C.R. a fost oprit de poliţişti, în luna aprilie a anului trecut, în timp ce transporta persoane fără a deţine o autorizaţie. Acesta era cunoscut de oamenii legii, în condiţiile în care mai primise o sancţiune asemănătoare în luna februarie. În momentul controlului nu avea nici nu act asupra sa.
A fost sancţionat cu 1870 de lei, el semnând procesul-verbal fără obiecţiuni. Ulterior l-a contestat în instanţă spunând că transporta nişte cunoştinţe cărora nu le-a luat bani pentru cursă. A depus procesul-verbal la instanţă fără a mai aduce alte probe.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie au menţionat că procesul-verbal a fost întocmit pe baza constatărilor proprii ale agentului şi a solicitat respingerea plângerii contravenţionale. Judecătorul a analizat şi a constatat că procesul-verbal a fost întocmit temeinic, iar bărbatul nu a adus probe pentru a demonta constatările poliţistului.
"Petentul, prin probele propuse și administrate, nu a răsturnat prezumția de legalitate și temeinicie a procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, nu a dovedit netemeinicia observațiilor personale ale agentului constatator sau inexactitatea acestora, nu a prezentat o explicație rațională a motivului pentru care agentul ar fi întocmit procesul-verbal cu consemnarea unei situații nereale, pentru a se ridica un dubiu cu privire la obiectivitatea acestuia și nici nu a făcut dovada existenței unei cauze exoneratoare de răspundere", menţionează judecătorul în hotărâre.
Totuşi, a admis plângerea înlocuind amenda cu avertisment pe motiv că scopul legii nu este aplicarea sancţiunilor pecuniare, ci ci educarea persoanelor fizice în vederea respectării cerințelor legale, astfel încât persoanele vinovate să fie în măsură să-și corecteze conduita contravențională, fiind conștienți, totodată, că sunt pasibili de aplicarea unor sancțiuni pecuniare, mai grave.
"Motiv pentru instanța care apreciază că sancțiunea avertisment aplicată pentru fapta reținută în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției este suficientă pentru ca petentul să își îndrepte conduita contravențională.Prin urmare, va admite plângerea contravențională formulată și va dispune înlocuirea sancțiunii amenzii contravenționale în cuantum de 1000 lei aplicată petentului prin procesul-verbal de contravenție cu sancțiunea avertismentului, va înlocui sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 870 lei, aplicată petentului prin același proces-verbal de contravenție, cu sancțiunea avertismentului, atrăgând petentului atenția asupra pericolului social al faptei săvârșite, cu recomandarea ca pe viitor să respecte dispozițiile legale", se arată în motivarea deciziei.