Analizele de laborator au confirmat încă un focar de pestă porcină africană la Botoșani!

Analizele de laborator au confirmat încă un focar de pestă porcină africană la Botoșani!

Autoritățile botoșănene anunță un nou focar de pestă porcină africană după ce un porc mistreț mort a fost depistat pe raza comunei Pomârla, analizele de laborator confirmând diagnosticul.

"Avem deci încă un focar de PPA în comuna Pomârla. Tot astăzi s-au primit rezultatele de la Bucureşti pentru cei doi porci împuşcaţi sâmbătă în pădurea de la Ibăneşti, de asemenea pozitiv la PPA", a precizat prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a anunțat că în cursul zilei de marți s-au întrunit reprezentanții instituțiilor care dețin competențe în astfel de situații, pentru a se stabili măsurile care se impun. "Ieri, în urma anunţării de către reprezentanţii fondului de vânătoare Hunstmanship, am avut o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii DSP, SGA şi APM şi DSVSA la faţa locului pentru stabilirea locaţiei unde s-a făcut groapa şi s-a îngropat porcul mistreţ. Rezultatul de la Suceava este pozitiv la PPA şi îl considerăm ca pe un exemplar din focar de PPA de pe fondul Ibăneşti 49 din Pomârla", a declarat dr. Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.

Recensământul la porci domestici la Pomârla se va încheia joi. Filtrele se păstrează timp de 40 de zile, iar pe partea de silvic, timp de şapte zile nu circulă masă lemnoasă. Oamenii trebuie convinşi să nu-şi taie porcii, pentru că astfel menţin virusul în gospodărie, este mesajul autorităților.

Având în vedere că mistreţii găsiţi morţi erau sfâşiaţi de carnasiere care translatează virusul dinspre pădure către comunităţi, fiind astfel vectori de transmitere a PPA, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi va răspunde solicitărilor autorităţilor publice locale de a recolta exemplarele hoinare, aşa cum prevede legea. 


 

Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006:
Art. 34. - (1) În interesul protejării faunei şi florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau pentru alte raţiuni de interes public major, pe suprafeţele din perimetrul intravilan, aeroporturi, gări, unităţi militare, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a pisicilor şi a câinilor hoinari se realizează în condiţiile prezentei legi şi ale cotelor de recoltă aprobate de gestionarul fondului cinegetic limitrof pe baza unui contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice, la solicitarea consiliului local sau a administraţiei suprafeţei împrejmuite, după caz, şi cu acordul prealabil al proprietarului de teren.
(2) Exemplarele de vânat dobândite în condiţiile alin. (1) aparţin gestionarului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
295

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
509

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
150

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...