Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista condamnat definitiv, cere anularea pedepsei de 20 de ani, motivand ca faptele s-au prescris. Instanta suprema urmeaza sa decida asupra admisibilitatii solicitarii, transmite Mediafax.
"Consideram ca decizia ICCJ este esential nelegala, avand in vedere ca, in realitate, pentru fapta retinuta in sarcina inculpatului Visinescu Alexandru a intervenit prescriptia raspunderii penale inca de la data de 12.04.1978, singura solutie ce putea fi pronuntata de instante fiind aceea a incetarii procesului penal", se sustine in cererea inaintata judecatorilor.
"Doar si numai de dragul retoricii si trebuie sa observam ca, in cauza privind pe inculpatul Visinescu Alexandru, justitia s-a aflat permanent intr-o stare 'letargica' timp de 50 de ani, dupa care, trezindu-se brusc, a incercat probabil 'sa mai recupereze ce se poate recupera', dispunand condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise", potrivit solicitarii tortionarului.
Alexandru Visinescu a fost adus luni din penitenciar la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru a isi sustine solicitarea.
Rudele victimelor de la Ramnicu Sarat sunt revoltate de sustinerile din documentul prin care se cere anularea condamnarii si de argumentele prezentate de aparatorului lui Visinescu in sala de judecata.
"In sala de judecata a apelat la mila judecatorului, dar el niciodata nu si-a recunoscut faptele si niciodata nu a aratat nici cea mai mica urma de regret. Felul in care argumenteaza doamna avocat este chiar jignitor pentru victimele lui Visinescu. Si victimele lui Visinesu nu sunt doar victime. Sunt eroi ai neamului romanesc. Ganditi-va la Ion Mihalache. Adica il compara pe Visinescu cu Ion Mihalache", spune Anca Cernea, fiica lui Ioan Barbus, detinut decedat la Ramnicu Sarat.
UPDATE:
Instanta suprema a respins, luni, contestatia in anulare formulata de tortionarul Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, anunta News.ro. Visinescu le ceruse magistratilor sa ii anuleze condamnarea la 20 de ani de inchisoare primita pentru crime impotriva umanitatii, pe motiv ca faptele s-au prescris din 1978, iar timp de 50 de ani organele judiciare nu au avut nicio reactie judiciara in raport cu faptele sale. Decizia este definitiva.