Amenintati de iadul financiar: Salarii reduse cu 25%, stimulente eliminate, 5 zile fara plata pe luna!

Amenintati de iadul financiar: Salarii reduse cu 25%, stimulente eliminate, 5 zile fara plata pe luna!

RADU TURCANU

La Botosani, atmosfera din institutiile statului este foarte aproape de o revolta fara precedent! Finantistii au aflat ca, pe langa taierea salariilor, urmeaza eliminarea stimulentelor, dar si 5 zile fara plata, in care ar urma sa se prezinte la lucru!

Schimbarea Ministrului de Finante produce un declin financiar in randul angajatilor din subordinea ANAF, finantistii asteptandu-se ca, pe langa reducerea salariului cu 25%, sa mai primeasca o veste proasta, si anume eliminarea stimulentelor care le mai rotunjeau salariile cu mult diminuate. Lovitura de gratie ar putea fi, insa, acordarea a cinci zile lunare fara plata, pana la sfarsitul anului curent, masura care ar afecta toti bugetarii.

RADU TURCANU: "Deocamdata nu cred ca va pleca cineva din sistem!"

Despre aceste doua masuri ce intentioneaza Ministerul de Finante sa le adopte, reprezentantii Directiei de Finante inca nu au primit nimic oficial, insa recunosc si ei ca aceste aspecte sunt discutate in cadrul Ministerului de Finante ca variante de lucru.

"Inca nu au fost eliminate stimulentele, urmeaza sa primim un act oficial, un act normativ, un ordin de la noul ministru de Finante. Noi constituim in continuare fond de stimulente prin legea pe care o avem. Ca nu vom mai avea voie sa-l repartizam personalului sau va fi repartizat altfel decat pana acum, asta urmeaza sa vedem. Din ce stiam pana acum, acest fond de stimulente a fost discutat si cu FMI, care acceptase ca Ministerul de Finante sa acorde stimulente personalului pana in decembrie 2010, acum probabil vor fi alte reglementari", a declarat Radu Turcanu, directorul Directiei de Finante Botosani.

Daca vor fi eliminate aceste stimulente, vor fi afectati toti angajatii care lucreaza in structurile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv Directiile de Finante, Garda Financiara si Directiile Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale, inclusiv personalul Ministerului de Finante.

"Salariile sunt mici si eliminarea fondului de stimulente sigur ca va conduce la un dezinteres fata de profesia de finantist. Traversam totusi o perioada de criza, traim in Botosani, fiind tot mai greu sa-ti gasesti un loc de munca, mediul de afaceri este in cadere libera. Deocamdata nu cred ca va pleca cineva din sistem, dar va suporta mult mai greu costurile vietii, cu venituri mult mai mici decat in perioada anterioara", a precizat Radu Turcanu.

MINISTRUL FINANTELOR: "Trebuie să asigurăm un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe!"

Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a recunoscut ca vineri s-a luat in discutie la Guvern aplicarea "unui sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici". Intervievat de cotidianul Gandul, Ialomitianu recunoaste, insa, ca este nevoie de un "sistem de cointeresare pentru cei care lucreaza in Finante".

"Noi trebuie să asigurăm un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe, dar sigur că într-o perioadă de criză nu poţi să creezi avantaje unor persoane, mai ales din grădina ta, şi să le ceri la ceilalţi să suporte măsuri de austeritate. Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare (... ) Analiza se va face în funcţie de ce salarii sunt în Ministerul de Finanţe, că am înţeles că sunt reduse, şi în Ministerul Muncii, comparativ cu alte ministere. Noi trebuie să asigurăm un sistem echitabil şi acest sistem de stimulente trebuie să dispară", a spus ministrul Finantelor.

Potrivit celor declarate de reprezentantii Directiei de Finante, stimulentele ajungeau de la echivalentul unui salariu pana la trei salarii pana in luna august, iar de atunci pana in prezent Ministerul de Finante a plafonat acordarea stimulentelor la maximum doua salarii, cu precizarea ca un salariu putea ajunge cel mult la 1.100 lei.

5 zile fara plata, pana la sfarsitul anului!

Referitor la acordarea a cinci zile fara plata bugetarilor pana la sfarsitul anului 2010, seful Directiei de Finante Botosani a mentionat ca reprezinta o varianta de lucru pentru Ministerul de Finante, nefiind insa luata o decizie in acest sens. Mai mult, se pare ca cele cinci zile fara plata nu vor fi nicicum si de concediu, angajatii fiind chemati la lucru fara intreruperea programului normal.

"Se discuta intr-adevar si de acordarea a cinci zile fara plata pana la 31 decembrie. Stiu ca s-a discutat intre colegii din Ministerul de Finante de acordarea a cinci zile fara plata, sunt variante de lucru, oficial nu stiu nimic", a adaugat Turcanu.

PARAMANOV: "Daca vor sa ne dea zile fara plata si sa venim in continuare la munca, sa creada ei ca noi vom face munca voluntara!"

Fata de masurile ce urmeaza a fi luate de Guvern asupra finantistilor, sindicalistii spun ca vor avea repercusiuni asupra activitatii angajatilor din Finante, care nu vor dovedi acelasi entuziasm ca si pana acum, cand munca lor era rasplatita si prin stimulente. Liderul de sindicat al finantistilor, Andrei Paramanov, a spus ca deja este contactat de colegii sai din Finante, ca nemultumirea lor a ajuns la cote maxime, iar daca se vor adopta si aceste doua masuri, au de gand sa demareze noi proteste sindicale.

"Sigur ca angajatii vor fi nemultumiti si aceste masuri vor avea repercusiuni in activitatea de zi cu zi, si probabil ca vor scadea incasarile, iar angajatii nu vor mai avea acelasi entuziasm ca pana acum. Deja am primit mesaje pe telefon de la colegi, nemultumirea lor creste pe zi ce trece. In mod cert vor fi oameni care vor renunta la locul lor de munca si isi vor cauta in alta parte, cu salariile astea de 700-900 nu se poate sta, sa lucrezi la Finante. Vom face si noi munca mai cu incetisorul, dupa cum ne platesc, probabil asa vom si munci. Deja, daca se elimina stimulentele si se vor mai acorda cinci zile fara plata, dovedeste ca sistemul de la ora actuala este putred, bolnav. Iar daca vor sa ne dea zile fara plata si sa venim in continuare la munca, sa creada ei ca noi vom face munca voluntara", a spus sindicalistul Andrei Paramanov.

Situatia din Finante se anunta mult mai pagubitoare pentru stat, in conditiile in care activitatea inspectorilor platiti cu salarii de 1.000 – 1.500 de lei risca sa devina ineficienta. Mai mult, masurile impuse de guvern sporesc vulnerabilitatea la "atentii", dar incurajeaza si atitutinea agentului economic in fata unui angajat al statului prost platit si neprotejat in fata eventualelor abuzuri. 
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
260

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
149

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
196

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...