Milioane de lei plătite angajaţilor de către Nova Apaserv

Deciziile conducerilor operatorului de apă de a tăia sporuri şi de a plăti salarii sub nivelul celui stabilit prin contractul colectiv de muncă unic la nivel de ramură apă- canal au dus Nova Apaserv în situaţia ca lunar să pună bani deoparte pentru plata drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti.

Concret, două sindicate ale salariaţilor Nova Apaserv, Sindicatul Apă- Canal şi Sindicatul Liber Aqua, ce reprezintă împreună interesele a peste 500 de angajaţi, au obţinut în instanţă decizii executorii pentru plata unor sume ce ajung şi la 23.000 de lei pe angajat, funcţie de postul ocupat şi de vechimea în câmpul muncii.

"Apă- Canal", sindicat condus de Dan Fegher, a obţinut în instanţă diferenţele salariale rezultate ca urmare a reţinerilor determinate de retribuirea în acord global pentru intervalul octombrie 2010- mai 2015, contravaloarea a opt zile de muncă lucrate în luna noiembrie şi decembrie 2011, sporul pentru condiţii deosebite de muncă în procent de 15 % din salariul de bază şi sporul pentru condiţii nocive în procent de 10 % din salariul de bază, ambele aferente intervalului ianuarie- martie 2012.

La acestea se adaugă sporul de fidelitate în procent de 10 % din salariul de bază precum şi sporul pentru ore lucrate suplimentar peste programul normal de lucru precum şi pentru activitatea prestată în zilele de sâmbăta, duminică şi în sărbătorile legale pentru intervalul octombrie 2010 – mai 2015, la care se adaugă diferenţele dintre salariul calculat în funcţie de salariul minim de 950 de lei prevăzut de Contractul Colectiv de muncă din 2012 la nivel de grup de operatori de servicii publice şi cel efectiv încasat în intervalul septembrie- decembrie. În total ar fi vorba de aproximativ 3 milioane de lei.


Sindicatul "Aqua", condus de Alexandru Ghiviziu, a obţinut drepturile salariale pentru opt zile concediu fără plată din noiembrie şi decembrie 2011, diferenţele dintre salariul prevăzut de contractul individual de muncă şi cel efectiv plătit în perioada ianuarie- decembrie 2013 ca urmare a reţinerilor determinate de forma de retribuire în acord global pentru reclamanţii, sporul de 100% din salariul de bază pentru orele lucrate în zilele de sâmbăta şi duminică din care se va scădea sporul de 10 % deja achitat pentru intervalele ianuarie 2011- martie 2012 şi ianuarie 2013 – decembrie 2014.

Tot în instanţă oamenii au câştigat sporul de condiţii nocive de 10 % din salariul de bază pentru intervalele aprilie 2011- martie 2012 şi ianuarie 2013 -decembrie 2014, sporul de fidelitate de 10 % din salariul de bază, sporul de condiţii deosebite de 15 % din salariul de bază, coeficienţii minimi de ierarhizare, funcţie de studii şi de funcţiile ocupate precum şi diferenţele salariale rezultate din calcularea salariului în funcţie de salariul de bază minim de 1.000 lei corespunzător coeficientului de ierarhizare 1,00 şi salariul efectiv plătit. Sumele câştigate ajung la un total de aproximativ 5 milioane de lei.

Managerul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, susţine că sumele câştigate sunt deja achitate salariaţilor pentru că aceştia au obţinut decizii executorii în instanţă şi dacă vor apărea diferenţe de sume în urma judecării contestaţiilor la Curtea de Apel Suceava, sumele vor fi recalculate.



"Am început să le plătesc, şi dacă la Curtea de Apel vor fi corecţii, ori iau ori dau. Sunt obligat prin lege, ca în momentul în care apare o hotărâre executorie, chiar dacă facem ulterior contestaţie, trebuie să fie achitată. Sumele erau la 80 de miliarde în ambele procese, am făcut pe 20 de luni eşalonare şi lunar plătim în jur de 400.000 de lei. Drepturile câştigate le plătesc de vreo patru luni, iar discuţia cu liderii de sindicat a fost că vom facem plăţile eşalonat. Ei voiau în şase luni, în 12 luni dar le-am spus că nu pot semna aşa ceva, că nu am muncit să ridicăm societatea şi acum s-o omorâm. Şi pe anul acesta avem provizioane. Nu e o fericire, dar asta este, trebuie să le plătim oamenilor", susţine Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv.

 

Spune-ne opinia ta