"Zuckerberg de România": "tecunosc.ro", reţeaua de socializare care vrea să "bată" Facebook-ul

"Zuckerberg de România": "tecunosc.ro", reţeaua de socializare care vrea să "bată" Facebook-ul

Un preot din Mureş poate fi considerat un „Zuckerberg cu sutană” deoarece a dezvoltat din pasiune o reţea socială care ar putea rivaliza cu Facebook-ul. Denumită „tecunosc.ro”, reţeaua de socializare a preotului Ionel Neculai Dârjan are deja câteva mii de utilizatori şi pare să atragă tot mai mulţi în condiţiile în care regulile impuse sunt puţine şi nu există foarte multe restricţii de utilizare. Mai mult reţeaua socială românească permite ca un conţinut care este postat în cadrul acesteia să fie distribuit şi pe alte reţele, dar oferă utilizatorului şi instrumente noi şi inedite precum comentariile audio, propria bibliotecă virtuală sau un blog propriu.

„Facebook-ul românesc” dezvoltat din pasiune şi curiozitate

Ionel Neculai Dârjan este preot în localitatea Saschiz, din judeţul Mureş, iar când dezbracă sutana de slujitor al sfintelor altare se aşează în faţa calculatorului unde îşi exersează pasiunea de a crea reţele şi platforme virtuale. În urmă cu câţiva ani, preotul s-a îndrăgostit de programarea informatică şi de atunci îşi foloseşte timpul liber pentru a dezvolta tot felul de platforme şi aplicaţii pe care le oferă spre testare prietenilor.

El povesteşte că în anul 2015 urma un curs de limbaj de programare şi a aflat că reţelele de socializare, inclusiv Facebook, sunt realizate în PHP, adică limbajul de programare pe care îl învăţa la acea dată. Atunci, preotului i-a încolţit în minte ideea de a-şi face propriul Facebook pe care să îl folosească împreună cu prietenii ca reţea de socializare.

„Urmam un curs în care învăţam limbajul de programare în PHP şi am citit undeva că rețelele de socializare sunt realizate în PHP, inclusiv Facebook. Atunci, m-am gândit să creez și eu una, personală. A fost doar un gând și am trecut la treabă. Nu știam la ce m-am angajat, mai ales că nu găseam explicații, și nici tutoriale în limba română”, povesteşte acum preotul.

El a explicat că la început a apelat la platforme gratuite, reuşind să construiască prima platformă „tecunosc.ro”, care avea elemente asemănătoare din Facebook şi Twitter.

„Am încercat să concep o schiță și mi-am dat seama că singur nu voi reuși și am apelat la câteva platforme gratuite până ce m-am oprit la wordpress. Am reușit să construiesc o rețea care arăta destul de bine, cu ceva elemente din Facebook și Twitter. Am probat câteva zeci de template-uri și sute de module ca site-ul să arate ca o rețea. Dar ceva important lipsea: viteza de accesare. De-a lungul timpului, m-am străduit să aduc site-ul la perfomanțe mai ridicate și mi-am dat seama că pentru asta trebuie investit mult”, spune Neculai Dârjan.

Reţea de socializare creată cu câteva sute de euro

În anul 2017, după ce aproape doi ani a testat reţeaua de socializare „tecunosc.ro” cu prieteni din diferite zone ale ţării sau din străinătate, Ionel Neculai Dârjan a luat o decizie radicală: a şters toată platforma şi a decis să o reprogrameze de la zero deoarece nu funcţiona aşa cum şi-ar fi dorit atât el, cât şi utilizatorii. Preotul a început să investească şi mai mulţi bani în visul său şi cu câteva sute de euro a reuşit să cumpere programe şi alte instrumente informatice pentru dezvoltarea platformei.

„Spre sfârșitul anului 2017, am renunțat la platforma wordpress (o platformă uimitoare, dar trebuie un procesor puternic, ceea ce înseamnă investiții mari), am șters tot și m-am apucat de treabă. Din nou de la zero. Rețeaua pe care am reușit să o fac acum satisface mai multe cerințe și seamănă cu alte rețele de socializare”, explică Dârjan.

Preotul spune că reţeaua sa este o pasiune, nu îi aduice bani ca alte reţele de socializare ci din contră investeşte în ea mereu pentru a o îmbunătăţi.

„Nu mi-am propus să concurez cu vreuna dintre reţelele de socializare consacrate şi nici nu cred că am cum. Giganții rețelelor de socializare opriul blog și forum, propria bibliotecă în format electronic și poate face schimb cu alți utilizatori”, mai spune preotul. 

 

Continua pe Libertatea.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
592

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2074

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
388

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...