Portile spitalelor din centrele universitare ar putea fi inchise pentru pacientii din alte judete!

Portile spitalelor din centrele universitare ar putea fi inchise pentru pacientii din alte judete!
Botosanenii ar putea fi obligati sa se trateze doar in spitalele din judetul Botosani, daca descentralizarea unitatilor medicale va introduce restrictii din partea autoritatilor locale care investesc in spitalele respective.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca ministrul Dan Nica se grabeste atunci cand anunta ca, in doua saptamani, spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale.

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a anuntat miercuri ca toate actele normative sunt pregatite si ca, in doua saptamani, spitalele din Romania vor trece in subordinea autoritatilor locale asa cum sunt ele finantate, fie de consiliile locale, fie de cele judetene.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a precizat insa, in presa centrala, ca abia "in doua saptamani se finalizeaza strategia de descentralizare" si ca urmeaza ca "in cursul acestui an sa treaca in subordinea administratiei locale", fiind posibil ca ministrul Nica sa se fi "grabit" atunci cand a anuntat acest calendar.


Adrian Moraru, director de programe al Institutului pentru Politici Publice, considera ca pe termen lung exista riscul crearii unor decalaje intre spitale din diverse zone ale tarii.

Consecinta ar fi, in opinia lui Adrian Moraru, ca, din momentul in care vor fi descentralizate, in unele spitale sa nu mai poata fi tratati decat bolnavii din judetul respectiv.

Masura ar afecta, in special, botosanenii care in acest moment se indreapta mai degraba spre spitale din centre universitare decat spre cele din Botosani, Saveni sau Dorohoi, in functie de zona de domiciliu.

Cel mai dotat spital va fi probabil cel de la nivelul municipiului resedinta de judet, iar consiliul judetean in administratia caruia s-ar afla s-ar putea opune venirii bolnavilor din alte judete, motivand ca pe banii sai se trateaza oameni din alte judete.

Descentralizarea ar putea duce la falimentarea spitalelor, care se produce atat in cazul in care unitatea nu mai are pacienti (si, drept urmare, fondurile i se reduc drastic), cat si in cazul managementului defectuos, spune sindicalistul Marius Petcu.

"Daca spitalul nu mai este atractiv pentru pacienti sau daca el este prost condus, poate intra in faliment. In acest caz, noi pledam pentru transformarea lui intr-o unitate medico-sociala", a explicat Petcu pentru Romania Libera.

Adrian Moraru anticipeaza in acest sens posibile demisii ale medicilor din unitatile subordonate primariei, fie din motive politice, fie pentru ca, in comunitatile mici, de multe ori exista conflicte intre medici si primari. Liderul sindical afirma ca ar fi de acord si cu o finantare mixta, adica din trei surse – consiliul judetean, ministerul de resort si casa de asigurari –, pentru a-i cointeresa astfel si pe viitorii administratori ai spitalelor, autoritatile locale.

Efectul benefic al descentralizarii ar fi, in opinia purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii, faptul ca "autoritatile locale vor avea tot interesul sa aduca medici si sa doteze spitalele pentru ca pacientii sunt si ei alegatori".
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Şase persoane sancţionate după ce au ameninţat şi insultat un procuror botoşănean pe Facebook

astăzi, 11:38
66

Nicoleta Arpinte a oferit declaraţii publice, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, cu privire la un pensionar trimis în judec...

Fondatoarea unei asociaţii de protecţia animalelor din Germania desemnată Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani

astăzi, 11:30
88

Heike Lindlohr, fondatoarea asociaţiei germane Pfiitchenhoffnung e.V., a aflat de pe internet de problemele municipalităţii cu patrupezii fără stăpân. S-a implicat iniţial, în anul ...

"Scene fierbinți" în orășelul copiilor din Parcul Eminescu!

astăzi, 11:28
179

Aflaţi în misiune de patrulare, poliţiştii locali au surprins în noaptea de  joi spre vineri, la ora 00.35, pe M. Gabriel, în vârsta de 18 ani, M. Dumitru-Ciprian,...