducătorii de utilaje cât şi oamenii care lucrează cu mâna în canalizare.

Printre aceştia, conducătorul unui buldexcavator care a făcut parte din echipa care în urmă cu nici două săptămâni a intervenit la avaria de pe Sucevei. "Unii au salarii de invidiat şi noi...Nu ne nemulţumeşte altceva decât banul. Noi nu cerem altceva decât să fie punctul de salarizare de 1.450 de lei, cât a dat Guvernul, şi indicii care ni se cuvin, după calificarea fiecăruia. Orele suplimentare să se poată plăti, pentru că noi nu avem concedii, nu avem zile libere, Crăciun, Paşte, că nu are cine lucra. Eu lucrez la intervenţii şi nu sunt mulţumit de salariul pe care-l câştig", spune salariatul.

"Noi nu dorim decât salariul minim, de 1.450 de lei, la care să se aplice grilele de salarizare. Dacă un muncitor necalificat are un salariu de 1.450 de lei, la noi un calificat are o grilă de 1,3, în condiţiile în care la noi, salariul minim este 900 de lei, nu e de 1.450 de lei", adaugă Radu Fegher.

De ce 900 de lei? Pentru că la finalul lui 2013, conducerea de atunci a Nova Apaserv a decis retragerea societăţii din Patronatul Apei, tocmai pentru a nu fi obligată să aplice contractul colectiv la nivel de ramură- grup utilităţi publice, care stabilea că salariul minim de la care porneşte salarizarea era mai mare decât salariul minim pe economie. La acel moment, fostul manager Gabriel Cîrlan justifica retragerea din ARA prin aceea că situaţia economică a Nova Apaerv nu permitea respectarea obligaţiilor din contractul la nivel de ramură. Între timp, minimum pe grup de utilităţi publice a ajung la 1.550 de lei.

Managerul Nova Apaserv, Ady Petruşcă, susţine că nu a fost surprins de protestul angajaţilor pentru că le cunoştea nemulţumirile, mai ales că înainte de a fi manager interimar a condus divizia operaţională a Nova Apaserv. "De fiecare dată am încercat să rezolv cât am putut din nemulţumirile lor. Am participat la toate întâlnirile la care m-au chemat şi la fel fac şi acum, din poziţia în care mă aflu. Purtăm discuţii, suntem într-o fază în care ne-am întâlnit cu cele două sindicate, eu cred că aşa este corect, firesc şi egal. Sunt inadvertenţe, sunt inechităţi care au apărut pe parcursul anilor, dreptate nu va fi niciodată pe lumea asta, dar chiar am încercat şi încerc şi acum. Depun toate eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, de asta am purtat discuţii cu ei. Sunt deschis şi o să conduc negocierile în aşa fel încât oamenii să fie mulţumiţi, poate nu 100%, dar să le fie mai bine", spune Ady Petruşcă.

 










 

 

Spune-ne opinia ta