Arderile necontrolate de pe camp, un real pericol!

Sfarsit de saptamana incarcat pentru angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al Judetului Botosani. Pe parcursul a doua zile, echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Botosani s-au confruntat cu opt incendii de miriste si 2 incendii produse la gospodariile cetatenesti.

Primul eveniment la care au intervenit pompierii Detasamentului Botosani s-a produs vineri, cu putin inainte de ora 18.00, in Manolesti Deal, municipiul Botosani, unde ardea vegetatia uscata de pe o suprafata de 6 hectare. Interventia a durat mai putin de 20 minute, nefiind inregistrate pagube materiale.

O ora mai tarziu un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Dorohoi a actionat pentru stingerea unui incendiu de miristi in satul Padureni, comuna Sendriceni, impiedicand astfel extinderea acestuia la gospodariile din vecinatate. Ziua de vineri s-a incheiat cu un incendiu de vegetatie uscata de pe un teren viran din comuna Vaculesti. Pentru lichidarea acestuia au actionat membrii serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din comuna. In urma incendiului a fost distrusa vegetatia uscata de pe 10 hectare.

Sambata, 28 martie, Sofica P., din satul Podriga, comuna Draguseni a incercat sa-si elibereze terenul agricol dand foc la vegetatia uscata. Flacarile amenintau sa se extinda la depozitul de furaje din apropiere, dar si la anexele gospodaresti. Speriata ca si-ar putea pierde agoniseala de-o viata, femeia a solicitat sprijinul pompierilor. I-a sarit in ajutor un echipaj din cadrul Garzii de Interventie Trusesti, care a reusit sa stinga incendiul inainte ca acesta sa produca pagube materiale. Pompierii au salvat casa de locuit si anexele, in valoare de 80.000 lei.

Imediat ce au ajuns in unitate, pompierii au fost alertati de un cetatean din comuna Avrameni, care anunta un incendiu produs la vegetatia uscata de pe un teren arabil din localitate. La sosirea echipajului de pompieri, la fata locului ardea vegetatia uscata de pe aproximativ 2,5 hectare. Interventia a durat 40 de minute.

"In timp ce pompierii din Saveni se luptau cu flacarile la Avrameni, colegii de la Detasamentul de Pompieri Botosani au fost alertati de un botosanean care anunta un incendiu produs la vegetatia uscata de pe un teren arabil din satul Stancesti, comuna Mihai Eminescu. La sosirea echipajului de pompieri la fata locului ardea vegetatia uscata de pe aproximativ 1,5 ha, existand pericolul extinderii la doua gospodarii din vecinatate. Lupta cu flacarile a durat 20 de minute, fiind salvate cele doua gospodarii care valorau 150.000 lei. Si Ileana P., din comuna Draguseni, a avut nevoie sambata, 28 martie, de ajutorul pompierilor, dupa ce un foc facut pentru a arde cateva resturi menajere adunate de prin gospodarie s-a extins si la depozitul de furaje", a mentionat plutonier Dorina Lupu, purtator de cuvant al IJSU Botosani.

La fata locului s-au deplasat pompierii din cadrul Garzii de interventie Saveni, care au reusit lichidarea incendiului in mai putin de 20 de minute. Datorita interventiei acestora, casa si celelalte anexe din gospodarie, estimate la 25.000 de lei, au fost salvate.

Sambata, la ora 17.47, pompierii din cadrul Detasamentului de Pompieri Botosani au fost solicitati sa intervina pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscata de pe un teren viran din satul Ipotesti, comuna Mihai Eminescu. Lupta cu flacarile a durat aproximativ 25 de minute. A fost distrusa vegetatia uscata de pe 2 hectare.

In aceeasi zi, la ora 18.02, un alt apel primit prin intermediul numarului unic de urgenta 112 anunta o ardere necontrolata de vegetatie uscata pe aproximativ 500 m.p. de miriste din satul Poiana, comuna Braiesti. Incendiul a fost stins de pompierii Detasamentului Dorohoi inainte de a se extinde si a produce pagube materiale.

Sambata seara, Aureliu A., din satul Soroceni, comuna Unteni, a solicitat sprijinul pompierilor dupa ce a observat ca depozitul de furaje din gradina arde. Doua echipaje din cadrul Detasamentului de Pompieri Botosani s-au deplasat la locul interventiei reusit sa lichideze incendiul in mai putin de o ora. Flacarile au distrus doua tone de furaje, valoarea fiind estimata la 800 de lei. Prin interventia pompierilor au fost salvate casa si anexele gospodaresti in valoare de 20.000 de lei.

In acelasi timp, pompierii din Dorohoi actionau pentru stingerea unui incendiu produs la vegetatia uscata de pe o miriste din comuna Hiliseu Horia. Deoarece drumul spre cele doua focare aflate la o distanta de 1,5 km unul fata de celalalt era greu accesibil pompierii au fost nevoiti sa actioneze cu mijloace de prima interventie (maturi, cazmale). Cu toate impedimentele, s-a reusit lichidarea incendiului in mai putin de o ora. A fost distrusa vegetatia uscata de pe 1.200 de m.p hectare.

"Ziua de sambata s-a incheiat cu un incendiu de vegetatie uscata de pe un teren viran din comuna Vaculesti. Pentru lichidarea acestuia au actionat membrii serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din comuna. In urma incendiului a fost distrusa vegetatia uscata de pe 10 hectare", a incheiat purtatorul de cuvant al IJSU.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
46

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
149

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
301

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...