Şcoală sanitară, obligată de instanţă să reintegreze doi angajaţi daţi afară abuziv!
BOTOSANI

Şcoală sanitară, obligată de instanţă să reintegreze doi angajaţi daţi afară abuziv!
Doi botoşăneni, foşti angajaţi ai unei şcoli postliceale sanitare din Târgu Neamţ, au recâştigat în instanţă dreptul de a fi reintegraţi pe posturi, după o decizie a conducerii şcolii care i-a lăsat fără locuri de muncă la începutul acestui an.

Povestea începe în februarie, când soţii Octavian şi Elena S., angajaţi în funcţiile de director economic, respectiv bibliotecar la Şcoala Postliceală Sanitară "Laureatus" din Târgu Neamţ, s-au trezit "pe făraş" din motive disciplinare, după o cercetare disciplinară pe care ei au considerat-o abuzivă, din moment ce, dacă abaterile ce li s-au imputat, dacă erau reale, ar fi putut fi sancţionate altfel.

Ca atare, au deschis o acţiune pe rolul Tribunalului Botoşani, prin care cereau reintegrarea în funcţii şi plata salariilor indexate precum şi dizolvarea Consiliului de Administraţie al Şcolii, pe motiv că ar fi fost constituit fără respectarea normelor. Soţii au susţinut că Şcoala este o unitate de învățământ preuniversitar particulară înființată și autorizată prin ordinul Ministrului Educației Naționale din septembrie 2013 de către Fundația pentru Știință și Sănătate Laureatus Botoşani, fundație care are doi membri fondatori- unul dintre ei este chiar Octavian S. iar celălalt este un alt botoşănean, Constantin Doru Băetu, președinte al fundației.

Cei doi soţi au afirmat că au investit un volum imens de muncă și sume foarte mari de bani pentru înființarea și autorizarea acestei unități școlare, de unde își iau salarii un număr de aproximativ 16 salariați inclusiv membrii consiliului de administrație.

În replică, reprezentanţii Şcolii Postliceale Sanitare "Laureatus" au susţinut că cei doi soţi au lipsit total nejustificat și nemotivat de la locul de muncă, tocmai în timpul evaluării periodice dispusă de ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) însă nu au indicat şi în ce perioadă cei doi salariați ar fi lipsit.

Instanţa a reţinut că fără consemnarea acestei informaţii (datele exacte la care cei doi ar fi lipsit) este imposibilă cercetarea realității existenței acesteia, iar în raport cu prevederile Codului Muncii nu se poate stabili dacă s-a împlinit sau nu termenul de şase luni de la data săvârșirii faptei în interiorul căruia angajatorul trebuie să aplice sancțiunea disciplinară.

Tribunalul Botoşani le-a dat dreptate celor doi botoşăneni şi a dispus reangajarea lor în funcţiile de director economic şi bibliotecar precum şi plata de despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat aceștia de la data desfacerii contractelor de muncă din data de 17 februarie 2016 până la data reintegrării efective pe posturi. Cât despre cererea privind divolvarea CA-ului Şcolii, instanţa a dispus disjungerea dosarului şi judecarea de către un complet civil. Şcoala Postliceală Sanitare "Laureatus" au declarat apel la decizia Tribunalului, iar Curtea de Apel Suceava a dat o decizie definitivă în acest caz, menţinând sentinţa de fond. 

Reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au putut fi contactaţi.

Trebuie adăugat şi faptul că Şcoala Postliceală Sanitară "Laureatus" a mai fost în centrul unui scandal în urmă cu câţiva ani, atunci când preşedintele Fundaţiei "Laureatus", Constantin Doru Băetu, a reclamat că Şcoala Postliceală Sanitară "Moldova" Roman funcţionează fără autorizaţie. 

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:
Anchetă penală declanșată la sesizarea unui profesor botoșănean! 

 

Spune-ne opinia ta