Legile achizitiilor publice, adoptate de Camera Deputatilor!

Legile achizitiilor publice, adoptate de Camera Deputatilor!
Camera Deputatilor a aprobat, marti, cele patru legi privind achizitiile publice desi, in cursul diminetii, era luata in calcul amanarea votului final din plen, la sedinta participand premierul Dacian Ciolos si mai multi membri ai Cabinetului sau.

Romania avea termen doi ani, adica pana la mijlocul lunii aprilie, sa adopte noile norme privind achizitiile publice finantate cu fonduri europene, asa cum au fost stabilite de catre Comisia Europeana in 18 aprilie 2014, relateaza News.ro.

"Va multumesc pentru acest vot", a spus prim-ministrul Dacian Ciolos, prezent in sala, acesta sustinand legile.

"Am introdus abordari in ceea ce priveste cerintele minime de calificare (...) exista criterii in plus care vor ajuta comisiile de evaluare in atribuirea lucrarilor, criterii calitative si criterii care face referire la costul cel mai scazut, nu pretul cel mai scazut. In acelasi timp facilitam prezenta IMM prin criteriul de impartire pe loturi, pentru ca si acestea sa aiba acces la procedura.
Schimbam optica in ceea ce priveste caietul de sarcini, promovam criterii de performanta", a spus reprezentantul Guvernului, in timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor in care legile au fost citite.

Printre principalele modificari aduse la acest pachet legislativ se numara introducerea criteriului de atribuire "calitate-pret" la contractele de achizitii publice in cazul prestatiilor de consultanta ori asistenta tehnica, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale. Potrivit proiectului legislativ, oferta castigatoare va fi selectata prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

"Prin noua lege au fost realizate o serie de obiective destinate sa asigure un cadru legislativ prin care achizitiile publice sa fie concepute astfel incat sa asigure o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii sociale. (...) Printre problemele cu care se confrunta domeniul achizitiilor publice se regasesc: lipsa de expertiza la un nivel satisfacator cu privire la elaborarea documentatiilor de atribuire de catre autoritatile contractante, utilizarea excesiva a criteriului de atribuire 'pretul cel mai scazut', durata indelungata a desfasurarii unei proceduri de atribuire", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Pachetul legislativ include o noua lege a achizitiilor publice, care vizeaza reducerea costurilor achizitiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" in criteriile de atribuire. In acest fel, statul tine cont de costul total pentru tot ciclul de viata al produsului sau serviciului cumparat.

Prin noua lege, autoritatile statului vor putea sa cumpere direct, fara licitatii, produse sau servicii cu o valoare fara TVA mai mica de 66.259 lei si lucrari cu o valoare de cel mult 265.038 lei fara TVA.

Proiectul acestui pachet legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta si a fost trimis Parlamentului in octombrie 2015, iar in luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

Votul de marti vine dupa trei saptamani in care legile au fost amanate succesiv.

Saptamana trecuta, premierul Dacian Ciolos a transmis o scrisoare Camerei Deputatilor, solicitand sa participe la plen alaturi de intregul sau Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achizitiile publice, insa deputatii au amanat din nou sesiunea de vot final, programand-o aceasta saptamana.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
110

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
78

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
242

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...