Ediția A XVIII-a festivalului a a adus una din cele mai frumoase surprize pentru 25 de elevi din Botoșani.
Desfășurat la București în perioada 2-3 iunie 2018 la Colegiul Național “Matei Basarab”, festivalul a avut ca parteneri Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Casa Corpului Didactic a Municipiului București, Fundația Culturală ”George Constantin”, Colegiul Național ”Matei Basarab”, întrunind în fiecare an nenumărate trupe din școlile din toată România.
Marele premiu al festivalului, la care au aspirat peste 32 de trupe finaliste – selecția fiind făcută anterior din toată țara - a fost câștigat de cei 25 de elevi ai clasei a II-a E de la Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani, sub îndrumarea prof. înv. primar Liliana Iurescu. Micii actori botoșăneni au impresionat juriul printr-o interpretare remarcabilă dar și unică a piesei ”Miorița” de Vasile Alecsandri, dând dovadă de sensibilitate actoricească și sinceritate. Fiind un concurs de teatru și juriul fiind format cu predilecție din personalități din lumea teatrului (DIANA MELNIC – președinte de onoare, ANCA IONIȚĂ – președintele juriului, CATRINEL DUMITRESCU – actrița, ANDREI RUNCANU – actor, DIMITRIE BOGOMAZ – actor), s-au punctat scenografiile, puterea de înțelegere a rolurilor, tehnicile specifice din teatru. Impactul puternic pe care l-a avut textul ales de Silvia Răileanu, (actrița la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoșani și părinte a unui copil din clasa mai sus menționată) dar și complexa punere în scenă a piesei a făcut ca “Miorița” să poată fi jucată de copii de 8-9 ani de o manieră total surprinzătoare. Bineînțeles că și membrii juriului dar și audiență au remarcat și răsplătit efortul tuturor, Marele premiu fiind adjudecat către MiniART Botoșani.
”Îi vedem mereu pe copii butonând telefonul sau tableta... Cred că este de datoria dascălului nu numai să descopere aptitudinile copiilor ci să le și promoveze și prin activități extrașcolare putem face lucrul acesta iar dacă există colaborare între școală și familie, toate acestea sunt încununate de succes. Pentru mine, succesul nu este doar trofeul, ci și modelarea personalității elevilor prin activități care sensibilizează,, a declarat prof. înv. primar Liliana Iurescu.
FOTO: