Risc de brumă la Botoşani! Estimări meteorologice pentru următoarele zile!

Ziua de duminică este hotarul dintre zilele calde şi frumoase, de care am avut parte până acum, şi cele care urmează şi care aduc temperaturi mai scăzute şi precipitaţii.

Risc de brumă la Botoşani! Estimări meteorologice pentru următoarele zile!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

O masă de aer rece este transportată dinspre zona Polului Nord către Europa Centrală şi de Est, contribuind astfel la scăderea temperaturilor până la pragul de brumă în zori. Astfel că agricultorii botoşăneni sunt puşi din nou în faţa unei situaţii dificile pentru culturile agricole şi nu numai.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie a lansat o informare meteorologică, valabilă de duminică la ora 16:00 până marţi la ora 23:00. Potrivit acesteia, în acest interval vor fi perioade, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor și al serilor, în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, estul și centrul țării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp și izolat 40...50 l/mp. În noaptea de marți spre miercuri (9/10 mai) și în cursul zilei de miercuri (10 mai), vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării, la munte precipitațiile vor fi mixte, iar dimineața, mai ales în nordul și centrul țării, local se va produce brumă.

La Botoşani, prognoza meteo arată că duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 24ºC şi 12ºC. Cerul va fi parţial noros, iar spre după-amiază sunt anunţate precipitaţii sub formă de averse. Vântul suflă slab, cu intensificări, predominant din sector sud-estic. De averse vom avea parte şi luni, dar cantităţile de apă vor fi reduse. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul se va roti dinspre nord- vest şi va sufla moderat, cu intensificări. Temperaturile vor oscila între 17ºC şi 8ºC.

Marţi, maxima va urca abia până la 12ºC în timp ce minima va fi de 4ºC. Cerul va fi înnorat în mare parte, iar vântul va sufla moderat. Miercuri, cerul va fi noros în timpul zilei şi se va însenina peste noapte. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 13ºC şi 3ºC.

De joi revenim la temperaturi normale lunii mari. Maxima va fi de 19ºC iar minima va coborî la 7ºC. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul se va roti dinspre sud- vest. Vineri avem parte de încă o repriză de ploi, sub formă de averse, slabă cantitativ. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla slab predominant din sector sud- estic. Temperaturile vor oscila între 21ºC şi 11ºC.

De ploi vom avea parte şi în weekend. Sâmbătă, precipitaţiile vor fi sub formă de aversă, slabe, dar din noaptea de sâmbătă spre duminică, cantităţile de apă sunt estimate la 10 litri pe metrul pătrat. Cerul va fi mai mult acoperit, iar vântul va sufla moderat, dinspre sud- est. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 22ºC şi 12ºC. Duminică va ploua, astfel că cerul va fi mai mult acoperit. Vântul va sufla moderat, cu intensificări, predominant din sector nord- vestic. Maxima va fi de 18ºC în timp ce minima va coborî la 11ºC.

De ploi nu s-ar plânge agricultorii din nordul judeţului, acolo unde se instalează seceta, deocamdată moderată. Potrivit măsurătorilor realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, pe adâncimea de sol 0-100 cm, conținutul de apă din sol se încadrează în limite scăzute în zona de nord a judeţului Botoşani în timp ce în restul judeţului, rezerva se menţine în limite satisfăcătoare.

Potrivit specialiştilor, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării proceselor biologice ale culturilor de câmp. În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, vor parcurge predominant alungirea paiului (20-100%) în toate zonele de cultură, precum şi începutul fazei de "burduf" şi înspicare (10-40%), îndeosebi în sudul ţării. Cultura de rapiţă se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol.

În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor semnala înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului, precum şi creşterea fructelor la soiurile timpurii de sâmburoase. La viţa de vie se vor înregistra dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, izolat fiind posibil începutul înfloririi la soiurile timpurii de masă.

Floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate în epoca optimă vor parcurge germinarea şi răsărirea (30-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-100%) în majoritatea zonelor de cultură, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie. La cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate se va continua germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) va înregistra fazele de încolţire şi răsărire, precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice perioadei (pregătirea patului germinativ, semănatul/ plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar.

 

Spune-ne opinia ta