Grevă de avertisment într-o instituţie de control! „Nu avem niciun fel de protecţie” FOTO

Timp de două ore salariaţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Botoşani au protestat faţă de lipsa de înţelegere dovedită de decidenţii din Ministerul Mediului în privinţa nivelului salarial.

Grevă de avertisment într-o instituţie de control! „Nu avem niciun fel de protecţie” FOTO

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Miercuri, începând cu ora 14:00, comisarii Gărzii de Mediu au declanşat o agrevă de avertisment constând în aceea că au oprit orice activitate. Şi asta după ce demersurile anterioare, prin care au încercat să convingă şefii Ministerului Mediului, în special pe ministrul Graţiela Gavrilescu, de necesitatea majorării salariilor în rândul comisarilor Gărzii de Mediu, s-au soldat cu eşec.

"Salarile sunt foarte mici, nu au mai fost mărite din 2009, practic salariul de bază este la nivelul anului 2009. Salariul maxim de bază la noi este de 1.960 de lei la care se adaugă sporul de vechime. Asta în condiţiile în care suntem tot instituţie de control! Poliţiştii, de exemplu, care au spor de hrană, de îmbrăcăminte, pot să-şi arunce cascheta în aer, dar pericolul este acelaşi. Noi mergem pe teritoriul agentului economic, poliţiştii rămân pe teritoriul lor. Cum mă vedeţi, aşa am fost pe teren şi nu am niciun fel de protecţie, doar legitimaţia, nimic în plus. În afară de sporul de condiţii vătămătoare noi nu avem alte sporuri", spune Smaranda Pasat, comisar de mediu.

Specialiştii din cadrul instituţiei spun că dacă nici după această grevă de avertisment Ministerul nu-şi va schimba atitudinea se va ajunge la greva generală.

"Şi trebuie să ţinem cont că încep imediat proiectele AFIR, unde noi va trebui să dăm certificatele de conformitate, adică vizite în teren şi întocmirea fişelor de constatare prin care spunem că da, acel proiect îndeplineşte normele de mediu", adaugă Smaranda Pasat. 

Revoltător pentru comisarii de mediu este faptul că din amenzile pe care Garda de Mediu le aplică, la bugetul de stat ajung şi 47 de milioane de lei.

La nivel naţional, sunt în jur de două mii de angajaţi în Comisariatele de Mediu, iar singura promisiune făcută până acum se referea la legea salarizării, ce prevede ca salariul să ajungă la 4.000 de lei în anul 2022.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Procesul în care Florin Ţurcanu este judecat pentru fapte de corupţie se reia de la audierea sa şi a denunţătorului său

Marţi, 23 Mai 2017
1509

Pensionarea judecătorului Aurel- Liviu Dicu, cel căruia i s-a atribuit în vara anului trecut judecarea dosarului lui Florin Ţurcanu şi al socrului său, Aristomel Anuşca, a dus la redistrib...

Usturoiul de Copălău a pornit spre Europa! "Ne dorim şi să punem o etichetă gastronomică judeţului Botoşani, alături de cea culturală!" FOTO, VIDEO

Marţi, 23 Mai 2017
3983

Direcţia Agricolă şi producătorii de usturoi din Copălău au declanşat procedura de autorizare a Usturoiului de Copălău la nivel naţional şi european, cu Indicaţie Geografică Protejată. N...

Avarie ascunsă, depistată în urma reclamaţiilor botoşănenilor! FOTO

Marţi, 23 Mai 2017
795

O lucrare efectuată de echipa de intervenţie a Nova Apaserv pe Calea Naţională, în zona Direcţiei Muncii- APIA, a fost programată pentru marţi, datorită identificării unei pierderi ascu...