A murit torționarul Alexandru Vișinescu

Visinescu avea 93 de ani si fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare in 2017 pentru crime impotriva umanitatii. El a murit luni, in penitenciar.

A murit torționarul Alexandru Vișinescu

A murit tortionarul Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din 1956 pana in 1963. Visinescu avea 93 de ani si fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare in 2017 pentru crime impotriva umanitatii. El a murit la Spitalul Penitenciar Rahova.

"Luni, 05.11.2018, in jurul orei 13:00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucuresti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor in cazul unei persoane aflate in custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenta 112.

In ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei in cauza a fost declarat in jurul orei 14:30. Aceasta se afla in evidenta unitatii cu o serie de afectiuni medicale cronice, pentru care se acordau ingrijiri si tratament potrivit recomandarilor medicilor specialisti.

In conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, INML Bucuresti", se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

La inceputul lunii octombrie, Visinescu a fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, cu fracturi costale si ruptura de splina, pe Sectia de Terapie Intensiva.

Potrivit unor surse, tortionarul a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, dupa ce a suferit o operatie de splina. 

In februarie 2018, Visinescu a cerut intreruperea executarii pedepsei, din motive medicale, insa in luna martie Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea.

Hotararea instantei a venit dupa ce INML a recomandat, ulterior efectuarii unei expertize medico-legale, ca Visinescu sa ramana internat pe toata durata detentiei.

Avocatii lui Visinescu au sustinut atunci ca acesta sufera de mai multe afectiuni, printre care una neuronal-degenerativa.

Pe 10 februarie 2017, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 20 de ani de inchisoare pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Tot atunci, instanta a dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro si Anca Cernea - 150.000 euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic". (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...