RUŞINE, CJ-ule!

 RUŞINE, CJ-ule!
De mai bine de 6 ani scriem despre aberaţiile şi totatul dezinteres din ograda autorităţilor locale şi judeţene privind promovarea valorilor culturale, religioase, turistice.

În 2009 relatam cum autorităţile botoşănene se fac vinovate de nerecunoaşterea oficială şi la adevărata valoare a geniului eminescian. Mai mult, puţinele informaţii pe care le oferă site-urile instituţiilor sunt eronate şi într-un limbaj şcolăresc demodat. În ianuarie 2013 reluam subiectul, situaţia fiind la acea oră neschimbată, deşi alţi oameni se perindau în vitrina politicii locale şi judeţene.

În 2015, dezinteresul nu mai poate fi ignorat. Este ruşinos, în condiţiile în care comunitatea contribuie an de an la bugetele locale, bani care ajung în buzunarele consilierilor sau în proiecte cu nume pompoase, să citim pe site-ul unei mari instituţii informaţii defectuoase, incomplete şi eronate despre poetul a cărui zi de naştere a devenit şi Ziua Culturii Naţionale. 

Iată un exemplu: la secţiunea Turism, EDIFICII CULTURALE, citim pe site-ul Consiliului Judeţean Botoşani:

"CASA MEMORIALĂ "MIHAI EMINESCU" - Ipoteşti, (la 8 km de Botoşani), casa în care s-a născut Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Casa, reconstruită după modelul original şi deschisă publicului în 1940, adăposteşte atât mobilier original, cât şi din secolul al XIX-lea. Turiştii pot vizita şi bisericuţa din lemn a familiei, în preajma căreia se află şi mormintele părinţilor şi fraţilor lui Eminescu. De asemenea, în curtea Casei Memoriale se află Casa Papadopol, o locuinţă ţărănească de epocă, ridicată în stil moldovenesc, proprietate a ultimului proprietar al moşiei Ipoteşti, doctorul Papadopol. Ipoteştiul găzduieşte şi Centrul de Studii Mihai Eminescu, iar la 4 km de Memorial se află Lacul ce a aservit drept sursă de inspiraţie pentru poeziile eminesciene".

Domnilor şefi de judeţ: Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipoteşti. Casa Memorială actuală NU este cea din 1940. Bisericuţa familiei Eminovici NU este din lemn (Construită iniţial din lemn, putrezind lemnul, a fost refăcută din vălătuci. "În cele din urmă prin ajutorul locuitorilor [...] s-a făcut biserica, ce se află astăzi din cărămidă pe temelie de piatră", conform Cultul Ortodox din Judeţul Botoşani - 1906"). Cât despre Lacul care a "ASERVIT" drept sursă de inspiraţie... Iată ce ne spune DEX: ASERVÍ, aservesc, vb. IV. Tranz. A supune un grup social, un popor, o țară unor interese străine sau unei clase dominante; a subjuga, a înrobi.

Textul din urmă cu doi ani relata exact aceste fapte (şi nu doar pe acestea, pentru că nici în ograda Primăriei Botoşani lucrurile nu stau mai bine): Domnilor din Botosani, primiti-l pe Eminescu acasa!

Situaţia este neschimbată şi astăzi, probabil nimeni şi nimic nu va convinge autorităţile botoşănene că a informa corect este o formă de respect, nu de pretenţii exagerate din partea presei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2218

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
745

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1217

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...