Ziua Armatei, marcată la Botoşani printr-un ceremonial militar şi religios-FOTO

Ziua Armatei, marcată la Botoşani printr-un ceremonial militar şi religios-FOTO
Oficialităţile judeţului, dar şi simpli botoşăneni, au marcat, duminică, 25 octombrie, Ziua Armatei. În această zi se împlinesc 71 de ani de când Armata Română a eliberat Careiul şi Satul Mare, ultimele oraşe din Vestul României aflate în 1944 sub ocupaţie, conform Dictatului de la Viena. Armata Română a înregistrat însă un preţ dureros: 58.330 de soldaţi declaraţi morţi, răniţi sau dispăruţi în lupta pentru eliberarea şi reîntregirea patriei lor.

La Botoşani, Ziua Armatei a fost marcată printr-un ceremonial militar şi religios organizat la Monumentul Eroilor din municipiul Botoşani. În frunte cu prefectul Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele Cristian Achiţei, parlamentari, şefi de instituţii şi membri ai partidelor politice au plecat din faţa Instituţiei Prefectului şi au fost întâmpinaţi de militari  la Monumentul Eroilor.

Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului care au căzut la datorie, după care şefii judeţului au transmis câte un mesaj cu prilejul acestei zile.

 “Ziua Forţelor Armate Române se sărbătoreşte din 1959, mai precis de 56 de ani, şi este o foarte potrivită ocazie să ne amintim de eroii noştri, să felicităm militarii de astăzi şi să-i pregătim pe cei de mâine. Fiecare nouă etapă a istoriei a venit cu noi şi noi provocări.Conflicte din Europa, Orientul Mijlociu sau alte zone fierbinţi ale globului au solicitat inclusiv sprijinul Armatei Române. Militarii şi-au îndeplinit misiunile cu cinste şi profesionalism, plătind, nu de puţine ori cu propria viaţă. Le datorăm respectul, memoria noastră şi a generaţiilor viitoare. Nici contextul geo-istoric din prezent nu ne iartă. Sub ameninţarea terorismului, a extinderii ariei de influenţă, România şi-a reluat poziţia de partener în cele mai puternice alianţe  militare şi politice ale lumii. Să-i sărbătorim, aşadar, pe militarii noştri, să le urăm multă sănătate, succes în misiuni şi încredere în destinul rezervat de Dumnezeu acestui neam. La Mulţi Ani, Armata Română!", a fost mesajul prefectului Costică Macaleţi.

“25 octombrie este o zi de mare însemnătate istorică pentru toţi românii. Armata română este, alături de Biserică, unul dintre cele mai importante repere morale naţionale prin faptul că este una dintre instituţiile care pune accent pe promovarea sentimentelor şi idealurilor naţionale de unitate, independenţă, suveranitate şi identitate teritorială. Armata reprezintă o garanţie de stabilitate şi de siguranţă pentru toţi românii, într-o societate democratică. Domnilor comandanţi, vă felicit pentru eforturile de a instrui şi de a menţine un corp de armată profesionist. Dragi soldaţi, subofiţeri şi ofiţeri, vă felicit că aţi ales această cale şi toată lauda pentru modul în care v-aţi îndeplinit şi vă îndepliniţi misiunile. Urez Armatei române să aibă parte de mulţi ani cu linişte şi pace", a spus în discursul său preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe  Sorescu.

După alocuţiunile oficialităţilor, au urmat depuneri de coroane la Monumentul Eorilor, iar festivitatea s-a încheiat cu defilarea militarilor, în aplauzele celor prezenţi.

Alături de militari a fost şi un băieţel care pe tot parcursul ceremonialului a ţinut alături de un angajat al Armatei tricolorul.


























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
30

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
189

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
426

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...