Performanţa care ne costă - Legi diferite, aplicate în aceeaşi societate botoşăneană!

Performanţa care ne costă - Legi diferite, aplicate în aceeaşi societate botoşăneană!
Graţie legii, unii beneficiază de creşteri masive ale veniturilor şi, în acelaşi timp, din cauza legii alţii trebuie să se mulţumească cu venituri mici. Paradoxul se întâlneşte la Nova Apaserv, societatea despre care acţionarii spun că e pe plus în ultimii ani. Subliniem că afirmaţia privind performanţele economice aparţine celor din conducere.

Cum aşa? În 2012, salariile tuturor angajaţilor Nova Apaserv au fost "vămuite" de noua putere liberală proaspăt instalată la conducerea judeţului şi a operatorului de apă, pe motiv că societatea era în cădere liberă şi era nevoie de măsuri drastice pentru a o pune pe picioare. Nimic rău până aici, o astfel de politică a fost aplicată "şi la case mai mari". (În mod ciudat, spuneau gurile rele, concomitent cu tăierea salariilor au început angajările. Pe salarii secrete, mai mari decât ale angajaţilor vechi, beneficiari fiind tot felul de apropiaţi sau chiar colegi de partid al fostului lider PNL, arestat în prezent). 

Numai că, din momentul în care societatea a dat semne că achită din datorii şi că începe să obţină profit, au apărut tot felul de artificii legale care au permis gonflarea salariilor persoanelor aflate la conducerea operatorului de apă.

De exemplu, în baza legii care prevede că indemnizaţia directorilor "nu poate depăşi de şase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea societatea, comunicat de Statistică", s-a ajuns ca managerul Nova Apserv să încaseze un salariu mai mult decât dublu faţă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, de 11.000 de lei brut.

Mai mult, în cazul în care actuala echipă managerială a operatorului de apă va rămâne fără posturi, prin încetarea contractelor de mandat din motive neimputabile lor, fiecare dintre directori va încasa contravaloarea a 24 de salarii "compensatorii".

Vârful a fost din a doua jumătate a anului 2015, atunci când a apărut şi "componenta variabilă" în salariul conducerii executive a Nova Apaserv, tot din Ordonanţa 109/ 2011.

"Remuneraţia directorilor este stabilită de consiliul de administraţie. Ea este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi, dacă este cazul, dintr-o componentă variabilă, constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza performanţelor", după cum se arată la articolul 38.

"Ar trebui să fie făcute publice procesele-verbale de la respectiva şedinţă, pentru ca toată lumea să ştie cine şi cum a votat, pentru că eu, de exemplu, am votat împotriva componentei variabile", susţine Dan Deleanu, membru al CA Nova Apaserv.

Şi dacă directorii beneficiază de această componentă variabilă, aprobată cu votul majoritar al Consiliului de Administraţie, de ce nu şi membrii Consiliului de Administraţie să încaseze ceva în plus, tot componenta variabilă. Şi s-a întâmplat, pentru că Adunarea Generală a Acţionarilor, ierarhic superioară Consiliului de Administraţie, a aprobat, la rândul ei, această suplimentare de venit. Astfel că din decembrie anul trecut, membrii CA au beneficiat de noul venit majorat prin componenta variabilă.

Ca atare, dacă managerul Nova Apaserv obţine un venit brut lunar de 11.000 de lei, componenta fixă şi 6.000 de lei componenta variabilă, atunci un membru al CA primeşte în mână lunar în jur de 1.300- 1.400 de lei, după cum spune Radu Judele, administratorul public al judeţului, reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor.

"În decembrie anul trecut s-a aprobat în AGA mică această componentă variabilă pentru CA, dar numai pentru anul trecut, adică pentru o singură lună. Când s-a făcut rectificarea de buget, atunci a intrat această componentă, acum s-au sucit. De această componentă variabilă beneficiază membrii CA-ului, dar şi directorii, numai că în cazul acestora, CA-ul le aprobă componenta variabilă. De exemplu, acum dacă trece bugetul Nova Apaserv, fără componenta variabilă, membrii CA-ului nu vor mai beneficia de acest venit. Depinde însă de votul consilierilor judeţeni", explică Radu Judele.

Să considerăm că directorii şi membrii Consiliului de Administraţie al Nova Apaserv îşi merită pe deplin veniturile obţinute lunar, că fac performanţă şi că au dus societatea pe profit. Numai că nu au lucrat singuri în acest sens, ci împreună cu toţi salariaţii Nova Apaserv, inclusiv cei care coboară în canale, care sapă gropi şi repară avarii etc. Lor nu li s-ar cuveni o parte din profit?

Nu, spun şefii Nova Apaserv, pentru că legea bugetului nu permite majorări salariale consistente, ci de doar 2%, 3%, funcţie de inflaţie sau alte variabile. 

"Sunt de acord că în societate sunt salarii mici şi oamenii merită mai mult, dar nu pot să le dau, legea bugetului nu-mi permite majorări salariale", susţine Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv. Ba mai mult, consideră el, faptul că lunar societatea achită câte 400.000 de lei salariaţilor, reprezentând drepturile salariale restante, câştigate în instanţă, ar trebui să fie suficient. "Oamenii au câştigat în instanţă, e dreptul lor, le plătim drepturile. Dacă nu aveam banii ăştia, ce se întâmpla? Ajungeam iar în situaţia de la care am plecat. Banii ăştia nu contează?", susţine Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv. 

Cu alte cuvinte, aşadar, societatea Nova Apaserv este condusă după legi, funcţie de interes. O lege se aplică echipei manageriale şi o altă lege angajaţilor fără funcţii. Mai mult, în tot acest timp, consumatorul plăteşte o apă tot mai scumpă, al cărei preţ se majorează anual. Noroc de scăderea TVA-ului la 9%.

Citiţi şi: Milioane de lei plătite angajaţilor de către Nova Apaserv

 

Spune-ne opinia ta