LA MULTI ANI! Jandarmii botosaneni in sarbatoare!

LA MULTI ANI! Jandarmii botosaneni in sarbatoare!
Astazi, 3 aprilie, se implinesc 159 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane.

Anual, in saptamana premergatoare desfasurarii manifestarilor prilejuite de Ziua Jandarmeriei Romane, la 3 aprilie, in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Botosani se organizeaza Ziua Veteranilor Unitatii, ocazie cu care sunt invitati veteranii jandarmi, evocandu-se momente din activitatea acestora.

De asemenea, si in acest an, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Botosani organizeaza o serie de manifestari in perioada premergatoare zilei jandarmilor, respectiv: Cupa Jandarmeriei la tir, Cupa Presei la tir, Cupa Jandarmeriei la minifotbal, Ceremonial militar, Simpozionul Jandarmeria romana - arc peste timp, Expozitie de carte si Crosul Jandarmeriei 2009 – editia a II-a. Jandarmeria Romana apare pentru prima data in Moldova.

Prin Ofisul numarul 13, din 17 februarie 1850, in baza Conventiei de la Balta-Liman, Grigore Alexandru Ghica deschidea prima adunare a Divanului Obstesc, iar la 25 februarie 1850, printr-un alt Ofis, solicita luarea in discutie a proiectului legii privind reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi.

La 3 aprilie 1850, in Moldova, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor in Corp de Jandarmi, lege care dadea statut juridic acestei arme, legitimand-o in fata celorlalte arme si a natiunii romane.

Aceasta zi marcheaza nasterea Jandarmeriei in spatiul romanesc, si devine, prin Legea Organica a Jandarmeriei Romane, din 5 iunie 1998, Ziua Jandarmeriei Romane. Despre inceputurile Jandarmeriei in Tarile Romane exista putine izvoare documentare.

Termenul, ca atare, asa cum rezulta din documentele vremii, apare in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, alaturi de cel de slujitor si straja pamanteana, fara a se face o delimitare precisa intre ele. Procesul istoric al formarii si dezvoltarii societatii romanesti a impus existenta unor forte menite sa actioneze pentru mentinerea si restabilirea ordinii publice. Aceasta a constituit o preocupare constanta a domnitorilor si paturilor conducatoare de-a lungul timpului.

Ca organism destinat apararii ordinii publice, inca de la infiintarea sa, Jandarmeria este pusa in slujba mai multor ministere si institutii. De la aparitia ei, Jandarmeria a fost considerata arma de elita, fiindca Jandarmeria, in toate statele, este privita ca un corp din cele mai alese.

Legea Jandarmeriei din 1850 a constituit o lege de referinta, punand bazele aparitiei unei noi arme in Armata Romana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
306

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
521

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
154

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...