Cancerul care afectează 1 din 5 bărbați. Primul semn de alarmă e urinatul frecvent pe timpul nopții

Este a cincea cauză de deces prin cancer în România È™i în cazul bărbaÈ›ilor trecuÈ›i de 50 de ani, 1 din cinci va face boala. Este vorba de cancerul de prostată È™i partea bună este că, totuÅŸi, în cazul diagnosticării din timp, rata supravieÅ£uirii la 5 ani ÅŸi peste, este foarte mare, de peste 90%! Însă esenÅ£ial este să faci tot ce trebuie pentru a te asigura că nu vei fi luat prin surprindere de această boală.

"ToÈ›i bărbaÈ›ii care ar ajunge la vârsta de 120 de ani ar suferi de cancer prostatic. Situându-se ca incidență pe locul I, cancerul de prostată îi însoÈ›eÈ™te, pe mulÈ›i dintre bărbaÈ›i, o lungă perioadă de timp. Cancerul de prostată nu poate fi prevenit, dar depistarea afecÈ›iunii în stadii incipiente oferă È™anse reale de vindecare. Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar È™i tuÈ™eul rectal. În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. ApariÈ›ia unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzaÈ›ia de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă È™ansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării. Spre deosebire de alte forme de neoplazie, cancerul de prostată permite o supravieÈ›uire mai lungă, cu o calitate a vieÈ›ii mai bună, în condiÈ›iile diagnosticului precoce È™i a tratamentului adaptat stadiului evolutiv al afecÈ›iunii", a explicat pentru Doctorul Zilei Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, preÈ™edinte al AsociaÈ›iei Române de Urologie.

Un diagnostic precoce poate salva viaÈ›a fiecărui bărbat. MulÈ›i dintre români ignoră primul semn al prostatei (urinatul frecvent pe timpul nopÈ›ii) È™i nu se duc la medic decât în urma insistenÈ›elor partenerei de viață. În cazul unui istoric în familie, primul consult medical trebuie făcut la 40 de ani, iar fără istoric în familie, la 50 de ani.

Mihai Stoiculescu, pacient diagnosticat cu cancer de prostată: "La 59 de ani, împins de la spate de soÈ›ia mea, am mers pentru prima dată la un consult la medicul urolog. Nu aveam nici o supărare, nici un simptom, trebuia să fie doar un control de rutină. Doar că în urma acelui consult, mi s-a spus că am probleme cu prostata. Primul tratament recomandat de dr. Sinescu de la Spitalul Fundeni, a fost de radioterapie. Am urmat 40 de È™edinÈ›e zilnice, în urma cărora valoarea testului PSA a scăzut de la 16, la 1,31. Lucrurile au început să evolueze destul de rapid după trecerea acestor ani, astfel că după un nou control, de această dată la dr. Băcanu, mi-a fost recomandat tratamentul cu hormonoterapie. CâÈ›iva ani, până la sfârÈ™itul anului 2014, medicamentele au È›inut în frâu valorile PSA, dar curând au început să crească din ce în ce mai mult, de la 130-160, la valoarea 603 în luna februarie a acestui an. Atunci, am început tratamentul cu abirateron, iar după doar o lună, valoarea PSA a scăzut la 188.

Am urmat toate terapiile cunoscute pentru această boală: radioterapie, hormonoterapie, chimioterapie È™i aceasta a fost tot ce puteam face ca pacient diagonosticat cu cancer de prostată. Pe mine, acest nou tratament mă face să fiu optimist, să privesc înainte, mă face să cred că voi apuca să împlinesc È™i 80 de ani sau poate chiar mai mult, să-mi văd strănepoÈ›ii!
Îmi păstrez optimismul, nu mă gândesc că sunt bolnav È™i aÈ™ vrea să le transmit tuturor pacienÈ›ilor cu aceeaÈ™i boală, să nu intre în panică! Medicina are răspuns pentru toate!"


O nouă speranţă pentru pacienÅ£ii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul naÈ›ional. PacienÈ›ii români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) È™i chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieÈ›ii pacienÈ›ilor. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungeÈ™te È™i îmbunătățeÈ™te viaÈ›a bolnavului.

"Faţă de alte forme de cancer, în privinÅ£a cancerului de prostată stăm ceva mai bine din perspectiva accesului la noile tratamente inovatoare. Anul trecut, a fost aprobat pentru compensare ÅŸi unul dintre noile medicamente care se adresează pacienÅ£ilor cu cancer de prostată metastatic ÅŸi care nu mai răspundeau la celelalte tratamente medicamentoase disponibile. S-a acoperit astfel o nevoie terapeutică majoră, în lipsa acestui tratament pacienÅ£ii find practic condamnaÅ£i la moarte. Sperăm că pacienÅ£ii cu cancer de prostată să aibă acces gratuit ÅŸi complet ÅŸi în anii următori la aceste medicamente de ultima generaÅ£ie", a completat Cezar Irimia, preÅŸedinte FederaÅ£ia AsociaÅ£iilor Bolnavilor de Cancer din România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locul unei viitoare case sociale, sfințit de un sobor de preoți într-o comună din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:45

Duminică, la Gorbănești, a avut loc slujba de sfințire a locului unde urmează să se construiască o casă socială a parohiei Gorbănești. La această slujbă au participat și ceilalți pre...

Tânăr rugat de un moldovean să-i aducă o mașină radiată, a fost prins în Vama Stânca!

astăzi, 14:32

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un...

Eveniment tragic la începutul săptămânii: Un bărbat și-a pierdut viața după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra!

astăzi, 14:32

Un bărbat de 35 de ani È™i-a pierdut viaÈ›a, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea ViiÈ™oara Mică, astăzi, la prânz. La faÈ...