Se întâmplă în România: Salvat de la înec, i-a dat în judecată pe salvamari!

Barbatul in varsta de 60 de ani a depus o plangere penala pentru ca, in viziunea lui, salvamarii au comis un abuz atunci cand l-au scos din apa intr-o zi in care era arborat steagul rosu de pericol.

Se întâmplă în România: Salvat de la înec, i-a dat în judecată pe salvamari!

Concret, intr-o zi in care era arborat steagul rosu, trei salvamari au decis sa il scoata pe barbat din apa, pentru ca exista riscul crescut de a se ineca. La actiune a participat si un politist, politist care nu a scapat de ''furia'' omului. Silviu Radu Luncan, avocat in Bucuresti, ii acuza pe salvamari de purtare abuziva, iar pe politistul local - de privare de libertate in mod ilegal. Totodata, le cere cate 10.000 de euro daune fiecaruia. Incidentul s-a produs pe 22 august 2016, pe o plaja din statiunea Mangalia. In ziua respectiva au fost sase cazuri de persoane inecate pe plajele din Mangalia, marea fiind agitata.

Din declaratiile avocatului, mentionate de anchetatori, acesta a intrat in apa pentru a-si ”face baia zilnica de doua ore in mare“. Desi era steag rosu, omul spune ca nu depasea geamandura. Mai mult, sustine ca este un inotator experimentat, care a participat in trecut la campionate de inot. Acestea ar fi fost motivele pentru care nu a vrut sa iasa din apa cand cei trei salvamari i-au cerut asta. In tot acest timp, pe plaja, un echipaj SMURD resuscita un barbat scos din valuri, care ulterior a murit, iar salvamarii cautau un copil disparut, pe care apa l-a scos a doua zi la mal mort. Dupa mai bine de o ora de tratative, mai multi turisti au intrat si l-au scos fortat pe avocat, pe plaja fiind incatusat de un politist local si dus la politia municipala pentru identificare.

Cei trei salvamari, precum si politistul local, sustin ca cel salvat a fost recalcitrant, injurandu-i si amenintandu-i. De cealalta parte, avocatul spune ca salvamarii l-au injurat si chiar i-ar fi aplicat cateva lovituri la spate si la picioare. „Ce a facut procuratura este o bataie de joc. Haideti sa vorbim dupa aia (data procesului n.red.), cand va fi sesizata si inspectia judiciara. Sunt multe aici“, a declarat pentru cotidianul Adevarul avocatul bucurestean Silviu Radu Luncan.

”Medicul de pe elicopterul SMURD ne-a rugat sa scoatem pe toata lumea din apa. Era steagul rosu arborat, deci interzis accesul in apa. Daca era toata lumea afara din apa, noi puteam urmari daca apare copilul disparut undeva. Toti au iesit, doar domnul Luncan a refuzat categoric. Nu stiam atunci nici cum il cheama, nici calitatea dansului.  Au intrat trei salvamari dupa el, i-a injurat, i-a impins, baietii s-au lasat pagubasi. El sustinea ca si-a platit concediul si nu-l intereseaza nimic. Vreo ora s-au chinuit salvamarii, dupa care au intrat cativa turisti de pe plaja, l-au luat si l-au adus la mal. A fost incatusat de un coleg de-al meu, pentru ca era recalcitrant. Eu nu am pus mana pe el“, relateaza pentru Adevarul politistul local Manuela Dogaru.

”Noi eram prinsi intr-o alta interventie, era un barbat pe plaja pe care-l resuscitau cei de la SMURD. In timpul acela el era singurul in apa. Ne-am dus trei dintre salvamari sa-l scoatem. Nu am reusit. Au venit niste voluntari si ei l-au scos. Noi nu am pus mana pe el. Nu voia sa iasa. Spunea sa-l lasam sa-si termine baia, ca va iesi el. I-am spus ca nu este voie, marea fiind periculoasa. Dupa acest moment, noi ne-am vazut de cautarile noastre. Era un copil disparut in valuri. Dupa un an ne-am trezit chemati la Parchet. Noi i-am vrut binele si rau am gasit“, a declarat si unul dintre salvamari. 

Cei patru acuzati spun ca se gandesc serios sa-i faca si ei plangere celui scos din apa pentru inducerea in eroare a organelor judiciare. Pe viitor, salvamarii sustin ca ii vor avertiza ca si pana acum pe turisti, dar nu vor mai insista sa salveze pe cei care se incapataneaza sa-i ignore. „Daca inteleg avertismentul, bine, daca nu, este problema lor“, spune salvamarul. ”Daca as putea sa-i vorbesc in fata domnului avocat, i-as spune ca in ora aia pe care au pierdut-o salvamarii cu el se putea gasi copilul. Va dati seama ca cinci minute conteaza in astfel de situati, dar o ora. A murit un copil de 15 ani“, concluzioneaza salvamarul. Procurorul de caz a clasat plangerea avocatului, pe motiv ca faptele nu exista, dar acesta s-a adresat instantei cu contestatie, astfel ca dosarul se va judeca pe 13 iunie, la Judecatoria Mangalia, incheie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...