Noi acțiuni pentru combaterea și prevenirea infecțiilor cu coronavirus stabilite azi la Prefectura Botoșani

Noi acțiuni pentru combaterea și prevenirea infecțiilor cu coronavirus stabilite azi la Prefectura Botoșani

Astăzi, 15.03.2020, la Instituția Prefectului a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16.03.2020.

Ținând cont de faptul că, dincolo de impactul evident asupra sănătății populației, epidemia generala de SARS-CoV-2 are și implicații la nivele conomic, cultural și social, inclusiv prin afectarea climatului general al societății și instaurarea unei stări de nesiguranță la nivelul populației, s-a adus la cunoștință tuturor instituțiilor implicate prevederile Dispoziției nr.531 din 14.03.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul COVID-19.

Așadar, toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale precum și celelalte autorități locale vor acționa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu coronavirus, integrat doar sub conducerea prefectului.

“La nivelul instituției prefectului se va analiza situația persoanelor aflate în carantină pe teritoriul județului și care își au domiciliul în alt județ, în vederea  stabilirii modalităților de rezolvare a cazurilor punctuale în sensul transferării în județul de domiciliu, numai dacă capacitatea județului unde se află în carantină este ocupat în procent de 80%, iar afluxul de persoane care necesită carantinare continuă. Totodată, serviciile de ambulanță vor nominaliza personalul medical (asistenți medicali sau medici care asigură consultații la domiciliu ) care va fi instruit la nivelul Direcției de Sănătate Publică și va asigura suplimentarea capacității de recoltare a probelor la domiciliu, pentru pacienții cu suspiciunea de infecție cu coronavirus.

De asemenea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență va pune la dispoziția unităților de primiri urgențe, care nu dispun de spații corespunzătoare pentru asigurarea triajului pe fluxuri separate pentru pacienții cu simptomatologie asociată infecției cu coronavirus, construcții ușoare din elemente modulate.

În cadrul ședinței de astăzi, s-a decis extinderea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României cu reprezentanți ai Penitenciarului Botoșani, ai Direcției Generale de asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani și ai Centrului de Dializă. În acest context, s-a pus în vedere respectarea planului de continuitate a muncii ca urmare a promulgării Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Totodată se instituie obligația Inspectoratului  Teritorial de Muncă de a verifica modul de implementare a măsurii impuse privind decalarea programului de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă.

Având în vedere  instituirea stării de urgență pe teritoriul României începând  cu data de 16.03, 2020, în cursul zilei de luni va avea loc ședința  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea verificării stocurilor de materiale sanitare, stabilirii necesarului și identificării surselor de finanțare în vederea achiziționării acestora, dar și a aprobării repartizării a două locuințe modulare în vederea asigurării triajului pe fluxuri separate pentru Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani”, a arătat printr-un comunicat de presă, Cancelaria prefectului.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
2

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
88

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
71

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...