Peisaj de toamnă târzie la Botoşani, cu ploi şi temperaturi scăzute. Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Toamna blândă, cu temperaturi suficient de ridicate cât să ne ţină afară, la soare, pe care ne-o imaginam, nu-şi va găsi locul la Botoşani. Temperaturile specifice mai degrabă lunii noiembrie ne vor determina să scurtăm pe cât posibil călătoriile în afara casei.

Peisaj de toamnă târzie la Botoşani, cu ploi şi temperaturi scăzute. Estimări meteorologice pentru următoarele zile

Chiar dacă în urmă cu câteva luni prognozele pe termen mediu vorbeau despre o toamnă lungă şi frumoasă, se pare că va trebui să ne mulţumim cu ceea ce vremea ne oferă- zile răcoroase, cu soare timid care îşi face loc cu greu printre nori.

După un adevărat şoc termic, cel din luna septembrie, săptămâna care urmează va fi mai uşor de suportat, chiar dacă vom avea de-a face cu ploi şi temperaturi destul de scăzute.

Ziua de duminică va fi marcată de ploi importante cantitativ în judeţ. Cerul va fi mai mult acoperit iar vântul va sufla slab predominant din sector nord-vestic. Temperaturile vor avea valori cuprinse între 12ºC şi 8ºC. Ploile vor continua şi pe parcursul nopţii precum şi luni dimineaţă, când vor deveni slabe. Cerul va rămâne acoperit iar vântul va prinde puteri şi va sufla moderat, tot din sector nord- vestic.

De marţi avem parte de o vreme ceva mai bună. Cerul se va degaja, chiar dacă nu va fi perfect senin, iar vântul se va roti dinspre sud- vest şi va fi variabil. Maxima va urca la 16ºC iar minima va fi de 6ºC. Ziua de miercuri va găzdui alte precipitaţii, slabe cantitativ şi sub formă de aversă. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla slab, cu unele intensificări, predominant din sector sud- vestic.

Joi cerul va fi parţial noros, iar vântul se va roti dinspre nord- vest şi va sufla slab. Temperaturile vor oscila între 17ºC şi 9ºC. Vineri, maxima va urca la 17ºC în timp ce minima se va opri la 8ºC. Cerul va fi parţial acoperit iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, predominant din sector nord- vestic.

Weekend-ul va fi mai rece iar precipitaţiile nu vor lipsi. Sâmbătă, de exemplu, sunt aşteptate averse spre după-amiază. Cerul va fi mai mult noros, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări, predominant din sector nord- vestiv. Temperaturile vor oscila între 14ºC şi 7ºC. Duminică, temperaturile vor fi aceleaşi din ziua precedentă. Cerul se va menţine mai mult noros, iar vântul va sufla moderat dinspre nord- vest.

Creştinii ortodocşi o prăznuiesc sâmbătă, pe 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, iar tradiţiile populare conţin menţiuni speciale despre această sărbătoare. De exemplu, în această zi, la sate, se face "îngroparea" verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi, pe care poporul o numeşte şi Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri.

Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi. Superstiţia spune că dacă toamna nu plouă până la Cuvioasa Parascheva, atunci se pune iarna curând; cum va fi această zi, aşa va fi mereu până la Sfântul Dumitru. În dimineaţa acestei zile, ciobanii caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împrăştiate, va fi uşoară.

Din superstiţie nu se lucrează, fiind primejdie de boli; nu se coase căci va fi rău de traznet, de grindină, de boli de ochi sau de cap. Cine va coase sau va toarce, va face negi pe mâini. Acum se slobozesc berbecii la oi, pentru ca mieiii să fie născuţi înainte cu două săptămâni de Paşte; superstiţia spune ca mieii ce se vor naşte vor fi frumoşi şi pestriţi. Din această zi, până la 27 Octombrie nu e bine să se semene secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veste mare! Angajații din Botoșani care vor beneficia de majorări salariale!

astăzi, 09:24
7

Este vorba despre specialiștii care lucrează în muzee și biblioteci, angajați care se regăsesc și în instituțiile de cultură din Botoșani.Astfel, din luna aprilie, angajații ...

(P) Ghidul complet pentru amenajarea unei bucătării noi

astăzi, 09:07
22

Amenajarea unei bucătării noi este un proiect plin de provocări și potențial creativ. Fie că te pregătești să construiești de la zero sau să renovezi complet, fiecare aspect al amenajării ...

Poliția din Vatra Dornei, în stare de alertă maximă: Bebeluș găsit mort într-o mașină de spălat!

astăzi, 09:00
272

Mama, în vârstă de 32 de ani, și-ar fi învelit copilul și ar fi încercat să-l ascundă. Tânăra născuse pe 14 martie, acasă, și nu apărea în evidențele med...